Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Όσα είδαμε και ακούσαμε στην MWC – Τα νέα tech trends

Η έκθεση έφερε τον κόσμο σε επαφή με τις τεχνολογικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2023 και που θα αποτελέσουν αφετηρία για πολλές ακόμα τεχνολογικές εξελίξεις που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε, αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού

 

Η έκθεση Mobile World Congress 2023, η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση κινητής τηλεφωνίας, πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου. Η έκθεση επέστρεψε δυναμικά μετά την πανδημία, με εκθέτες και επισκέπτες να κατακλύζουν τη Βαρκελώνη, και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έφερε τον κόσμο σε επαφή με τις τεχνολογικές τάσεις που θα κυριαρχήσουν το 2023 και που θα αποτελέσουν αφετηρία για πολλές ακόμα τεχνολογικές εξελίξεις που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε, αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού.

AI, Metaverse, ρομπότ, AR,VR,βιωσιμότητα, rollable οθόνες, foldables και gadgets για όλους, προσέφεραν μία sci-fi εμπειρία, ικανοποιώντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς χρήστες της τεχνολογίας, κάνοντας τον κόσμο να ανυπομονεί για το τι πρόκειται να δει στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον.

Όσο παρουσιάστηκαν στην κορυφαία έκθεση μας έδωσαν μία εικόνα από το μέλλον, το πολλά υποσχόμενο μέλλον, το οποίο θα είναι γεμάτο με καινοτομία, τεχνολογίες αιχμής και θα μας μεταφέρει σε νέες πραγματικότητες, με την τεχνητή νοημοσύνη φυσικά να πρωτοστατεί και να δείχνει το δρόμο για έναν ολοκαίνουργιο κόσμο δυνατοτήτων. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν στην MWC ήταν πολλά, άκρως ενδιαφέροντα και πρωτοποριακά. Ξεχωρίσαμε πέντε από αυτά τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν παγκόσμια trends.

Το 5G μπαίνει στη δεύτερη φάση ανάπτυξής του

Το 5G, το δίκτυο πέμπτης γενιάς, είναι το βασικό θέμα του MWC εδώ και αρκετά χρόνια. Στην φετινή έκθεση, αποτέλεσε ξανά ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, καθώς πλέον έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και έχουν γίνει δυναμικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το 5G θα φέρει υψηλοτερες ταχύτητες και μειωμένο χρόνο απόκρισης συγκριτικά με το 4G. Έτσι, οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν λήψη και μετάδοση δεδομένων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, αλλάζοντας τον τρόπο επικοινωνίας.

Σύμφωνα με στοιχεία από την GSMA Intelligence, οι συνδέσεις 5G αναμένεται να διπλασιαστούν τα επόμενα δύο χρόνια,κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη νέων δικτύων 5G σε περισσότερες από 30 χώρες το τρέχον έτος. Εταιρείες όπως η Ericsson, η Nokia και η VMWare, παρουσίασαν τις καινοτομίες τους στην MWC 2023, δείχνοντας τον δρόμο και τον τρόπο σε παρόχους και επιχειρήσεις, βοηθώντας τους να επεκτείνουν τις δυνατότητες και τα όρια του 5G, σε νέους τομείς, και όχι μόνο στα smartphones. Η υιοθέτηση του 5G σε συνδυασμό με την τεχνολογία cloud, το AI/ML, την ασφάλεια και τις ανοιχτές διεπαφές θα καθορίσει νέα λειτουργικά μοντέλα, ενώ οι επιχειρήσεις στους τομείς των τυχερών παιχνιδιών και του λιανικού εμπορίου, για παράδειγμα, μπορούν να αρχίσουν να κάνουν βήματα για να επωφεληθούν από το Metaverse, το οποίο θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να διαθέτουν το δίκτυο και το 5G για να το υποστηρίξουν.

AR/VR: Το μέλλον τους ανήκει

Το AR και το VR, αποτέλεσαν ένα από τα κεντρικά θέματα στην MWC 2023, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι τεράστιες δυνατότητες, οι πολλές εφαρμογές τους και οι συνεχείς ανακαλύψεις σε αυτούς τους τομείς τα τοποθετούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Το AR ή επαυξημένη πραγματικότητα, επιτρέπει στους χρήστες να δουν τον πραγματικό κόσμο γύρω τους, ενισχυμένο με πληροφορίες και δεδομένα που εμφανίζονται στην οθόνη της συσκευής, μέσω της κάμερας και ειδικού λογισμικού. Το VR, ή εικονική πραγματικότητα, επιτρέπει στον χρήστη να αισθανθεί ότι βρίσκεται σε ένα εικονικό περιβάλλον, με τη χρήση ειδικού headset.

Με την παγκόσμια ανάπτυξη του 5G, οι τεχνολογίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν στην αυτοκινητοβιομηχανία, τον αθλητισμό, την εργασία, την ψυχαγωγία,την ιατρική, την εκπαίδευση, το gaming και πολλά άλλα. Στο φετινό MWC, εταιρείες όπως η Qualcomm, η Xiaomi και η HTC, μεταξύ άλλων, παρουσίασαν καινοτομίες σε γυαλιά AR και ακουστικά VR.

Το μέλλον των δικτύων

Οι τεχνολογίες του μέλλοντος θα αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για τις αναπτυσσόμενες αγορές του Fintech, του XR και του metaverse, με πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις και εταιρείες να διερευνούν τί ακολουθεί στην τεχνολογία που θα αλλάξει τον κόσμο, ανατρέποντας τα δεδομένα, φέρνοντας νέες δυνατότητες και αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποιο παίζεται το παιχνίδι ως τώρα.

Virtualization, cloudification, disaggregation και open interfaces, είναι λέξεις-κλειδιά που οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας των δικτύων. Η συνδεσιμότητα δεδομένων υψηλής ταχύτητας και χαμηλού λανθάνοντος χρόνου αλλά και το πλούσιο και καθηλωτικό περιεχόμενο θα επηρεάσουν και θα διαμορφώσουν το μέλλον των κοινωνιών και των βιομηχανιών. Τα δίκτυα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν ένα μεγάλο εύρος μεταβαλλόμενων αναγκών και να παρέχουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα με δεδομένα, εφαρμογές και πλατφόρμες, ενώ θα πρέπει να υπάρχουν λειτουργικά μοντέλα ικανά να υποστηρίξουν δίκτυα στο cloud, Naas, ιδιωτικά δίκτυα και νέες υπηρεσίες edge.

Τα foldables θα κυριαρχήσουν

Η παρουσία των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων ήταν δυναμική, όπως κάθε χρόνο, με τις τεχνολογικές εξελίξεις να θέτουν στο επίκεντρο τα foldable smartphones, στα οποία μέχρι τώρα κυρίαρχη θέση κατέχει η Samsung.Η αγορά των αναδιπλούμενων κινητών αναπτύσσεται γρήγορα αν και ακόμα δεν χρησιμοποιούνται ευρέως.

Η Xiaomi και η Samsung παρουσίασαν τα Mix Fold 2 και Galaxy Fold 4 μαζί με το Galaxy Flip 4, αντίστοιχα. Η Oppo ανακοίνωσε πρόσφατα το Oppo Find N2 Flip και θα είναι το πρώτο αναδιπλούμενο smartphone που θα κυκλοφορήσει σε πολλές διεθνείς αγορές, ενώ η OnePlus ανακοίνωσε επίσης ότι η εταιρεία θα λανσάρει ένα αναδιπλούμενο smartphone το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το MWC είδε επίσης το διεθνές ντεμπούτο του αναδιπλούμενου smartphone Honor Magic Vs και η Motorola παρουσίασε ένα smartphone και ένα φορητό υπολογιστή με rollable οθόνη.

Βιωσιμότητα στο επίκεντρο

Η βιωσιμότητα αποτελεί πλέον τον πυρήνα της στρατηγικής πολλών επιχειρήσεων παγκοσμίως, αφού η κλιματική αλλαγή πιέζει και τα περιθώρια στενεύουν.Εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η διαχείριση της ενέργειας είναι κορυφαία προτεραιότητα, ενώ είναι αναγκαίες οι επενδύσεις σε ένα πιο ευρύ φάσμα και σε νέες υποδομές που επικεντρώνονται σε τομείς, όπως η διαχείριση πράσινης ενέργειας και τα πράσινα δίκτυα, για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα και της κατανάλωσης ενέργειας. Η εξεύρεση τρόπων ενσωμάτωσης περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αποκατάσταση ανεπαρκειών και βελτιστοποίησης των αγοραστικών σχημάτων, έρχονται να δώσουν λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα.

Επίσης, η μετάβαση σε πράσινες λειτουργίες με deep tech τεχνογνωσία στην πλατφόρμα AI & ESG, η υποδομή δικτύου cloud και άλλες πλατφόρμες διαχείρισης λογισμικού ESG μπορούν να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις καθημερινές επιχειρηματικές αποφάσεις που υποστηρίζονται από AI.

Οι επενδύσεις σε προϊόντα, καινοτομία και εφοδιαστική αλυσίδα μπορούν να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση της βιωσιμότητας σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος, που μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμο μετασχηματισμό και καινοτομία, ενώ εξίσου σημαντική είναι η καλλιέργεια πράσινης κουλτούρας και μετασχηματιστικού τρόπου εργασίας. Για να μεγιστοποιηθούν οι επενδύσεις, πρέπει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη αλλαγή εντός του οργανισμού. Αυτό ξεκινά με την εσωτερική ηγεσία, που επικεντρώνεται στην οικοδόμηση νέων δυνατοτήτων, την καθοδήγηση ομάδων και την υποστήριξη επενδύσεων σε νέα εργαλεία, διαχείριση δεδομένων και διαδικασίες, ώστε το εργατικό δυναμικό να είναι έτοιμο για την εφαρμογή αλλαγών.

Οι νέες τεχνολογίες έχουν κατακλύσει τον κόσμο και τη ζωή μας, κάτι που γίνεται σαφές και μετά το τέλος της έκθεσης MWC 2023, με την βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας να εξελίσσεται γρήγορα. Από τα αναδιπλούμενα smartphones και το 5G έως τους εικονικούς βοηθούς που λειτουργούν με AI και τα AR / VR, τα hot trends της έκθεσης έδειξαν ότι η καινοτομία είναι ο βασικός μοχλός επιτυχίας σε αυτόν τον χώρο. Η συνεχής ανάπτυξη του διαδικτύου των πραγμάτων και της τεχνητής νοημοσύνης είναι σαφές ότι θα συνεχίσει να διαμορφώνει και να μεταμορφώνει τον τρόπο που διασκεδάζουμε, εργαζόμαστε και ζούμε!

* Δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Startupper Mag #35

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις