Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ανυπέρβλητο (;) εμπόδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών τραπεζών στην Ασία η πανδημία του κορωνοϊού!

Πρωτόγνωρες δυσκολίες φαίνεται πως αντιμετωπίζουν -πλέον- όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στον χώρο της ψηφιακής τραπεζικής στην Ασία, ως απόρροια της πανδημίας του Covid-19, όπως υποστηρίζει σε έκθεσή του ο διεθνής οργανισμός αξιολόγησης Fitch Ratings.

Βέβαια, η πανδημία έχει πλήξει σκληρά, πολυεπίπεδα και σε βάθος την παγκόσμια οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή εκτιμάται πως επηρεάζει δυσανάλογα όσους ανθρώπους και επιχειρήσεις διακρίνονται από ένα πιο αδύναμο προφίλ δανειολήπτη. Μήπως η συγκεκριμένη περιγραφή σας θυμίζει κάτι; Εάν απαντήσατε «το τμήμα των πελατών στο οποίο και στοχεύουν πολλές επίδοξες ψηφιακές τράπεζες», τότε έχετε απόλυτο δίκιο!

Το ήδη προβληματικό καθεστώς επέτεινε η εφαρμογή των μέτρων social distancing και το lockdown σε διεθνές επίπεδο, καθώς αν μη τι άλλο ανάγκασε παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εν γένει τράπεζες να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην βελτίωση των ψηφιακών προσφορών τους προς το ευρύ κοινό. Κι αυτό, καθώς αντελήφθησαν έγκαιρα πως κάτι τέτοιο αποτελεί μονόδρομο, ίσως και modus operandi για την επόμενη ημέρα! Επιπροσθέτως, δύναται να συμβάλουν στην μείωση της υφιστάμενης ψαλίδας μεταξύ των «παραδοσιακών» με τις αντίστοιχες ψηφιακές τράπεζες, με τις πρώτες να καταφέρνουν να διεισδύουν και ενδεχομένως να αποσπούν διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό πελατών από τις δεύτερες.

Γιατί ξεχωρίζει η περίπτωση της Ασίας;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η έκθεση της Fitch Ratings επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην Ασιατική αγορά, όπου επισημαίνει πως προκλήσεις σαν τις προαναφερθείσες αναμένεται να γίνουν περισσότερο αισθητές και δη σε όσες ανεπτυγμένες αγορές την απαρτίζουν. Πόσο, μάλλον, από την στιγμή κατά την οποία ο ανταγωνισμός από τις κατεστημένες τράπεζες ήταν ήδη έντονος! Στις εν λόγω αγορές περιλαμβάνονται η Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, χώρες όπου οι «παραδοσιακές» τράπεζες είναι παρούσες, όσο και ισχυρές.

Σύμφωνα με την μελέτη της Fitch, αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες εξακολουθούν να προσφέρουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για τις ψηφιακές τράπεζες. Κι αυτό, καθώς διαθέτουν χαμηλή διείσδυση τραπεζικών υπηρεσιών, η οποία και προσφέρει στους επίδοξους ψηφιακούς δανειστές έναν σαφώς ευκολότερο δρόμο να απευθυνθούν προς την κρίσιμη μάζα! Βέβαια, στην όλη «εξίσωση» θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι η πλειοψηφία –αν όχι όλες- από τις προαναφερθείσες χώρες έχουν πληγεί έντονα από την πανδημία του κορωνοϊού. Αποτέλεσμα; Η δυνητική μετεξέλιξή τους ενδεχομένως να παρεμποδιστεί από την καθυστέρηση που μπορεί να προκύψει με την υιοθέτηση και εφαρμογή της απαιτούμενης ψηφιακής υποδομής.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της Fitch πολλές από τις επίδοξες ψηφιακές τράπεζες έχουν βασίσει τα επιχειρηματικά τους μοντέλα σε ένα ανθηρό όσο και απροβλημάτιστο οικονομικό περιβάλλον. Κάτι που θέτει ως αβέβαιο εάν αυτά τα μοντέλα μπορούν να επιβιώσουν στις σημερινές, post-Covid-19 συνθήκες που επικρατούν στον ευρύτερο οικονομικό τομέα. Επιπροσθέτως, με αφορμή την τρέχουσα κρίση, προτείνουν στις ψηφιακές τράπεζες να αξιολογήσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, προκειμένου να προετοιμαστούν να πλοηγηθούν επιτυχώς σε ένα δύσκολο, αβέβαιο μα -συνάμα- διόλου βαρετό μέλλον. Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήταν χρήσιμο να μελετήσουν κατά πόσον οι κίνδυνοι που αναλαμβάνουν εμπίπτουν στην συνολικότερη ικανότητά τους και η διασφάλιση ότι τα περιθώρια που λαμβάνουν θα μπορούσαν να καλύψουν πιθανές μελλοντικές απώλειες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις