Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το «big bang» του ελληνικού οικοσυστήματος Startups

Viva Wallet, Accusonus, Pollfish έγιναν το επίκεντρο deals εκατοντάδων εκατομμυρίων και... έπεται συνέχεια από το οικοσύστημα των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων!

Σε «κινητήρια δύναμη» της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων. Μετά την εξαιρετική περσινή χρονιά, οι ελληνικές Startups φαίνεται πως δεν έχουν αφήσει στιγμή το «πόδι» από το γκάζι, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό τις επενδυτικές τους κινήσεις, οι οποίες όχι μόνο δίνουν τη δυνατότητα στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να κάνουν το επόμενο βήμα με μεγαλύτερη άνεση και δυναμική, αλλά παράλληλα βάζουν για τα καλά την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.

Την αρχή στον «επενδυτικό χορό», αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, έκανε η Viva Wallet ολοκληρώνοντας το πολυαναμενόμενο deal με την JP Morgan. Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός έδωσε τα χέρια με την ελληνική fintech για να αποκτήσει περίπου το 49% της εταιρείας. Όσον αφορά τους πλειοψηφούντες μετόχους και ιδρυτές της Viva Wallet, Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα, οι δύο founders θα διατηρήσουν το υπόλοιπο 51% των μετοχών καθώς και τη διαχείριση της εταιρείας. Μέσω της στρατηγικής επένδυσης που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, η JP Morgan θέλει να επεκταθεί στο χώρο των πληρωμών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η ελληνική εταιρεία κατέχει τραπεζική άδεια σε 23 χώρες της Ευρώπης, ενώ από την πλευρά της η Viva Wallet αποκτά νέα δυναμική, με την αποτίμηση της εταιρείας να φτάνει πλέον το 1,5 δισ. ευρώ.

Μόλις λίγες μέρες μετά το deal ανάμεσα στη Viva Wallet και τη JP Morgan, ήρθε η είδηση της συμφωνίας ανάμεσα στην Accusonus, μία από τις κορυφαίες νεοφυείς επιχειρήσεις ηχητικής τεχνολογίας, και τη Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook.

Η Αccusonus, με γραφεία στην Αθήνα, την Πάτρα και έδρα στη Μασαχουσέτη, έδωσε τα χέρια με τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την εξαγορά του 100% των μετοχών της εταιρείας που ίδρυσαν το 2013 ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης, ο Ηλίας Κοκκίνης και ο Μιχάλης Τζάννες. Η Accusonus πρόκειται να αναλάβει καίριο ρόλο στο project του Metaverse, το οποίο, όπως αποδεικνύει και η νέα επωνυμία της Facebook (Meta), αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της εταιρείας του Μαρκ Ζάκερμπεργκ τα επόμενα χρόνια.

Εκτός από την εξαγορά της Accusonus, η Meta πιστεύοντας ακράδαντα στις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η οποία αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια αλλάζει σελίδα, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την ίδρυση ελληνικής θυγατρικής εταιρείας. Η διπλή επενδυτική πρωτοβουλία της Meta έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα κορυφαίων tech εταιρειών που έχουν επενδύσει το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, καθιστώντας τη χώρα πόλο έλξης και για άλλες επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε θέματα τεχνολογίας και ανατροφοδοτώντας τον κύκλο ανάπτυξης των τελευταίων τριών ετών.

Συνέχεια μετά την επένδυση του Facebook

Φυσικά, μια συμφωνία τέτοιου βεληνεκούς όπως αυτή ανάμεσα στον τραπεζικό κολοσσό και τη Viva Wallet δεν θα μπορούσε παρά να έχει προεκτάσεις πέρα από τα όρια του οικοσυστήματος.
Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase Jamie Dimon, με αφορμή την εξαγορά της fintech εταιρείας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία» την απόφαση της JP Morgan να επενδύσει στη Viva Wallet, ενώ πρόσθεσε ότι η απόφαση του ισχυρού τραπεζικού ιδρύματος «επιβεβαιώνει τη νέα κουλτούρα των Startups που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στα κεντρικά γραφεία της Viva Wallet χαιρέτισε τόσο το deal με τη JPMorgan, όσο και τη συνολική πορεία της διαδικτυακής τράπεζας κάνοντας ειδική μνεία για την εφαρμογή του μοντέλου των stock options και τα μεγάλα οφέλη για τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Το… μπαράζ των νέων deals για τις ελληνικές Startups από τα τέλη Ιανουαρίου συνεχίστηκε με μία ακόμα εντυπωσιακή συμφωνία. Η αμερικανική Prodege προχώρησε στην εξαγορά της Pollfish, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των διαδικτυακών ερευνών μέσω μιας καινοτόμου SaaS πλατφόρμας. Μέχρι σήμερα, η Pollfish έχει «σηκώσει» 17 εκατ. δολάρια με την τελευταία χρηματοδότηση να είναι 6,3 εκατ. δολάρια το Μάρτιο του 2018 από την EBRD με την εταιρεία να έχει χρηματοδοτηθεί από το PJ Tech Catalyst και ιδιώτες επενδυτές. Η Startup μετρά περισσότερους από 3.500 πελάτες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Spotify, η Apple και η Netflix.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το τίμημα της εξαγοράς κυμαίνεται μεταξύ 70 και 85 εκατ. δολαρίων. «Μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την Prodege, θα αποκτήσουμε πρόσβαση στα resources της εταιρείας, ενώ παράλληλα η Prodege θα αξιοποιήσει την τεχνολογία που έχουμε εμείς οι ίδιοι αναπτύξει. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε περισσότερες λύσεις στους κοινούς μας πλέον πελάτες, ώστε οι ίδιοι να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία ευρύτερη γκάμα προϊόντων. Φυσικά η Ελλάδα

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είναι και θα παραμείνει ένα σημαντικό κομμάτι για την Pollfish, όπου θα συνεχίσουμε να έχουμε ενεργή παρουσία», δήλωσε στο STARTUPPER MAG ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pollfish Γιάννης Παπαδάκης με αφορμή την εξαγορά της από την αμερικανική εταιρεία.
Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων που έλαβαν χώρα στο ελληνικό οικοσύστημα. «H πορεία του οικοσυστήματος από το 2012-2013 και μετά θα δώσει το έναυσμα σε νέους επιχειρηματίες να τολμήσουν το όνειρό τους. Οι ανακοινώσεις των νέων εξαγορών είναι ένα θετικό νέο. Ωστόσο, είναι νωρίς ακόμα. Πρέπει το integration να γίνει σωστά. Έχει μεγάλη σημασία να δούμε το πώς θα εξελιχθούν οι εν λόγω εξαγορές τα επόμενα πέντε χρόνια», πρόσθεσε ο CEO της Pollfish.

Η επίδραση στην ελληνική οικονομία

Στη σημασία και τις προοπτικές της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με αφορμή τις εξαγορές των τελευταίων ημερών.

«Το πρώτο βήμα για την προσέλκυση επενδυτών είναι η θεμελίωση αξιοπιστίας. Αυτό κάνει η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αναδύεται ένα οικοσύστημα καινοτομίας, το οποίο αυξανόμενα αποκτά διεθνές αποτύπωμα. Τα συνδυαστικά αποτελέσματα γίνονται ορατά με επενδύσεις όπως αυτή της JP Morgan στη Viva Wallet. Η χώρα διαθέτει εξαιρετικό δυναμικό και δημιουργεί μέρα με την ημέρα όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να καταστεί επενδυτικός κόμβος στο χώρο της τεχνολογίας. Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η κινητικότητα ως προς το 5G και τη συνδεσιμότητα αναμένεται να αφαιρέσουν πρόσθετα εμπόδια και να προσελκύσουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις φέρνοντας αυξανόμενα την Ελλάδα στην πρωτοπορία», δήλωσε στο STARTUPPER MAG ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Εκτός από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στα εντυπωσιακά deals αναφέρθηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας: «Η ανάδειξη και η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αποτελεί μία από τις κεντρικές μας προτεραιότητες. Το Elevate Greece δημιουργήθηκε για την καταγραφή και χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών προς όφελός τους, κινητοποιώντας παράλληλα την ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω των “επίσημων υποστηρικτών” του Elevate Greece.

Ενδεικτικές δράσεις της πολιτείας αποτελούν η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους, τα φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση των μετοχών προαίρεσης (stock options), η δράση ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας με χορήγηση κεφαλαίου κίνησης, η διοργάνωση διαγωνισμών καινοτομίας από τους επίσημους υποστηρικτές του Elevate Greece, καθώς και μέσω των Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Μέσα από την πρόσφατη πρωτοβουλία Elevate Greece, σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων αρχικά μέσω JEREΜIE, το υπερταμείο EquiFund και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, αποδεικνύεται ότι η πολιτεία είναι ενεργός αρωγός στη μεγέθυνση και ωρίμανση του οικοσυστήματος καινοτομίας που προβάλλει και ταυτόχρονα αλλάζει στην Ελλάδα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις