Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To 69% των επιχειρήσεων λένε ναι στην κβαντική υπολογιστική

Το 69% των παγκόσμιων επιχειρήσεων σχεδιάζουν ή έχουν ήδη υιοθετήσει την κβαντική υπολογιστική σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη αυτή έγινε μεταξύ των ηγετών των επιχειρήσεων και διενεργήθηκε για λογαριασμό της Zapata Computing. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κβαντική πληροφορική έχει φύγει από το περιθώριο και αποτελεί πια προτεραιότητα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, καθώς το 74% των leaders επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα συμφώνησαν ότι όσοι δεν υιοθετήσουν την κβαντική πληροφορική θα μείνουν πίσω.

Πιο αναλυτικά, το 29% των επιχειρήσεων παγκοσμίως σήμερα υποστηρίζουν την κβαντική τεχνολογία, ενώ ένα υπόλοιπο 40% σχεδιάζει να κάνει το ίδιο στο άμεσο μέλλον. Η εφαρμογή της μέχρι στιγμής είναι μεγαλύτερη στον τομέα των μεταφορών, όπου το 63% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο υιοθέτησης της κβαντικής τεχνολογίας. Το γεγονός αυτό ενδέχεται να αποτελεί και μια αντίδραση στη συνεχιζόμενη κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την οποία η κβαντική τεχνολογία θα μπορούσε να ανακουφίσει μέσω της δυνατότητάς της να επιλύει πολύπλοκα προβλήματα βελτιστοποίησης – συνηθισμένα στη ναυτιλία και τα logistics.

Μεταξύ όσων την εφαρμόζουν, το 12% αναμένει να επιτύχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εντός ενός έτους, ενώ ένα άλλο 41% προβλέπει ότι θα έχει το ίδιο πλεονέκτημα μέσα σε δύο χρόνια. Τα ερευνητικά αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης την εμπιστοσύνη από την πλευρά των ηγετών των επιχειρήσεων ότι η κβαντική πληροφορική δεν συνιστά πλέον μια μακρινή πραγματικότητα, αλλά μια βραχυπρόθεσμη ευκαιρία. Ειδικότερα, η μηχανική μάθηση αναφέρθηκε από τους ίδιους ως η κορυφαία περίπτωση χρήσης της κβαντικής πληροφορικής για το μέλλον.

Ωστόσο, τα εμπόδια παραμένουν με την πιο συχνά αναφερόμενη πρόκληση να είναι η πολυπλοκότητα της ενσωμάτωσης της κβαντικής πληροφορικής στην υπάρχουσα στοίβα της τεχνολογίας πληροφοριών των επιχειρήσεων. Για την επίλυση αυτών, οι επιχειρήσεις απευθύνονται σε προμηθευτές κβαντικής πληροφορικής – το 96% δήλωσε ότι χρειάζεται βοήθεια από έναν αξιόπιστο προμηθευτή για να επιτύχει στις κβαντικές πρωτοβουλίες του.

Παρόλα αυτά, το 73% ανησυχεί για το vendor lock-in, γνωστό και ως “κλείδωμα” που καθιστά τον πελάτη εξαρτημένο από έναν προμηθευτή για προϊόντα και υπηρεσίες, ανίκανο να χρησιμοποιήσει άλλον προμηθευτή χωρίς σημαντικό κόστος αλλαγής. Τα αποτελέσματα απαιτούν μια προσέγγιση για την υιοθέτηση της κβαντικής τεχνολογίας που θα δίνει προτεραιότητα στη δια-λειτουργικότητα με την υπάρχουσα κλασική σειρά ΤΠ και στην μελλοντική συμβατότητα με την κβαντική τεχνολογία.

Η Zapata Computing συνεργάστηκε με την Wakefield Research τον Δεκέμβριο του 2021 για να αναθέσει την έρευνα σε 300 ηγέτες (CIOs, CTOs και άλλα στελέχη επιπέδου αντιπροέδρου και άνω) μεγάλων παγκόσμιων επιχειρήσεων με εκτιμώμενα έσοδα για το 2021 άνω των 250 εκατ. δολαρίων και εκτιμώμενους προϋπολογισμούς άνω του 1 εκατ. δολαρίου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις