Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Ας κάνουμε επιστήμη, όχι πόλεμο!», υπογράφουν 7.500 Ρώσοι επιστήμονες

Πάνω από 7.500 Ρώσοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι της Επιστήμης έχουν ήδη υπογράψει μια ανοιχτή επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν διαμαρτυρόμενοι έντονα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μια σειρά επιστημονικών πρωτοβουλιών και διεθνών συνεργασιών αναβάλλονται ή ακυρώνονται λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στο έδαφος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.  Την έντονη αντίδρασή τους  απέναντι στις εχθροπραξίες που προκάλεσε η Ρωσία εις βάρος του Ουκρανικού λαού εκφράζουν από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή Ρώσοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι της Επιστήμης  μέσα από ανοικτή επιστολή προς τον Πούτιν.

«Αυτές οι εχθροπραξίες προκαλούν τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και υπονομεύουν τα θεμέλια του συστήματος διεθνούς ασφάλειας. Η ευθύνη για την έναρξη ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη ανήκει αποκλειστικά στη Ρωσία» αναφέρει η ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τρίτη στον ειδησεογραφικό ιστότοπο trv-science.ru, το κείμενο της οποίας κατέβηκε λίγο αργότερα και συνεχίζει:

«Δεν υπάρχει  καμιά λογική δικαιολογία για αυτόν τον πόλεμο. Προφανώς, η Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. Οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η κατάσταση στο Ντονμπάς ως πρόσχημα για την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης αποτελούν απλά μια επινόηση. Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας είναι άδικος και ειλικρινά είναι μια ανοησία.

Η Ουκρανία ήταν και παραμένει μια κοντινή χώρα. Πολλοί από εμάς έχουμε συγγενείς, φίλους και συναδέλφους που ζουν στην Ουκρανία. Οι πατέρες, οι παππούδες και οι προ-παππούδες  μας πολέμησαν μαζί εναντίον του ναζισμού και η πρόκληση ενός πολέμου για χάρη των γεωπολιτικών φιλοδοξιών της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οδηγούμενη από αμφίβολες ιστορικές φαντασιώσεις είναι μια κυνική προδοσία της μνήμης τους.

Σεβόμαστε την ουκρανική πολιτεία, η οποία πιστεύει στα ιδανικά της δημοκρατίας και συμφωνούμε με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας θα μπορούσαν να είχαν επιλυθεί ειρηνικά.

Έχοντας εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση, η Ρωσία καταδικάζεται σε διεθνή απομόνωση και μετατρέπεται σε μια χώρα παρίας. Αυτό σημαίνει ότι εμείς, Ρώσοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι, δεν θα μπορούμε πλέον να κάνουμε τη δουλειά μας με κανονικό τρόπο, διότι η διενέργεια επιστημονικής έρευνας είναι αδιανόητη χωρίς συνεργασία και εμπιστοσύνη με συναδέλφους από άλλες χώρες. Η απομόνωση της Ρωσίας από τον κόσμο σημαίνει πολιτιστική και τεχνολογική υποβάθμιση της χώρας μας με παντελή έλλειψη θετικών προοπτικών. Ο πόλεμος με την Ουκρανία είναι ένα βήμα προς το πουθενά.

Είναι πικρό να συνειδητοποιούμε ότι η χώρα μας, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη επί του ναζισμού, έχει πλέον υποκινήσει έναν νέο πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Απαιτούμε την άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων που στρέφονται κατά της Ουκρανίας. Απαιτούμε σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του ουκρανικού κράτους. Απαιτούμε ειρήνη για τις χώρες μας.

Ας κάνουμε επιστήμη, όχι πόλεμο!», καταλήγει η ανοικτή επιστολή.

Οι περισσότεροι από τους σχεδόν 7.500 υπογράφοντες κινδυνεύουν με πρόστιμο ή φυλάκιση αφού οι ρωσικές αρχές εφαρμόζουν μια νομοθεσία τα τελευταία χρόνια που επιτρέπει τη στοχοποίηση των πολιτών που επικρίνουν την κυβέρνηση. Και το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε ένα ακόμη νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα που αυστηροποιεί την τιμωρία για την κριτική του πολέμου στην Ουκρανία.

Δυστυχώς οι  δυτικές κυρώσεις απέκοψαν τη Ρωσία από πολλές παγκόσμιες πρωτοβουλίες την τελευταία εβδομάδα. Η NASA διερευνά τρόπους για να κρατήσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που εδώ και καιρό φιλοξενεί αστροναύτες και κοσμοναύτες, χωρίς ρωσική βοήθεια. Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δήλωσε ότι μια κοινή αποστολή με χρήση ρωσικού εκτοξευτή για την προσγείωση ενός ευρωπαϊκού ρόβερ στον Άρη είναι «σχεδόν απίθανο» να απογειωθεί φέτος όπως είχε προγραμματιστεί.

Σημείωση: “Στις 24 Φεβρουαρίου, Ρώσοι επιστήμονες και δημοσιογράφοι άρχισαν να υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή κατά της λεγόμενης «ειδικής επιχείρησης» των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει τίποτα εγκληματικό στο κείμενο της επιστολής, ωστόσο, λόγω της νέας νομοθεσίας, η οποία ουσιαστικά εισάγει την πιο αυστηρή λογοκρισία, το κείμενο της επιστολής έχει αφαιρεθεί από τον ιστότοπο trv-science.ru  και έχουν παραμείνει μόνο τα ονόματα αυτών που έχουν υπογράψει”, αυτό αναφέρεται σήμερα μέσα στον ιστότοπο  trv-science.ru παρότι οι υπογραφές συνεχίζουν να προστίθενται  και μέχρι στιγμής έχουν φτάσει  τις 7750. Ωστόσο το κείμενο της ανοικτής επιστολής το βρίσκει κάποιος σε εννέα γλώσσες.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις