Ύστερα από μια σειρά πειραματικών μελετών που διενεργήθηκαν σε τμήμα διοίκησης των ΗΠΑ και αφορούν την κυριαρχία της πληροφορίας, συγκεκριμένα το συνδυασμό τεχνητής νοημοσύνης, υπολογισμού και αισθητήρων (GIDE), διαπιστώθηκε ότι αυτό το σύστημα μπορεί να προβλέψει ένα συμβάν μέρες πριν γίνει, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει θετικά και στις εργασίες του στρατού και της κυβέρνησης.
Έτσι, αν ένα υποβρύχιο ανήκει σε αντίπαλο έθνος και αρχίσει να κινείται από το λιμάνι, η εικόνα από το δορυφόρο προειδοποιεί για σημάδια μετακίνησης, εκτιμώντας ότι ετοιμάζεται να φύγει σύντομα και προβλέποντας συγχρόνως τις πιθανές μέρες άφιξης του.
Αντίθετα, το επιτελείο του στρατού καθυστερεί πολύ να βρει και να αναλύσει μια τέτοια πληροφορία (έως και μέρες), καθιστώντας το σύστημα πιο άμεσο στην κοινοποίηση του συναγερμού. Μια πρόσφατη δοκιμή σε επιχείρηση με την κωδική ονομασία GIDE 3, διαπιστώνει ότι τόσο οι διοικητικές βάσεις όσο και το υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό αισθητήρων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου η υλικοτεχνική υποδομή μπορεί να παρουσιάσει πρόβλημα, αξιοποιώντας τελικά μια όχι και τόσο νέα τεχνολογία.
Για την κάλυψη των κενών που δημιουργεί ο λιγότερο προηγμένος μηχανισμός του στρατού, η χρήσιμη πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε, κάλλιστα, να τεθεί σε άμεση εφαρμογή για στρατιωτικούς σκοπούς . Μάλιστα, ο αμερικανικός στρατός εκτιμά ότι θα είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει το λογισμικό στην επόμενη “Παγκόσμια Ολοκληρωμένη Άσκηση” την άνοιξη του 2022.
Μια τέτοια λειτουργία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της άμυνας, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις δύνανται να αποτρέπουν τις επιθετικές συρράξεις σε πρώιμο στάδιο, ενθαρρύνοντας τις διαπραγματεύσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί τέλος να εντοπίζει σταθμευμένα αυτοκίνητα ή αεροσκάφη, συμμετέχοντας αναλόγως στην αποφυγή συγκρούσεων ή ύποπτων περιστατικών τρομοκρατίας.