Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Καθηγητής Αθανάσιος Νένες έλαβε το Copernicus Medal 2022

Το μετάλλιο αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά και θεμελιώδη επιτεύγματα στη διεπιφάνεια της επιστήμης των αερολυμάτων για σχηματισμό νεφών, την ποιότητα του αέρα, τους βιογεωχημικούς κύκλους και το κλίμα - μέσω συνδυασμού θεωρίας, ανάπτυξη οργανολογίας, μετρήσεων και μοντελοποίησης.

Με το Copernicus Medal για το έτος 2022 τιμήθηκε ο Καθ. Αθανάσιος Νένες, Αντεπιστέλλων Ερευνητής του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, Συντονιστικό Μέλος του Κέντρου για τη Μελέτη της Ποιότητας του Αέρα και την Κλιματική Αλλαγή (C-STACC) και Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, EPFL, Λοζάνη, Ελβετία

Το μετάλλιο αναγνωρίζει τη σημαντική συνεισφορά και θεμελιώδη επιτεύγματα στη διεπιφάνεια της επιστήμης των αερολυμάτων για σχηματισμό νεφών, την ποιότητα του αέρα, τους βιογεωχημικούς κύκλους και το κλίμα – μέσω συνδυασμού θεωρίας, ανάπτυξη οργανολογίας, μετρήσεων και μοντελοποίησης.

Η έρευνα το διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα του επικεντρώνεται στην επίδραση των ατμοσφαιρικών διεργασιών (ιδιαίτερα των αερολυμάτων) στα σύννεφα, το κλίμα, την ποιότητα του αέρα και τα οικοσυστήματα. Η εργασία του πάνω στη μοντελοποίηση δεδομένων έχει δημιουργήσει ανοικτούς κώδικες που χρησιμοποιούνται συνήθως σε όλο τον κόσμο για μέτρηση και για μοντελοποίηση του κλίματος.

Έχει αναπτύξει τον κώδικα θερμοδυναμικής ισορροπίας ISORROPIA, ευρέως χρησιμοποιούμενο από κλιματικά μοντέλα και μοντέλα ποιότητας αέρα, ενώ είναι συν-δημιουργός αρκετών CCN επιστημονικών οργάνων, τα οποία έχει πατεντάρει και εμπορευματοποιήσει, όπως του Continuous Flow Streamwise Thermal Gradient CCN chamber and Scanning Flow CCN Analysis.

Το 2020 αναδείχθηκε ως Ερευνητής Υψηλής Απήχησης στο επιστημονικό πεδίο του Geosciences (https://publons.com/researcher/4043389/athanasios-nenes/ ) από το Web of Science (WoS). Η ανάδειξη του καθηγητή ως Ερευνητή Υψηλής Απήχησης στον τομέα του αποτελεί σημαντική διάκριση, δεδομένου ότι το WoS αποτελεί την πλέον αξιόπιστη πηγή για την καταγραφή και αξιολόγηση του επιστημονικού έργου του κάθε Ερευνητή σε διεθνή κλίμακα.

Υπήρξε εκδότης του περιοδικού EGU/Copernicus Atmospheric Chemistry & Physics για 15 χρόνια και ηγήθηκε για περισσότερο από μια δεκαετία στην Αμερικανική Ένωση Έρευνας Αερολυμάτων, στην Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γεωεπιστημών.

Ο Αθανάσιος Νένες έχει σπουδάσει Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχει κάνει Μάστερ πάνω στην Ατμοσφαιρική Χημεία, στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και έχει εκπονήσει τη Διδακτορική του διατριβή στη Χημική Μηχανική, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (2002).

Είναι Μέλος της American Geophysical Union και της American Associated for Aerosol Research, μέλος της Academia Europaea και έχει λάβει πολλές διακρίσεις που περιλαμβάνουν ERC Consolidator Grant, Ascent Award από την AGU Atmospheric Sciences, Whitby Award και Friedlander Award από την Αμερικανική Ένωση για την Έρευνα Αερολυμάτων, το Βραβείο Houghton από την Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία, Βραβείο Νέου Ερευνητή της NASA και US National Science Foundation CAREER Award

Η τελετή απονομής του μεταλλίου θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του ετήσιου European Geosciences Union General Assembly, στη Βιέννη, Αυστρία τον Μάιο 23-27, 2022.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις