Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Beyond: O ρόλος των νέων tech επιχειρήσεων στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της Ελλάδας

Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της έκθεσης καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσουν έως τις 26 Μαΐου

«Κρίκο στην αλυσίδα του μέλλοντος που θέλουμε να ζήσουμε αποτελεί η Beyond», όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από το πάνελ εκδήλωσης της πρώτης ημέρας της έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας με θέμα «Νέες τεχνολογικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ο ρόλος τους στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας». Τόνισε μάλιστα πως η Beyond προχώρησε τα τελευταία χρόνια και φέτος έχει ρεκόρ συμμετοχών.

«Τι ωραίο μέλλον έχουμε να ζήσουμε. Σας ζηλεύω εσάς του χώρου. Τα επόμενα 20 χρόνια θα είναι τα καλύτερα που έχουμε φανταστεί» σημείωσε, απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της ΔΕΘ-HELEXPO και συντονιστή του πάνελ, Τάσου Τζήκα, για το αν η πληροφορική μπορεί να παίξει στρατηγικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία. Απευθυνόμενος δε στους επιχειρηματίες του κλάδου τόνισε πως θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν ανοιχτές πόρτες, με την κυβέρνηση να φτιάχνει το κατάλληλο περιβάλλον για να κάνουν τη δουλειά τους.

Πολύ πιο αισιόδοξος από ότι μερικά χρόνια πριν για το μέλλον της πληροφορικής δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Quest, Θεόδωρος Φέσσας, τονίζοντας πως έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τους πόρους και την ορατότητα τόσο από την πολιτεία όσο και από την κοινωνία για να πάμε σε μια Ελλάδα που θα πρωτοστατεί στις νέες τεχνολογίες. «Αν αξιοποιήσουμε τον κόσμο, αν αξιοποιήσουμε τους πόρους και επιχειρηματίες που είναι έτοιμοι να πάρουν τα ρίσκα, θα προχωρήσει η χώρα μπροστά και πρέπει να προχωρήσει η χώρα μπροστά» σημείωσε.

Η δύναμη είναι στον νέο κόσμο, στη νέα γενιά, γιατί ζει σε μια νέα επανάσταση, τόνισε από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Παντελής Τζωρτζάκης, σημειώνοντας πως τα συστατικά για να πετύχουμε την επόμενη μέρα είναι οι νέοι, οι αξίες τους και η ικανότητά τους να παράγουν αποτέλεσμα, η προσέγγιση των πανεπιστημίων στην αγορά και στη δημιουργία ικανών στελεχών και επιχειρηματιών και η διασύνδεση επιχειρήσεων, νέων επιχειρήσεων και πανεπιστημίων.

Τον αριθμό των 1.100 επιστημόνων πληροφορικής μετρά στη Θεσσαλονίκη η Deloitte, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος και partner της εταιρείας, κ. Βασίλης Καφάτος, ο οποίος συμμερίστηκε την αισιοδοξία των μελών του πάνελ για την προοπτική του κλάδου της πληροφορικής. Τόνισε δε πως δημιουργείται στη Θεσσαλονίκη και στην Ελλάδα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός με τεράστιο spill over effect, σημειώνοντας πως πρέπει να επενδύσουμε στο ταλέντο.

Καθοριστικό ρόλο στην οικονομία μπορεί να παίξει η πληροφορική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ομίλου εταιρειών Epsilon Net, κ. Ιωάννη Μίχο. Όπως τόνισε μάλιστα, το μεγάλο πλεονέκτημα της πληροφορικής είναι ότι κάθε εποχή που έρχεται ξεκινά τα πράγματα από το μηδέν, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες. «Ζούμε σε μια άνοιξη ανάπτυξης του κλάδου» σημείωσε, εκφράζοντας και την πίστη του για τη Θεσσαλονίκη.

Την αισιοδοξία του για το μέλλον της πληροφορικής εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO,  Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως ήρθε η ώρα η Ελλάδα να σταματήσει να είναι μονοθεματική -βλ. τουρισμός- και η πληροφορική να αποκτήσει στρατηγικό ρόλο στη χώρα.

Η Beyond υποδέχεται από σήμερα τους επισκέπτες της και θα διαρκέσει έως τις 26 Μαΐου. Σε εξέλιξη βρίσκονται εκδηλώσεις και στα 4 stages.

Στη Beyond συμμετέχουν 170 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 29 startups, οι ξένες συμμετοχές προέρχονται από Λουξεμβούργο, Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελβετία, Πολωνία και Κύπρο, δυναμική είναι παρουσία των Περιφερειών, ενώ βασικός πυλώνας της έκθεσης είναι η θεματική «Tech 4 People» (Τεχνολογία για τους Ανθρώπους).

Η Beyond πραγματοποιείται υπό την οργανωτική ευθύνη των ΔΕΘ-HELEXPO, Be-Best και Industry Disruptors Game Changers.

Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο δήμος Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης).

Η Intracom Telecom και η Mytilineos είναι φέτος Χρυσοί Χορηγοί. Χορηγοί είναι η Info Quest Technologies σε συνεργασία με τη Cisco, ενώ υποστηρικτές είναι οι ΣΕΠΕ, ΣΕΠΒΕ, ΣΕΚΕΕ, ΗΕΤΙΑ, η Samsung, η Dell Technologies, η Infoteam Software, η Advanced Integrated Communication Ltd και η Diversity Charter.

Η Beyond πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του υπουργείου Τουρισμού και της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις