Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βλάπτει η κάνναβη σοβαρά τον ύπνο μας;

Μια πρόσφατη μεγάλης κλίμακας μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της κάνναβης στη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου θέτει υπό αμφισβήτηση τη φήμη του ναρκωτικού ως ευεργετικής επιλογής για την αϋπνία

Ο ανεπαρκής ύπνος στον σύγχρονο κόσμο είναι ένα αυξανόμενο ζήτημα δημόσιας υγείας και οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την έναρξη χρήσης κάνναβης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, θέλοντας να προσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ της  χρήσης κάνναβης και της διάρκειας ύπνου σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ατόμων από τις ΗΠΑ ανέσυραν δεδομένα για 21.729 ενήλικες  από το  US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).

Ως μεταβλητές στην έρευνα που σχεδιάστηκε από το National Center for Health Statistics (NCHS) και το Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ορίστηκαν η ηλικία των συμμετεχόντων, η φυλή, το φύλο, η εκπαίδευση μετά το γυμνάσιο, οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας , καθώς και άλλες μεταβλητές που σχετίζονται με την υγεία. Η διάρκεια του ύπνου κατηγοριοποιήθηκε σε σύντομη (λιγότερη από 6 ώρες) και σε βέλτιστη ή μεγάλη (περισσότερη από 9 ώρες κατά μέσο όρο τις νύχτες). Παράμετροι για την ποιότητα του ύπνου ήταν επίσης η δυσκολία στον ύπνο, το πόσο γρήγορα αποκοιμιέται κάποιος, αν διακόπτεται ο ύπνος του και αν έχει συμβουλευτεί έναν γιατρό σχετικά με προβλήματα ύπνου.

Όσον αφορά τη χρήση κάνναβης, οι συμμετέχοντες ορίστηκαν ως «χρήστες» εάν είχαν κάνει χρήση κάνναβης τις τελευταίες 30 ημέρες, που τελικά ήταν συνολικά 3.132 άτομα ή το 14,5% των ερωτηθέντων. Στη συνέχεια, αυτοί οι χρήστες κατηγοριοποιήθηκαν περαιτέρω ανάλογα με το πόσο κάπνισαν τις τελευταίες 30 ημέρες . Η «μέτρια χρήση» ήταν μικρότερη από 20 φορές και η «βαριά χρήση» ήταν περισσότερες από 20 φορές.

Η μελέτη έδειξε ότι το  34% των χρηστών κάνναβης  κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες τη νύχτα σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Επίσης οι χρήστες κάνναβης  ανέφεραν ότι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ή αντίθετα κοιμούνται πολύ, χωρίς ωστόσο να έχουν απευθυνθεί ποτέ σε γιατρό για τις διαταραχές του ύπνου τους. Ωστόσο, η έκθεση στην κάνναβη δεν συσχετίστηκε με συχνή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια πιθανή σχέση μεταξύ της συχνότητας της χρήσης κάνναβης και της διάρκειας και της ποιότητας του ύπνου, την οποία και διερευνούν, ειδικά τώρα που γίνεται πιο ευρέως διαθέσιμη. Υποθέτουν ότι με την επαναλαμβανόμενη χρήση, το σώμα μπορεί να συνηθίσει περισσότερο τη κάνναβη με συνέπεια να αυξάνονται οι διαταραχές του ύπνου. Υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουν για το πώς η κάνναβη επηρεάζει τον ύπνο μας, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις