Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Metawork: Το μέλλον της εργασίας θα βασίζεται στην εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα

Η πλειοψηφία των ειδικών υποστηρίζει πως αν το metaverse γίνει πραγματικότητα, θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, ιδίως σε μια εποχή που η τηλεργασία και η υβριδική εργασία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην παγκόσμια αγορά.

Παρά τον γενικότερο ενθουσιασμό γύρω από το metaverse, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο ακριβής αντίκτυπος που θα έχει στον κόσμο. Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί της τεχνολογίας, έχουν μόλις αρχίσει να εξερευνούν τις δυνατότητες του metaverse, οι οποίες επεκτείνονται πέρα από τα όρια της διασκέδασης, σε κλάδους όπως η επικοινωνία ή ακόμα η εργασία. Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις των εταιρειών που εργάζονται πάνω στο metaverse, το μετα-σύμπαν, θα αποτελεί ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον, όπου οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν σχεδόν τα πάντα. Ήδη, τα καινοτόμα project της Microsoft, της Oculus και της Magic Leap, έχουν δώσει τα πρώτα δείγματα σχετικά με το πώς μπορεί να είναι ο κόσμος σε περιβάλλοντα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.

Η αυξανόμενη δημοτικότητα των εν δυνάμει εφαρμογών του metaverse, έχει φέρει στο προσκήνιο την έννοια του metawork. Η πλειοψηφία των ειδικών υποστηρίζει πως αν το metaverse γίνει πραγματικότητα, θα επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, ιδίως σε μια εποχή που η τηλεργασία και η υβριδική εργασία κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην παγκόσμια αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, καθώς οι παραδοσιακοί χώροι εργασίας δεν είναι πλέον τόσο απαραίτητοι όπως παλαιότερα, το metaverse, και κατ’ επέκταση το metawork, μπορεί να δημιουργήσει νέους τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι συνεργάζονται, επικοινωνούν και δημιουργούν. Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως εκτός των άλλων, ένα μοντέλο εργασίας εντός του metaverse μπορεί να διευκολύνει αλλά και να καταστήσει ασφαλέστερες τις διαδικασίες σχεδιασμού και ανάπτυξης, υπηρεσιών, προϊόντων και μηχανών.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, μια μελλοντική μετάβαση των εργαζόμενων στο περιβάλλον του metaverse μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά οφέλη για τους ίδιους. Αρχικά, μέσω του metawork, η ανάγκη φυσικής παρουσίας των εργαζομένων στα γραφεία θα είναι ελάχιστη. Όλοι οι απασχολούμενοι, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται, θα έχουν πρόσβαση στους ίδιους πόρους και πληροφορίες. Επίσης, το metaverse μπορεί να εγκαινιάσει μια νέα εποχή για τις τηλεδιασκέψεις, απαραίτητο στοιχείο της εξ’ αποστάσεως εργασίας, όπως αποδείχθηκε την περίοδο των lockdown. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να βλέπουν μέσα στο metaverse όχι μόνο τα πρόσωπα των συναδέλφων τους αλλά ένα φυσικού μεγέθους avatar με το οποίο θα μπορούν να αλληλεπιδρούν όπως στον ψηφιακό κόσμο. Επίσης, οι εφαρμογές του metaverse μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες για όλες τις εργασίες που εμπεριέχουν ένα κομμάτι δημιουργικότητας. Επί παραδείγματι, οι σχεδιαστές προϊόντων εντός του metaverse θα μπορούν να οπτικοποιούν και να επιλύουν προβλήματα σε 3D περιβάλλοντα, ενώ επίσης θα μπορούν να παρουσιάζουν τις προτάσεις τους δίνοντας μια πληρέστερη εικόνα στους πελάτες. Το metaverse θα μπορούσε να έχει ευεργετικά οφέλη ακόμα και για το περιβάλλον. Η υλοποίηση των R&D project εντός του metaverse θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον όγκο των αποβλήτων, που δημιουργούν στον πραγματικό κόσμο.

Φυσικά στον αντίποδα, υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα τα οποία οι επιχειρήσεις θα κληθούν να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους. Η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου metaverse περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη εργασία των απασχολούμενων, απαιτεί τεράστιο bandwidth, καθώς και ειδικές υποδομές τελευταίας τεχνολογίας. Ως εκ τούτου, ακόμα και για την πιλοτική μετάβαση των εργασιών μιας επιχείρησης στο metaverse θα χρειαστεί μια μεγάλου μεγέθους επένδυση η οποία θα συνοδεύεται από εξίσου μεγάλο ρίσκο.

Την ίδια στιγμή, ενδέχεται να προκύψουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με το πως η πληροφορία διαμοιράζεται και προστατεύεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ιδιωτικότητα των εργαζομένων που δουλεύουν σε αυτό. Όσον αφορά το απαιτούμενο hardware, τα headset που έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα, παραμένουν άβολα και, για κάποιους, ίσως και δύσχρηστα, ειδικότερα από τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθούν για εργασία και όχι για διασκέδαση.

Αν το όραμα για το metawork αποδειχθεί υλοποιήσιμο, οι ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν θα είναι αμέτρητες.  Πολλές από τις θέσεις εργασίας που θα προκύψουν θα αφορούν δημιουργικά επαγγέλματα, όπως οι digital fashion designers και οι αρχιτέκτονες, ενώ οι δυνατότητες της νέας τεχνολογίας θα μπορούν να συνεισφέρουν και στο έργο των επαγγελματιών του ιατρικού κλάδου.

Αν και την παρούσα στιγμή μπορούν να γίνουν μόνο υποθέσεις, το μόνο σίγουρο είναι πως η έλευση του metaverse θα μας κάνει να επαναξιολογήσουμε τις αλλαγές που επιφυλάσσει το μέλλον για την εργασιακή μας ζωή. Ειδικότερα από τη στιγμή που αυτές οι αλλαγές αναμένονται πολύ πιο σύντομα απ’ όσο περιμένουμε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις