Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Apple: Μένει “όρθια”, παρά το μπαράζ απολύσεων σε άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς

Η Apple δεν προχώρησε σε απολύσεις, γιατί πολύ απλά δεν έκανε υπερβολικές προσλήψεις

Amazon, Google, Meta προχώρησαν πρόσφατα σε μαζικές απολύσεις, δημιουργώντας ανησυχία αλλά και θόρυβο για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού όλα φαίνονται πλέον να είναι “στον αέρα”, με την οικονομική αβεβαιότητα και την ενεργειακή κρίση.

Εξαίρεση φαίνεται πως αποτελεί η Apple, η οποία δεν προχωρά σε απολύσεις, αφού υπήρξε εξαιρετικά προσεκτική και φειδωλή στις προσλήψεις που έκανε.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης πανδημίας, η ζήτηση για διαδικτυακές υπηρεσίες εκτοξεύτηκε, αφού τα περιοριστικά μέτρα και ο φόβος για τον κορωνοϊό, ουσιαστικά ανάγκασαν τον παγκόσμιο πληθυσμό να στραφεί στις online αγορές. Έτσι, δημιουργήθηκε η ανάγκη για περισσότερο προσωπικό ώστε να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, κάτι που συνεχίστηκε και το 2021. Οι τεχνολογικές εταιρείες θεώρησαν πως η ζήτηση θα συνεχιστεί και οι καταναλωτές θα υιοθετούσαν μόνιμα τη νέα αυτή συνήθεια.

Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε και η ανάπτυξη που περίμεναν δεν ήρθε, οπότε βρίσκονται μπροστά σε νέα συνθήκη και πρέπει να κάνουν νέο προγραμματισμό και να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση και πάλι.

Η Apple, από την άλλη αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των μαζικών προσλήψεων και συνεπώς των μαζικών απολύσεων. Το προσωπικό της αυξήθηκε μόλις κατά 20% από το 2020, συγκριτικά με άνοδο 60% στην Alphabet και σχεδόν διπλασιασμό στην Amazon, φέρνοντας τα δύο μεγαθήρια προ των ευθυνών τους, με αποτέλεσμα να απολύσουν συνολικά σχεδόν 30.000 εργαζόμενους.

Η Apple, είχε επίσης περισσότερα έσοδα για κάθε νέο εργαζόμενο που προσέλαβε, ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η Apple δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα, αφού το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν αρκετά πιεστικό και δύσκολο, κυρίως λόγω των προβλημάτων με το εργοστάσιο στην Κίνα, που λόγω των lockdowns και της έξαρσης του κορωνοϊού έμεινε πίσω στην παραγωγή.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις