Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Apple: Το “τέλος” των Mac

Εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορούσαν οι πληροφορίες ότι η Apple θέλει να περάσει όλες τις υπολογιστικές συσκευές της σε κοινή επεξεργαστική πλατφόρμα. Προφανώς ήρθε αυτή η στιγμή μια και τέλος του 2020 θα κυκλοφορήσουν οι πρώτοι Μac με τους επεξεργαστές των iPhone, (ARM), τους οποίους αναπτύσσει η ίδια η Apple.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι επεξεργαστές ARM των highend smartphones και tablets είναι πανίσχυροι, με επιδόσεις που αγγίζουν τους αντίστοιχους των επεξεργαστές των PCs των Intel και AMD αρχιτεκτονικής x86, έχουν επίσης πανίσχυρες κάρτες γραφικών ενώ παράλληλα έχουν ένα κλάσμα της κατανάλωσης ενέργειας των x86.

Από την άλλη, η αλλαγή επεξεργαστικής πλατφόρμας είναι ένα “κοσμοιστορικό” γεγονός σε κάθε κατασκευαστή υπολογιστών μια και μπορεί η αλλαγή hardware να είναι σχετικά εύκολη υπόθεση, αλλά η μετακίνηση της υπάρχουσας βάσης software στη νέα πλατφόρμα είναι μια τεράστια πρόκληση με τεράστια επίσης ρίσκα με κατακλισμιαία γεγονότα αν κάτι δεν πάει καλά στην μετάβαση.

Οι επεξεργαστές που αναπτύσσει η ίδια Apple για την τρέχουσα γενιά iPhone και iPad, είναι οι A13 Bionic ARM και είναι οι ισχυρότεροι σε όλη την αγορά των Smartphones διατηρώντας παράλληλα την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα.

Ο επεξεργαστής όμως που αλλάζει τα πάντα στους Mac είναι ο προηγούμενης γενιάς A12Z Bionic, ο οποίος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα iPad Pro του 2020. Σε σχέση με τον προκάτοχό του, Α12Χ, έχει έναν επιπλέον πυρήνα GPU κάτι που τον κάνει ακόμα πιο ικανό στην επεξεργασία video 4Κ, στο Augmented Reality ενώ προσφέρει και υψηλότερους χρονισμούς.

Στην χθεσινή εκδήλωση για Developers της Apple (η οποία έγινε για πρώτη φορά online) παρουσιάστηκε ένα Mac Mini με τον A12Z, με 6GB RAM, 512GB SSD και τη νέα έκδοση macOS Big Spur έτσι ώστε οι developers να αρχίσουν να μαθαίνουν τη νέα πλατφόρμα.
Το νέο macOS θα τρέχει πλέον σε επεξεργαστές ARM με τον εξομοιωτή Roseta 2 να αναλαμβάνει αυτή τη φορά να μετατρέψει τα υπάρχοντα προγράμματα για επεξεργαστές Intel έτσι ώστε να τρέχουν στον νέο επεξεργαστή ARM, όπως έκανε στην πρώτη έκδοση με την μετατροπή των εφαρμογών PowerPC στα Mac με Intel.

Όπως αντιλαμβανόμαστε το νέο macOS θα τρέχει όλες τις εφαρμογές του iOS και ειδικά του iPadOS και αναμένεται να δούμε μέρη του γνωστού περιβάλλοντος εργασίας του iPad στους νέους Mac. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Apple θα συνεχίσει να βγάζει Mac με επεξεργαστές Intel για τουλάχιστον δυο έτη ακόμα αλλά η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Ειδικά σε δύο έτη οι επεξεργαστές ARM θα έχουν γίνει ακόμα πιο ισχυροί και οι Mac μάλλον θα είναι μεγάλα iPad σε ειδικές βάσεις, όπως είναι οι σημερινοί Surface της Microsoft.

Μια και μιλήσαμε για Microsoft, έχει ήδη παρουσιάσει μια έκδοση των Windows 10 που τρέχει σε επεξεργαστές ARM, με τους φορητούς υπολογιστές να έχουν “τρελές” αυτονομίες σε σχέση με τους φορητούς με επεξεργαστές Intel ή AMD αλλά δεν μπορούμε ότι έχουν μια πετυχημένη πορεία στην αγορά μια και τρέχουν ελάχιστες εφαρμογές των WIndows.

H Apple αν και είχε ανακοινώσει τις προθέσεις της και την αγάπη της για τους επεξεργαστές ARM, δεν παύει να παίρνει ένα μεγάλο ρίσκο και να φέρνει μια μεγάλη αλλαγή στους φαν των Mac, με την Apple να έχει μπροστά της δυο χρόνια για να κάνει μια σχεδόν άψογη μετάβαση στους ARM Macs για να μην αποξενώσει την σχετικά μικρή αλλά φανατική βάση χρηστών της και ειδικά των φορητών.
Τα έσοδα της εταιρείας έρχονται κυρίως από τα iPhone και τις υπηρεσίες που προσφέρει, και ειδικά από το AppStore, με την Apple να είναι πλέον κατά βάση μια mobile εταιρεία. 

Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία τα πρώτα benchmark από τους νέους Mac mini ARM για να δούμε πως τα πάνε στη πράξη σε σχέση με τους αντίστοιχους high end Intel. Παρεμπιπτόντως η Apple “έκανε την πάπια” στην παρουσίαση και δεν ανέφερε κάποια μέτρηση. Σε μερικές δοκιμές που υπάρχουν στο Internet με το μετροπρόγρaμμα Geekbench 5 σε Android και Linux, μεταξύ Qualcomm SD865 και Intel Core-i7 10700 οι δυο επεξεργαστές εμφανίζονται ισάξιοι στη χρήση όλων των πυρήνων. Βέβαια οι επεξεργαστές ARM της Apple είναι σαφώς πιο ισχυροί και με καλύτερη κατανάλωση από τον SD865.

Σε κάθε περίπτωση στη Σάντα Κλάρα έχουν σηκώσει μαύρες σημαίες μια και η Intel δέχεται άλλο ένα μεγάλο κτύπημα με το μέλλον της να προδιαγράφεται σκοτεινό μια και χάνει τη μια αγορά μετά την άλλη είτε υπέρ της ARM είτε υπέρ της AMD, με την ARM να έχει βάλει στόχο τόσο την αγορά των Servers όσο και την αγορά του  αυτοκινήτου και του IoT.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις