Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

FaceΒit: “έξυπνη”μάσκα προσώπου για παρακολούθηση

Μηχανικοί του Northwestern University των ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα πλατφόρμα έξυπνων αισθητήρων για μάσκες προσώπου που την αποκαλούν «FaceBit» και που μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε μάσκα σε έξυπνη συσκευή παρακολούθησης

Με το όνομα “FaceBit”, ένας ελαφρύς αισθητήρας μικρού μεγέθους  χρησιμοποιώντας έναν μικροσκοπικό μαγνήτη μπορεί να προσαρτηθεί σε οποιαδήποτε υφασμάτινη, Ν95  ή χειρουργική μάσκα προσώπου και να ανιχνεύσει τον αναπνευστικό και τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη, αλλά και τον χρόνο χρήσης, τη φθορά  και την σωστή εφαρμογή της μάσκας σε πραγματικό χρόνο.

Όλες αυτές οι πληροφορίες στη συνέχεια μεταδίδονται ασύρματα σε μια εφαρμογή smartphone, η οποία περιέχει έναν πίνακα ελέγχου για την παρακολούθηση της υγείας του χρήστη  σε πραγματικό χρόνο.

Η εφαρμογή αυτή μπορεί να ειδοποιήσει αμέσως τον χρήστη όταν προκύψουν απροσδόκητα προβλήματα, όπως αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή διαρροή από τη μάσκα. Εάν, για παράδειγμα, η μάσκα χαλαρώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας ή εάν ο χρήστης φθείρει τη μάσκα κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας το FaceBit μπορεί τον να ειδοποιήσει.

Picture credits: FaceBit.health

Αυτά τα φυσιολογικά δεδομένα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της κόπωσης, της κατάστασης της σωματικής υγείας γενικότερα, καθώς και της συναισθηματικής κατάστασης. Επειδή αγχωτικά συμβάντα μπορούν να προκαλέσουν φυσιολογικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης αναπνοής, το FaceBit μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να παροτρύνει τον χρήστη να κάνει ένα διάλειμμα, να πάει μια βόλτα ή να πάρει μερικές βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσει.Τα νοσοκομειακά συστήματα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να βελτιστοποιήσουν τα προγράμματα  εφημεριών και διαλειμμάτων για τους εργαζομένους τους.

Αν και η μπαταρία που τροφοδοτεί τη συσκευή είναι μικροσκοπική το FaceBit έχει σχεδιαστεί για να συλλέγει ενέργεια από οποιαδήποτε περιβαλλοντική πηγή (όπως ο ήλιος), συμπεριλαμβανομένης της δύναμης  και της θερμότητας της αναπνοής του χρήστη. Αυτό επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της, επιμηκύνοντας τον χρόνο μεταξύ των φορτίσεων, που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να φοράει τη μάσκα για μία ή δύο εβδομάδες χωρίς να χρειάζεται να την φορτίσει ή να αντικαταστήσει την μπαταρία

Picture credits: FaceBit.health

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο  ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies. Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακρίβεια του FaceBit ήταν παρόμοια με  κλινικής ποιότητας συσκευές και η μπαταρία κράτησε περισσότερο από 11 ημέρες μεταξύ των φορτίσεων.

Αν και η ομάδα αξιολόγησε τη συσκευή σε εθελοντές και σε σενάρια πραγματικού κόσμου, το FaceBit χρειάζεται ακόμη να υποβληθεί σε κλινικές δοκιμές για να επικυρωθεί.  Ωστόσο, η ομάδα κυκλοφόρησε τη πλατφόρμα ως  έργο ανοιχτού κώδικα ώστε  να μπορούν και άλλοι να δημιουργήσουν και να επικυρώσουν τη συσκευή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το FaceBit είναι ένα πρώτο βήμα προς την πρακτική ανίχνευση δυσλειτουργιών του σώματος και μια βιώσιμη, βολική, άνετη επιλογή για γενική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή της COVID-19 και όχι μόνο.

Το έργο, «FaceBit: Smart Face Masks Platform», υποστηρίχθηκε από το National Science Foundation’s Grants for Rapid Response Research για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 (αριθμός βραβείου CNS-2032408)

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις