Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Sense: drones και δορυφορικά συστήματα, τεχνολογικές λύσεις με χωρική διάσταση

Η Sense είναι ένας από τους δυο πρώτους τεχνοβλαστούς του Πολυτεχνείου Κρήτης που ίδρυσε η διεθνώς αναγνωρισμένη στον τομέα της Γεωπληροφορικής και των UAVs ερευνητική ομάδα SenseLab. Η spin-off προσφέρει ένα πλήθος πρωτότυπων τεχνολογικών προϊόντων που αφορούν στην παρακολούθηση της Γης, στις υπηρεσίες θέσης, και στην υλοποίηση εξειδικευμένων μη επανδρωμένων συστημάτων σε όλες τις πτυχές των εφαρμογών τους, με δυνατότητες που δεν απαντώνται ακόμη και σε διεθνές επίπεδο

Πόσο ενδιαφέρον θα ήταν αν υπήρχε τρόπος να «κατέβουν» τα δεδομένα του διαστήματος στις αίθουσες διδασκαλίας, αναβαθμίζοντας την εκπαιδευτική διαδικασία με νέες τεχνολογίες, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμους για νέους ανθρώπους στην Επιστήμη. Αυτό φαίνεται πως σκέφτηκε μεταξύ άλλων η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου SenseLab του Πολυτεχνείου Κρήτης όταν δημιούργησε πριν μερικά χρόνια το SandMap-για το οποίο διακρίθηκε κιόλας διεθνώς- ένα απτό πληροφοριακό σύστημα και ταυτόχρονα έναν καινοτόμο τρόπο διδασκαλίας της Γεωγραφίας, Ιστορίας, Φυσικής και άλλων μαθημάτων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο οποίο ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει ελεύθερα όγκους από άμμο, προσομοιάζοντας τρισδιάστατους σχηματισμούς και μέσω κατάλληλων αισθητήρων να δημιουργεί ένα ζωντανό διαδραστικό τρισδιάστατο χάρτη που προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο.

Όμως το SandMap που είναι χρήσιμο και στη διαχείριση φυσικών καταστροφών είναι μόνο ένα τμήμα της αξιοσημείωτης ερευνητικής δυναμικής του εργαστηρίου SenseLab Space Informatics, η πολυβραβευμένη ομάδα του οποίου αποφάσισε πρόσφατα να κάνει το επόμενο βήμα και να αξιοποιήσει εμπορικά τα ερευνητικά της αποτελέσματα, ιδρύοντας τον έναν εκ των δύο πρώτων τεχνοβλαστών του Πολυτεχνείου Κρήτης με την επωνυμία Sense.

«Το κενό που ήρθε να καλύψει η εταιρεία περιλαμβάνει ένα πλήθος πρωτότυπων προϊόντων τεχνολογίας τα οποία αφορούν στην παρακολούθηση της Γης, τις υπηρεσίες θέσης, και την υλοποίηση ολοκληρωμένων αυτόνομων μη επανδρωμένων συστημάτων σε όλες τις πτυχές των εφαρμογών τους, με δυνατότητες που δεν απαντώνται σε διεθνές επίπεδο», περιγράφει ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπληροφορικής κ. Παναγιώτης Παρτσινέβελος, εξηγώντας πως η εταιρεία έχει έδρα στα Χανιά και αποτελείται κυρίως από μέλη του Πολυτεχνείου Κρήτης και αποφοίτων/διδακτορικών φοιτητών της ομάδας, όπως τον κ. Γεώργιο Πετράκη και κ. Άγγελο Αντωνόπουλο, καθώς και από έμπειρους συνεργάτες στον επαγγελματικό και ερευνητικό χώρο, όπως τον κ. Αχιλλέα Τριπολιτσιώτη και τον κ. Χρύσανθο Στειακάκη.

Η Sense εξειδικεύεται στον τομέα των UAVs/Γεωπληροφορικής/ΙΤ και απευθύνεται σε μία ευρεία γκάμα εταιρειών σε επίπεδο B2B για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, την ανάπτυξη πρωτότυπων προϊόντων ιδιαίτερων προδιαγραφών, αλλά και για τη συνεργασία επί των ήδη υλοποιημένων λύσεών της που μπορούν να εισέλθουν στην αγορά σε αντικείμενα κατασκευών, ενέργειας, άμυνας, μεταφορών, υγείας, κ.ά.

Καθώς η Γεωπληροφορική στην οποία συναντώνται αρκετά από τα προϊόντα της Sense εμπεριέχει τις έννοιες των Δορυφορικών συστημάτων εντοπισμού θέσης, την Τηλεπισκόπηση καθώς και τα χωρικά πληροφοριακά συστήματα (GIS), είναι εύκολα καταληπτό ότι το αντικείμενό της αφορά το εστιακό κέντρο πολλών εφαρμογών. Με βάση τον οραματισμό και την τεχνογνωσία που προσφέρει η ερευνητική νοοτροπία της ομάδας, υλοποιούνται προϊόντα καινοτομίας με διάθεση ανατρεπτική (disruptive) και ταυτόχρονα κοινωνικά χρήσιμη.

Προϊόντα σε επίπεδο δοκιμασμένου πρωτοτύπου

Tα προϊόντα και οι υπηρεσίες της Sense απευθύνονται σε όλες τις πτυχές ανάπτυξης πρωτότυπων μη επανδρωμένων οχημάτων αλλά και εξειδικευμένων λύσεων πληροφορικής του χώρου (όπως για εταιρείες τοπογραφικού εξοπλισμού και χαρτογράφησης, δομές εκπαίδευσης, υγείας και αποθεραπείας, ναυτιλιακές εταιρίες, συνεταιρισμούς και εταιρείες που ασχολούνται με τη γεωργία ακριβείας, πολιτική προστασία, πυροσβεστική, περιβαλλοντικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, κλπ). «Φυσικά απευθυνόμαστε και σε όλο το φάσμα των εταιριών που θέλουν, ή ήδη εμπλέκονται με τα μη επανδρωμένα συστήματα, όπου προσφέρουμε με την τεχνογνωσία μας βελτιστοποιημένες λύσεις σε ότι αφορά είτε την κατασκευή, είτε τον προγραμματισμό, είτε την ανάπτυξη εξειδικευμένων αλγορίθμων, ενοποίησης αισθητήρων, αυτοματισμών, κλπ.», προσθέτει ο Έλληνας επιστήμονας.

Η εταιρεία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2019 έπειτα από την πολύχρονη συμμετοχή του εργαστηρίου σε διεθνείς επιχειρηματικές εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, incubations και εκπαιδεύσεις από διάφορους φορείς (π.χ. ΜΙΤ, AZO). Τα προϊόντα του εργαστηρίου γίνονταν αποδεκτά με ενθουσιασμό από τον επιχειρηματικό χώρο, λόγω της ιδιαίτερης προστιθέμενης αξίας που προσέφεραν, της πραγματικής καινοτομίας και αισθητής τεχνολογικής υπεροχής.

«Πέραν της αναγνώρισης και των βραβεύσεων σε ιδιαιτέρως ανταγωνιστικούς διαγωνισμούς, αυτό που είχε ιδιαίτερη αξία για εμάς είναι όσα ακούγαμε στα διαλλείματα συνεδρίων και εκδηλώσεων, όπου μας πλησίαζαν εγνωσμένες εταιρίες αλλά και συνάδελφοι από τα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του κόσμου και μας ζητούσαν κάποια συμβουλή ή συμβολή στα έργα τους. Ήδη είχαμε δει διαχρονικά αρκετές ιδέες και πρωτόλειες υλοποιήσεις μας να εξελίσσονται σε επιτυχημένα προϊόντα από σημαντικές εταιρείες, γεγονός το οποίο μας έδινε αυτοπεποίθηση, πέραν από την ερευνητική και για τη χρηστική και επιχειρηματική μας προοπτική», σημειώνει ο Καθηγητής αναφερόμενος και στην ευρύτητα των προϊόντων της spin off που βρίσκονται σε ένα επίπεδο δοκιμασμένου πρωτοτύπου, καθώς το εργαστήριο στο οποίο ηγείται αποτελεί μια «γεννήτρια ιδεών» και μάλιστα υλοποιημένων ιδεών με προστιθέμενη τεχνολογική αξία, με ουσιαστική συμβολή σε θέματα και προβλήματα που αφορούν στην κοινωνία και κυρίως δομημένα με την δεοντολογία της πραγματικής συμβολής και χρήσης των επιστημονικών προϋποθέσεων και όρων που δυστυχώς σήμερα χρησιμοποιούνται διασταλτικά για γνωστούς λόγους.

Μια ερευνητική ομάδα με πολλές διακρίσεις

Η ερευνητική ομάδα της Sense δεν είναι τυχαία. Έχει αποτελέσει στο παρελθόν τη μόνη αμιγώς Ελληνική βραβευθείσα ομάδα στους πιο διαδεδομένους διαστημικούς διαγωνισμούς της ΕΕ και αποτελεί μία από τις ελάχιστες ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως που έχει στο ενεργητικό της 3 συνεχείς διακρίσεις. Μετράει περισσότερους από 20 σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς και πάνω από 10 πρώτες θέσεις μεταξύ χιλιάδων συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των Airbus Global Earth Observation challenge, MIT innovation for Refugees, Copernicus Masters, Galileo Masters, European Space Agency, European Global Navigation Satellite Systems Agency (GSA), Drones for Good, κ.λπ.

Ωστόσο, το εγχείρημα σύστασης του τεχνοβλαστού καθυστέρησε αρκετά σύμφωνα με τον Έλληνα καθηγητή: «Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ήταν αρκετά δύσκολο να κατανοήσουν και οι κρατικοί φορείς και οι εντός του Ακαδημαϊκού χώρου τη σημασία αυτής της προοπτικής, που με τον κατάλληλο χειρισμό θα μπορούσε να φέρει σημαντικά οφέλη για το επιχειρηματικό οικοσύστημα αλλά και τη χώρα. Όταν βέβαια μια τέτοια διαπίστωση αργεί να αφομοιωθεί και πόσο μάλλον να υλοποιηθεί, η πραγματική καινοτομία έχει χάσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και επιπλέον έρχεται αντιμέτωπη με μια πανσπερμία μη βέλτιστων επιλογών»

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Παρτσινέβελος πιστεύει επίσης, ότι υπάρχει μία απόσταση μεταξύ των αρχών της έρευνας και της αγοράς όπως συχνά συντελείται στην πράξη: «Η επίλυση προβλημάτων έπεται συχνά, ως αποτέλεσμα, της αναλυτικής ερευνητικής διαδικασίας. Θεωρώ ότι η βασική έρευνα προσφέρει μια πιο θεμελιακή νοοτροπία η οποία είναι απαραίτητη και πρέπει να την προστατέψουμε. Ο καθένας πρέπει αρχικά να προσφέρει κατά το «εφ’ ω ετάχθη» με διάθεση πάντοτε συνεργασίας και επικοινωνίας. Όμως, κάποιες φορές, αντί η Ακαδημαϊκή δεοντολογία να προσκρούει στα κακώς κείμενα, γίνεται ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα να κοινωνούνται στοιχεία αλλοίωσης στον Ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, ο οποίος δεν θέλει και πολλά για να παρασυρθεί, καθώς έχει από πολλού (ξε)χάσει τους θεμελιακούς του στόχους. Άρα τα προβλήματά μας είναι πιο βαθιά και δεν λύνονται ούτε με χρηματοδοτήσεις ούτε με συνταγές, λύνονται με πρόσωπα καθαρά, ανθρώπινα, χωρίς μάσκες. Έτσι, ο υγιής Ακαδημαϊκός/Ερευνητικός ρόλος οφείλει να συντελέσει και να εμπνεύσει επί των αρχών του και τον συγκοινωνούντα επιχειρηματικό χώρο». 

Τώρα η spin-off, ως νεοσύστατη εταιρική δομή επιχειρεί τα πρώτα της βήματα με διεθνείς και εγχώριες συνεργασίες, με στόχο την εμπορική προώθηση των προϊόντων της που ενδεικτικά, εκτός του SandMap, περιλαμβάνουν ένα σύστημα αυτόματης τεκμηρίωσης ακριβείας βασισμένο σε αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, το οποίο μπορεί να προσφέρει μία νέα μεθοδολογία χαρτογράφησης πραγματικού χρόνου. «Το εν λόγω σύστημα μπορεί να επιλύσει σύνθετες αποστολές για τη χαρτογράφηση γεωμορφολογικών, κτιριακών, μνημειακών και λοιπών συνόλων, μέσω μη επανδρωμένων οχημάτων ή και από το έδαφος, προσφέροντας στους Μηχανικούς και Γεωεπιστήμονες μία νέα μεθοδολογία γεωμετρικής τεκμηρίωσης ακριβείας πραγματικού χρόνου, σε περιοχές που δεν μπορούν οι εναλλακτικές μεθοδολογίες να αντεπεξέλθουν», εξηγεί ο κ. Παρτσινέβελος.

Η ομάδα της εταιρείας επί του παρόντος συμπράττει  με τη μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία διάθεσης τοπογραφικού – μετρητικού εξοπλισμού Metrica και με την Space Geomatica, που αποτελεί μόνιμο συνεργάτη της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαστήματος, στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος drone το οποίο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την υποβάθμιση της ακρίβειας σε περιοχές με περιορισμένη ορατότητα προς τους δορυφόρους εντοπισμού θέσης. Παράλληλα η εταιρεία αναπτύσσει εξειδικευμένες εφαρμογές υγείας όπως τα «smart medical/rehab rooms», εφαρμογές υπηρεσιών θέσης σε κινητές συσκευές που αφορούν την οδική ασφάλεια, την ατμοσφαιρική ρύπανση και το περιβάλλον, ακόμη και τεχνολογικές λύσεις βελτιωμένης αντίληψης εκθεμάτων σε μουσεία.

«Δεδομένης της πολυδιάστατης αυτής ενασχόλησης, οι επιχειρηματικοί μας στόχοι περιλαμβάνουν την εμπορική αξιοποίηση των πιο ώριμων προϊόντων μας, με την εισαγωγή τους στην αγορά στα επόμενα λίγα χρόνια. Υπάρχουν ταυτόχρονα και σημαντικές συνεργασίες με γνωστές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού εκ των οποίων θα προκύψουν προϊόντα και υπηρεσίες άμεσα», καταλήγει ο κ. Παρτσινέβελος.

 

Διαβάστε και αυτό:

Drones2GNSS: To ελληνικό drone που εντοπίζει συντεταγμένες σε δύσβατα σημεία

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις