Η Space Hellas αναβαθμίζει ψηφιακά τα συστήματα της ΕΜΥ

Η Space Hellas συμμετέχει στην αναβάθμιση του δικτύου των μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ και την ανάπτυξη υποδομής διαδικτυακής πύλης.

Η Space Hellas έχει αναλάβει το έργο των Μετεωρολογικών Σταθμών που πρόκειται να εγκατασταθούν σε όλη την επικράτεια στο πλαίσιο του έργου αναβάθμισης του Δικτύου της χώρας με σύγχρονα ψηφιακά συστήματα, για την παροχή ολοκληρωμένης, ποιοτικής και με ακρίβεια μετεωρολογικής ενημέρωσης.  

Συγκεκριμένα, η Space Hellas ανέλαβε το έργο «Eγκατάσταση Mετεωρολογικών  Σταθμών και ανάπτυξη υποδομής Διαδικτυακής Πύλης», κατόπιν διαγωνισμού της  Κοινωνίας της Πληροφορίας. Φορέας λειτουργίας του έργου είναι η Εθνική  Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ κύριος του έργου είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  

Το έργο, ύψους 11,9 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» και από Εθνικούς  Πόρους και οι δαπάνες του θα βαρύνουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.  

Πρόκειται για την αναβάθμιση του Δικτύου Μετεωρολογικών Σταθμών Επιφανείας και Ανώτερης Ατμόσφαιρας της ΕΜΥ με την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία συνολικά 103 συστημάτων, 5 διαφορετικών τύπων και για την αναβάθμιση του κεντρικού μηχανογραφικού και τηλεπικοινωνιακού Συστήματος της ΕΜΥ, καθώς και της υποδομής υλισμικού και λογισμικού για την παραγωγή και διάθεση μέσω διαδικτύου (Portal) δεδομένων από τους σταθμούς επιφανείας, προγνώσεων καιρού, κλιματικών προϊόντων κ.ά. προς κάθε ενδιαφερόμενο για την κάλυψη των αναγκών της ΕΜΥ.

Στόχος του έργου είναι η παροχή ολοκληρωμένης,  μετεωρολογικής ενημέρωσης σε κρίσιμους παραγωγικούς κι αναπτυξιακούς τομείς, σε φορείς του δημοσίου, σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, καθώς και στον απλό πολίτη, με τρόπο φιλικό μέσω του διαδικτύου ή άλλων σύγχρονων πηγών πληροφόρησης. 

Πιο αναλυτικά, 80 Αυτόματα Μετεωρολογικά Συστήματα θα εγκατασταθούν σε όλη την επικράτεια, 10 συστήματα Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών Πλοίων θα εγκατασταθούν σε αντίστοιχο αριθμό πλοίων της ακτοπλοΐας και 10 συστήματα Φορητών Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμών θα διατίθενται για μετεωρολογική  υποστήριξη και αποτύπωση των καιρικών συνθηκών, ενώ 3 Αυτόματα Συστήματα Ραδιοβόλισης θα εγκατασταθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο για την αποτύπωση των ατμοσφαιρικών παραμέτρων στην ανώτερη ατμόσφαιρα. 

Ο Σπύρος Μανωλόπουλος, εκτελεστικός Πρόεδρος της Space Hellas τονίζοντας τη  σημαντικότητα του έργου ανεφερε πως «η “κλιματική κρίση” με την αποσταθεροποίηση του κλίματος στον πλανήτη καθιστούν το έργο της ΕΜΥ υψίστης σημασίας για την χώρα μας. Απαιτείται συλλογή των δεδομένων και πρόγνωση καιρού σε πραγματικό  χρόνο με άμεση διάδοση της πληροφορίας.» «Με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας  και την εμπειρία μας στον χώρο της ανάπτυξης και υποστήριξης Δικτύων Ραντάρ  Μετεωρολογίας, μπορούμε να εγγυηθούμε την ολοκλήρωση του έργου με απόλυτη  επιτυχία».  

Τα οφέλη του έργου θα είναι πολλαπλά καθώς από την μετεωρολογική πληροφορία επηρεάζονται όλοι, κρατικοί φορείς και υπηρεσίες που έχουν ως αποστολή τους τη μετεωρολογική υποστήριξη τομέων (π.χ. αεροναυτιλία), φορείς που σχετίζονται με την Πολιτική Προστασία, αλλά και οι πολίτες για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων τους.  

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις