Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

NVIDIA-ARM: Μια “πανάκριβη” αλλά με νόημα εξαγορά

Η NVIDIA ανακοίνωσε χθες την εξαγορά της αγγλικής ARM έναντι 40 δις δολαρίων από την Ιαπωνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Softbank. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαγορά στον χώρο των ημιαγωγών όλων των εποχών αλλά και μια εξαγορά η οποία μπορεί να αλλάξει τον ρου της τεχνολογίας και των σχετικών εφαρμογών στο cloud και στο IoT.

Θυμίζουμε πως η Softbank του Masayoshi Sοn αλλά και του Vision Fund των 100 δις δολαρίων είχε εξαγοράσει την ARM το 2016 για 31.4 δις δολάρια, ως μια επένδυση με στόχο την άνθηση του Internet of Things σε τομείς όπως η βιομηχανία, τα αυτοκίνητα, την πρωτογενή παραγωγή κ.α.

Τα οικονομικά της SoftBank έχουν επιδεινωθεί την φετινή χρονιά τόσο λόγω αποτυχημένων επενδύσεων, όπως αυτή στην WeWork, όσο και λόγω επενδύσεων σε μετοχές τεχνολογικών εταιρειών οι οποίες δεν έχουν πάει καλά. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα η ιαπωνική εταιρεία να υποστεί σημαντικές απώλειες στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με το CNBC δεν θα είναι καθαρό κέρδος, αφού η SoftBank έχει επενδύσει σημαντικά ποσά όλα αυτά τα χρόνια στην ARM.
Ένας ακόμα λόγος για την πώληση της ARM από την Softbank είναι ότι ο Ιαπωνικός κολοσσός αναζητά ρευστό για να χρηματοδοτήσει εκτάκτως τις Startups στις οποίες έχει επενδύσει μέσω του Vision Fund, αφού οι πόροι των εταιριών έχουν μειωθεί πάρα πολύ κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Το deal περιλαμβάνει 21.5 δις δολάρια σε μετοχές της NVIDIA και 12 δις δολάρια μετρητά, με τα δύο δισεκατομμύρια να πληρώνονται, όταν πέσουν οι υπογραφές ανάμεσα στις δύο μεριές. Βέβαια η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί από διάφορες ρυθμιστικές αρχές σε Αμερική, Ευρώπη και Κίνα, με την τελευταία να είναι αρκετά επίφοβη εφόσον συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος με τις Η.Π.Α. Σε κάθε περίπτωση η Softbank θα κρατήσει ένα 10% στην ARM.

Η NVIDIA είδε μεγάλη αύξηση πωλήσεων καρτών γραφικών για PC την περίοδο της πανδημίας, θεωρείται ηγέτης στον χώρο με τον μεγάλο της ανταγωνιστή να είναι η AMD. Μια AMD η οποία έχει κερδίσει τις κονσόλες αφού τόσο η υπάρχουσα γενιά όσο και η επερχόμενη (PS5 και XBOX Series X) βασίζονται σε επεξεργαστές της.
Η NVIDIA μόλις ανακοίνωσε την εντυπωσιακή σειρά καρτών γραφικών PC 3000, ενώ παίζει πολύ δυνατά στο χώρο του AI, της αυτοκίνησης αλλά και των κρυπτονομισμάτων.

Σε μια σπάνια περίπτωση για εξαγορές αυτού του μεγέθους η μετοχή της NVIDIA σημείωσε άνοδο μετά την ανακοίνωση της τεράστιας συμφωνίας, περισσότερη μάλιστα από αυτή της Softbank! Κάτι που δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών για το μέλλον των αγορών που δραστηριοποιούνται οι δυο εταιρείες.

H ARM σχεδιάζει επεξεργαστές για κινητά τηλέφωνα και πάσης φύσεως μικρές και φορητές συσκευές οι οποίοι είναι ισχυροί και συνάμα οικονομικοί σε κατανάλωση ενέργειας, ενώ πρόσφατα κέρδισε και την προτίμηση της Apple μια και η επόμενη γενιά Mac θα βασίζεται σε επεξεργαστές ARM και όχι σε αυτούς της Intel.
Ακολούθως δίνει την άδεια σε τρίτες εταιρείες, όπως οι Samsung, Apple, Huawei, Qualcomm, Mediatek κ.α. να παράγουν επεξεργαστές με το σχεδιασμό αναφοράς της ARM ή να κάνουν και τις δικές τους βελτιώσεις – προσθήκες, όπως στην περίπτωση της Apple.

H ARM μια και έχει τεράστια δύναμη στα χέρια της, με την πλειοψηφία των συσκευών κινητών τηλεφώνων, IoT, συστημάτων αυτοκινήτων και εξατομικευμένων επεξεργαστών για AI (Neural Processing Units) να βασίζονται στους επεξεργαστές της, διατηρεί μια “ουδέτερη” στάση στην αγορά και δεν αρνείται την προσφορά αδειών χρήσης των επεξεργαστών της σε κανέναν, κάτι που δεσμεύτηκε να διατηρήσει και η NVIDIA.

Η NVIDIA θα διατηρήσει την έδρα της ARM στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης ειδικά αυτά που ασχολούνται με την ρομποτική, την οπτική αναγνώριση, τα μεγάλα δεδομένα και το AI σε όλους τους τομείς.
Επίσης αναμένουμε να δούμε μεγαλύτερους επεξεργαστές ARM για Datacenters, στις παρυφές των datacenters, στα clouds αλλά και για υπολογιστές που θα τρέχουν Windows μια και ήδη έχουν φτάσει σε επίπεδο που μπορούν να υποστηρίξουν τους επερχόμενους Macbook και iMac.

Όπως ανέφερε ο CEO της NVIDIA Jensen Huang στο Forbes “Είμαστε στα πρόθυρα να εισέλθουμε σε μια φάση που θα χτίσουμε ένα Internet το οποίο θα είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερο από αυτό που είναι σήμερα. Ο πολύς κόσμος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό και για το λόγο θέλουμε να φτιάξουμε μια νέα computing company για την νέα εποχή του AI που ανατέλλει”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις