Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Βουλή των ΗΠΑ εισάγει νομοσχέδιο με στόχο τα καταστήματα της Apple και της Google

Πρόκειται για αντιμονοπωλιακά μέτρα που στοχεύουν στον περιορισμό του ελέγχου των τεχνολογικών κολοσσών όσον αφορά στα app stores.

Ένας Ρεπουμπλικανός και ένας Δημοκρατικός, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, παρουσίασαν νομοσχέδιο με στόχο τον περιορισμό των ισχυρών καταστημάτων που διαχειρίζονται εταιρείες όπως η Apple και η Google της Alphabet.

Το νομοσχέδιο συνοδεύεται από ένα μέτρο που εισήχθη αυτήν την εβδομάδα από μια διακομματική τριάδα γερουσιαστών, το οποίο θα απαγόρευε στα μεγάλα app stores να απαιτούν από τους παρόχους εφαρμογών να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μαγαζιά και συστήματα πληρωμών.

Το μέτρο πρότεινε ο αντιπρόσωπος Ken Buck, κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην επιτροπή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, μαζί με τον αντιπρόσωπο Hank Johnson, έναν Δημοκρατικό βουλευτή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

“Για πάρα πολύ καιρό, εταιρείες όπως η Google και η Apple κατείχαν τον έλεγχο πάνω στους προγραμματιστές εφαρμογών, οι οποίοι αναγκάζονται να δεχτούν όποιους όρους θέτουν αυτά τα μονοπώλια προκειμένου να προσεγγίσουν τους πελάτες τους”, δήλωσε ο Buck .

Η Apple έχει προηγουμένως υπερασπιστεί το app store της ως “μια άνευ προηγουμένου μηχανή οικονομικής ανάπτυξης και καινοτομίας που υποστηρίζει πλέον πάνω από 2,1 εκατ. θέσεις εργασίας και στις 50 πολιτείες” της Αμερικής.

Το διακύβευμα είναι επομένως υψηλό για την Apple, της οποίας το app store εδραιώνει την επιχείρηση υπηρεσιών ύψους 53,8 δισ. δολαρίων, καθώς η αγορά των smartphone έχει ωριμάσει. Συγκεκριμένα, μόνο οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν πέρυσι σχεδόν 33 δισ. δολάρια σε app stores για κινητά και κατέβασαν 13,4 δισ. εφαρμογές.

Η Google έχει δηλώσει ότι τα Android έχουν συχνά προεγκατεστημένα δύο ή περισσότερα καταστήματα εφαρμογών. Η δικαστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων όμως ψήφισε έξι αντιμονοπωλιακά μέτρα τον Ιούνιο, τα περισσότερα από τα οποία αποσκοπούσαν στο να περιορίσουν τους κολοσσούς, Google, Amazon, Apple και Facebook.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις