Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τεχνητή νοημοσύνη: Φέρνει τη νέα εποχή στον κλάδο των πληρωμών

Στον χώρο των διασυνοριακών πληρωμών, επιταχύνει την επίλυση των συναλλαγών προβλέποντας με ακρίβεια τα επιτόκια συναλλάγματος

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των διεθνών διασυνοριακών συναλλαγών στον κλάδο των πληρωμών, σύμφωνα με την Buckzy Payments Inc.

Κάποτε θεωρήθηκε ως μια φουτουριστική τεχνολογία που περιοριζόταν στη σφαίρα των ταινιών και των κόμικς, όμως η φήμη της επιστημονικής φαντασίας της AI έχει δώσει τη θέση της στην πρακτική χρήση σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φάσμα καθημερινών επιχειρηματικών διαδικασιών στη χρηματοοικονομική βιομηχανία. Αυτό επεκτείνεται στις διασυνοριακές πληρωμές, όπου η τεχνητή νοημοσύνη αυτοματοποιεί ήδη διαδικασίες για την επιτάχυνση των συναλλαγών, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών για τους πελάτες.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Buckzy Payments Abdul Naushad, σχολίασε για πρώτη φορά τις δυνατότητες της AI στον χώρο πληρωμών τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν εξήγησε τη συμβολή τους στη μείωση του ανθρώπινου λάθους και στον άμεσο υπολογισμό των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας για τους πελάτες. Αλλά η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας AI από τότε σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στον χώρο πληρωμών διερευνούν τώρα πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τους βοηθήσει να λύσουν άλλα προβλήματα που αφορούν στις πληρωμές.

Πρόσφατη έρευνα της IBM δείχνει ότι η παγκόσμια υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται πιο διαδεδομένη σε όλους τους κλάδους, με πάνω από το ένα τρίτο (35 τοις εκατό) των επιχειρήσεων να αναφέρουν τη χρήση της το 2022 – μια αύξηση τεσσάρων μονάδων από το προηγούμενο έτος. Μια άλλη μελέτη της Nvidia διαπίστωσε ότι το 37 τοις εκατό των εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτό που καθίσταται σαφές από αυτά τα στοιχεία είναι πώς η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξαπλωθεί σε πολλαπλές επιχειρηματικές πρακτικές, με τους fintechs να επενδύουν χρόνο και πόρους στην τεχνητή νοημοσύνη ως μέσο για να διαφοροποιηθούν από τους ανταγωνιστές.

Σύμφωνα με τον Nashaud, οι fintech που δεν αγκαλιάζουν την τεχνητή νοημοσύνη και την ενσωματώνουν σε ολόκληρη τη στρατηγική λειτουργίας τους κινδυνεύουν να τεθούν σε σημαντικό μειονέκτημα και να μείνουν πίσω από τους αντιπάλους τους.

«Βλέπουμε ήδη fintechs να εφαρμόζουν λύσεις βασισμένες σε AI για μια σειρά λειτουργιών – πολλοί εγκαθιστούν chatbot που υποστηρίζονται από AI στους ιστότοπους ή τις εφαρμογές τους για να προσφέρουν άμεσες, εξατομικευμένες απαντήσεις σε ερωτήματα πελατών», εξήγησε ο Naushad. «Αλλά οι προσδοκίες των πελατών εξελίσσονται συνεχώς και η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα των υπηρεσιών βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των απαιτήσεών τους. Επομένως, περιμένετε να δείτε τους επόμενους fintech να αξιοποιούν την τεχνολογία έξυπνων ηχείων που βασίζεται σε AI για να επιτρέψουν στους χρήστες να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές τους προφορικά σε οποιαδήποτε συσκευή, χωρίς να χρειάζεται πρώτα να καλέσουν έναν αριθμό».

«Και στον χώρο των διασυνοριακών πληρωμών, η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνει την επίλυση των συναλλαγών προβλέποντας με ακρίβεια τα επιτόκια συναλλάγματος», συνέχισε ο Nashaud. «Η προγνωστική ανάλυση μπορεί να φτάσει σε ένα προκαθορισμένο επιτόκιο συναλλάγματος, που σημαίνει ότι οι συναλλαγές μπορούν να υποβληθούν σε επεξεργασία σε πραγματικό χρόνο. Το κόστος παραμένει διαφανές για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».

«Το AI πρόκειται να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ασφάλειας των συναλλαγών», πρόσθεσε. «Η ζήτηση για παγκόσμιες πληρωμές αυξάνεται και με αυτήν την ανάπτυξη, αυξάνεται ο κίνδυνος κλοπής περιουσιακών στοιχείων ή πληροφοριών. Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίζει ύποπτα μοτίβα ή παράτυπη συμπεριφορά σε ένα δίκτυο πληρωμών επιτρέπει τον γρήγορο εντοπισμό δόλιας δραστηριότητας. Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, οι χρηματοοικονομικοί πάροχοι μπορούν να εφαρμόσουν μέτρα που εξουδετερώνουν την απειλή των απατεώνων και διατηρούν ασφαλή τα κεφάλαια και τα ευαίσθητα δεδομένα των πελατών τους».

«Η αξία της τεχνητής νοημοσύνης από την άποψη της ασφάλειας επεκτείνεται στις διαδικασίες ελέγχου κατά του ξεπλύματος χρήματος (AML). Οι χρηματοοικονομικοί πάροχοι αναπτύσσουν τώρα τεχνολογία που μπορεί να επαληθεύει αυτόματα τις συναλλαγές, γεγονός που αφαιρεί την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους και επίσης μειώνει τον χρόνο διεκπεραίωσης, καθώς δεν απαιτούνται πλέον χειροκίνητοι έλεγχοι».

Ο Naushad κατέληξε, «η AI έχει πλέον καθιερωθεί ως βασικό συστατικό για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τις εταιρείες που τις παρέχουν. Οι εταιρείες που υποβαθμίζουν τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης θα μείνουν γρήγορα πίσω από πιο προνοητικούς ανταγωνιστές που έχουν αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια για να επενδύσουν και να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη τόσο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που απευθύνονται στους πελάτες όσο και στα συστήματα back-end τους».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις