Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Google ετοιμάζει περικοπές μισθού σε εργαζόμενους που δουλεύουν από το σπίτι

Οι μειώσεις στις απολαβές σχετίζονται με τον τόπο διαμονής και εργασίας του κάθε υπαλλήλου σε σχέση με την έδρα του τμήματος της εταιρείας.

Οι εργαζόμενοι της Google που δούλευαν κανονικά στο γραφείο πριν την πανδημία ενδέχεται να δουν ορισμένες αλλαγές στις αποδοχές τους αν αποφασίσουν να εργάζονται μόνιμα από το σπίτι. Ειδικά όσοι μένουν μακριά από το χώρο εργασίας τους πρόκειται να πληγούν ακόμα περισσότερο, σύμφωνα με το Reuters. Η πολιτική αυτή εφαρμογή λαμβάνει χώρα στη Silicon Valley που συχνά καθορίζει τις τάσεις για άλλους μεγάλους εργοδότες.

Το Facebook και το Twitter περικόπτουν επίσης τις αμοιβές για τους κατ’οίκον υπαλλήλους που χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, ενώ μικρότερες εταιρείες, όπως το Reddit και η Zillow, στρέφονται σε μοντέλα αμοιβών με βάση την τοποθεσία, επικαλούμενες πλεονεκτήματα όσον αφορά στις προσλήψεις, την απορρόφηση και την πολυπολιτισμικότητα.

Η Google διακρίνεται προσφέροντας στους υπαλλήλους της ένα εργαλείο που τους επιτρέπει να δουν τις οικονομικές επιπτώσεις μιας μετακίνησης. Αλλά στην πράξη, ορισμένοι εργαζόμενοι που μένουν σε απομακρυσμένα σημεία της χώρας, θα μπορούσαν να δεχτούν μειώσεις στους μισθούς τους χωρίς να αλλάξουν τη διεύθυνση τους.

Τα πακέτα αποζημίωσης και πληρωμών της εταιρείας καθορίζονταν πάντα από την τοποθεσία από την οποία εργάζεται ένας εργαζόμενος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Google, ο οποίος δήλωσε ότι οι αμοιβές θα διαφέρουν ανά πόλη ή πολιτεία διαμονής.

Ένας υπάλληλος της Google, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για να αποφύγει ενδεχόμενα αντίποινα, πηγαίνει συνήθως στα γραφεία του Seattle από μια κοντινή κομητεία. Δεν αποκλείεται όμως να δει μείωση μισθού κατά περίπου 10% αν εργαστεί από το σπίτι με πλήρη απασχόληση, βάσει των εκτιμήσεων του Work Location Tool της εταιρείας που ξεκίνησε τον Ιούνιο.

Ο υπάλληλος εξέταζε την πιθανότητα να εργαστεί εξ αποστάσεως, αλλά αποφάσισε να συνεχίσει να πηγαίνει στο γραφείο, παρά τη δίωρη μετακίνηση, αφού έκρινε πολύ μεγάλη τη μείωση των αποδοχών του, ειδικά μετά από την πρόσφατη προαγωγή του και τη δουλειά που έχει καταβάλλει για αυτό.

Γενικότερα, η δομή των οικονομικών απολαβών που προσφέρει η Google εγείρει συναγερμό για το ποιοι θα βιώσουν τις επιπτώσεις πιο έντονα, ιδίως οι οικογένειες.  Υπάλληλοι της Google αναφέρουν μειώσεις αμοιβών έως και 25% για εργασία από απόσταση, εάν εγκατέλειπαν το Σαν Φρανσίσκο για μια σχεδόν εξίσου ακριβή περιοχή της πολιτείας, όπως η λίμνη Tahoe.

Εκπρόσωπος της Google επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν προτίθεται να αλλάξει το μισθό ενός εργαζομένου αν αυτός μεταβεί από το χώρο απασχόλησης του σε κατ’οίκον εργασία στην πόλη όπου βρίσκονται τα γραφεία.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο γραφείο της Νέας Υόρκης θα αμείβονται το ίδιο με εκείνους που εργάζονται εξ αποστάσεως από άλλη τοποθεσία της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, σύμφωνα με τον ίδιο. Η Google δεν επεκτάθηκε, ωστόσο, στο ζήτημα των εργαζομένων που μένουν και έρχονται από άλλες, πιο μακρινές περιοχές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις