Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κορίνα Σαΐας: «Η ViOS είναι ένα puzzle και το κάθε κομμάτι προσδίδει στην ολική ταυτότητα του οργανισμού»

Συμπληρώνοντας 1 χρόνο λειτουργίας η COO της εταιρείας ViOS μιλά αποκλειστικά στο Startupper.gr για τη μέχρι τώρα πορεία της αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος

Τα σύγχρονα και εκλεπτυσμένα co-working και shared offices της Vios σε αφήνουν κυριολεκτικά άφωνο με την πρώτη ματιά. Οι minimal χώροι και τα πλήρως εξοπλισμένα γραφεία με όλα τα αναγκαία «εργαλεία» και υλικοτεχνικά μέσα που συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας συντελούν στην δημιουργία ενός ιδανικού workspace. Η COO της εταιρείας ViOS Κορίνα Σαΐας σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Startupper.gr μας μιλά για τον 1 χρόνο της ViOS, την μέχρι τώρα πορεία του καινοτόμου αυτού εγχειρήματος καθώς και την ζήτηση που υπάρχει για χώρους που προάγουν την παραγωγικότητα και την δημιουργικότητα – συνδυάζοντας την ευελιξία και την ευεξία, στην Ελληνική αγορά.

Α.Σ: Κλείνοντας έναν χρόνο λειτουργίας της ViΟS πώς κρίνεται την μέχρι τώρα ανταπόκριση της Ελληνικής αγοράς; Πιστεύετε ότι το νέο και καινοτόμο εγχείρημα (ειδικά για την Ελλάδα) κατάφερε να ανταποκριθεί  στους στόχους και τις προσδοκίες που συνετέλεσαν στη λήψη της συγκεκριμένης επενδυτικής απόφασης;

Κορίνα Σαΐας: Θα αφήσω τα νούμερα να μιλήσουν από μόνα τους. Μέσα στους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας  και ενώ βρισκόμασταν ακόμα μέσα στη πανδημία η ViOS ξεπέρασε το 80% πληρότητας. Ένα χρόνο μετά, το επίπεδο της πληρότητας μας είναι πάνω από 95% ενώ σε κάποιες συνδρομές έχουμε waiting list! Η ελληνική αγορά και οι επιχειρήσεις αναγνώρισαν την ποιότητα των υπηρεσιών μας και μας αντάμειψαν ανάλογα. Για εμάς το καλύτερο μέτρο της επιτυχίας έρχεται από τα ίδια τα μέλη μας. Αν επισκεφτείτε τη σελίδα των Google reviews μας, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας τον βαθμό ικανοποίησης των πελατών μας. 

Α.Σ: Η ViOS απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε εταιρείες. Από την εμπειρία και τα δεδομένα που έχετε συλλέξει μέχρι τώρα, ποιοί επιλέγουν να «αφήσουν πίσω» το παραδοσιακό format του χώρου εργασίας και να επιλέξουν άλλες εναλλακτικές, όπως αυτή που προσφέρει η ViOS;

Κορίνα Σαΐας: Θεωρώ ότι τόσο οι μικρές επιχειρήσεις όσο και οι μεγάλες πολυεθνικές, τείνουν πλέον προς τη συνεργατική εργασία. Ακόμα και πριν τη πανδημία εταιρίες όπως η  Microsoft και η  Verizon προσέφεραν στο εργατικό προσωπικό τους, θέσεις εργασίας σε coworking spaces. Η Starbucks και η 3Μ μετέφεραν σε κάποιες χώρες τα κεντρικά γραφεία τους σε συνεργατικούς χώρους. Η Dropbox, η Βank of America, η ΙΒΜ ακολούθησαν παρόμοια στρατηγική και η λίστα των εταιριών που εγκαταλείπουν πλέον το παραδοσιακό τρόπο εργασίας αυξάνεται ραγδαία.

Οι χώροι coworking παρέχουν μια πιο προσιτή εναλλακτική λύση επιτρέποντας ευέλικτες συνδρομές και κατά επέκταση μείωση των εταιρικών εξόδων. Αλλά πέρα από αυτό, ίσως πιο σημαντικό ακόμα είναι το γεγονός ότι οι χώροι συνεργατηκότητας μεταφέρουν ένα πνεύμα κουλτούρας παρόμοια με τις startup που τόσο συχνά αναζητούν οι επιχειρήσεις. 

Α.Σ: Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε μια τυπική μέρα στα γραφεία της ViOS; Υπάρχουν συγκεκριμένα ωράρια λειτουργίας ή λόγω των διαφόρων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων που βρίσκονται στον ίδιο χώρο δεν υπάρχει ένα σταθερό πρόγραμμα;

Κορίνα Σαΐας: H ViOS είναι ανοιχτή για τα μέλη μας 24Χ7. Η ομάδα μας βρίσκεται στο χώρο τις εργάσιμες μέρες μεταξύ 9:00-18:00.

Ωστόσο πολύ σωστά είπατε ότι καθώς φιλοξενούμε  κόσμο διαφόρων ειδικοτήτων και  επαγγελμάτων, όπως δημοσιογράφους που καλύπτουν γεγονότα όλο το 24ώρω, επιχειρηματίες που συνεργάζονται με χώρες σε διαφορετικό ζώνες ώρας, το πιο  πιθανό είναι να βρείτε κόσμο όλες τις ώρες και τις ημέρες. 

 

Α.Σ: Η ViOS προσφέρει μια σειρά από πολλές και ιδιαίτερες παροχές, όπως γυμναστήριο στον χώρο εργασίας, υπηρεσίες μασάζ, ήσυχοι χώροι με θέα, δωμάτια ύπνου και διαλογισμού καθώς υγιεινά γεύματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί από διατροφολόγους και είναι φτιαγμένα με φρέσκες πρώτες ύλες. 

Τέτοιου είδους υπηρεσίες αναμφίβολα συμβάλλουν στο well being των εργαζομένων, όμως υπάρχει πιθανότητα κάποιοι να πέφτουν σε μια παγίδα που δημιουργούν άθελά τους – όπου αξιοποιώντας τα μέσα που τους παρέχονται στον χώρο εργασίας καταλήγουν να περνούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο και λιγότερο στον προσωπικό τους χώρο. Συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Κορίνα Σαΐας: Δεν θεωρώ ότι οι παροχές ευεξίας προτρέπουν το κόσμο να περνάει πιο πολλή ώρα στη δουλειά. Εν αντίθεση δημιουργούν ένα πιο ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον που εστιάζει στον άνθρωπο και κατ’ επέκταση αυξάνει τη παραγωγικότητα μας (δημιουργώντας πιθανά περισσότερες ευκαιρίες για ελεύθερο/ποιοτικό χρόνο). 

Φανταστείτε ένα χώρο εργασίας που θα σας άρεσε να περνάτε το χρόνο σας, χωρίς αναγκαστικά να παραμένετε περισσότερο. Απλά σκεφτείτε τον εαυτό σας να δουλεύει στον υπολογιστή,  σε ένα καταπράσινο χειμερινό κήπο, κάτω από δέντρα, απολαμβάνοντας το υγιεινό γεύμα σας; Δεν θα ήταν θαυμάσιο αν όλοι μπορούσαμε να δουλέψουμε κάτω από παρόμοιες συνθήκες; Στη ViOS αυτό είναι εφικτό για όλα τα μέλη μας. 

Α.Σ: Εστιάζοντας λίγο ακόμα στις παροχές και τις υπηρεσίες που παρέχει η ViOS, υπάρχουν amenities που στην αρχή της ίδρυσής της εταιρείας θεωρούσατε το «δυνατό» σας χαρτί και εν τέλει κατέληξαν να μην έχουν τόσο μεγάλη ανταπόκριση, ή άλλα που να τα ενσωματώσατε στις υπηρεσίες σας με χαμηλές προσδοκίες και εν τέλει να αποτελέσαν τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά μεταξύ των ανθρώπων που επιλέγουν να εργαστούν από τα ιδιαίτερα γραφεία σας;

Κορίνα Σαΐας: Πιστεύω ότι η ViOS είναι ένα puzzle και το κάθε κομμάτι/υπηρεσία προσδίδει στην ολική ταυτότητα του οργανισμού. Για να μπορέσεις να δημιουργήσεις μια κουλτούρα που βασίζεται στη προώθηση της υγείας και της ευεξίας των εργαζομένων χρειάζεται να έχεις ένα ολοκληρωμένο πακέτο παροχών.

Ακόμα και αν οι εργαζόμενοι δεν χρησιμοποιούν όλες τις υπηρεσίες, στη τελική η κάθε εταιρία μέλος μας, περνάει  αδιαμφησβήτητα ένα ισχυρό μήνυμα στο προσωπικό της, ότι η προτεραιότητα της είναι οι άνθρωποι της. 

Ωστόσο πέραν των παροχών υγείας και ευεξίας θα έλεγα ότι οι τεχνολογικές υπηρεσίες μας όπως μεταξύ άλλων είναι η πιστοποίηση 10 Gbps / CAT6A, η οπτική ίνα και η redundant μικροκυματική πρόσβαση στο ίντερνετ, η δυνατότητα για μισθωμένη εύρος ζώνης ίντερνετ (bandwidth) σε σύντομο χρονικό διάστημα, το «έξυπνο κτίριο» (Smart building ) καθώς και η δυνατότητα μας να καλύψουμε και τις πιο απαιτητικές ανάγκες, μας έχουν εγκαθιδρύσει στην αγορά, σε πολύ σύντομο διάστημα, ως κυρίαρχο οργανισμό. Για αυτό το λόγο άλλωστε η βάσει του πελατολογίου μας αποτελείται πλέον από κορυφαίες πολυεθνικές εταιρίες για τις οποίες η επιλογή της ViOS είναι μονόδρομος. 

Α.Σ: Υπάρχει μια νέα τάση όπου πολλοί digital nomads επιλέγουν την Ελλάδα ως τον νέο χώρο εργασίας τους, ενώ και η χώρα επιθυμεί την διέλευση και την διαμονή τους. Βέβαια, παρά την επιθυμία, ο αριθμός visa που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Εσείς στην ViOS έχετε προσελκύσει τέτοιου είδους «ταξιδιώτες»; Πιστεύετε ότι αν υπάρξουν και άλλοι χώροι τέτοιου βεληνεκούς στην Αθήνα (αλλά και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας) – όπου εξασφαλίζεται η γρήγορη σύνδεση στο ίντερνετ και ένας ήσυχος χώρος εργασίας, η διέλευση των digital nomads πρόκειται να αυξηθεί; 

Κορίνα Σαΐας: H Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες με τα οποία μπορεί να προσελκύσει  τους ψηφιακούς νομάδες. Σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΠΕ η Αθήνα έχει για την πενταετία 2017-2021 τον τρίτο πιο γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης, παγκοσμίως. Συγκεκριμένα οι αφίξεις ψηφιακών νομάδων μεταξύ 2017-2021 αυξήθηκαν κατά 198%, ενώ μέσα στο 2022 ο αντίστοιχος ρυθμός είναι 109%. Φυσικά όσο πιο σύγχρονές εγκαταστάσεις διαθέτουμε ως χώρα, τόσο περισσότερους νομάδες θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε. 

Α.Σ: Αναμφίβολα δίνετε το παράδειγμα και σε άλλες εταιρείες να αναπτύξουν workspaces που έχουν στο επίκεντρο το well being του εργαζομένου και προάγουν την παραγωγικότητα. Φτάνοντας αισίως, λοιπόν, στον ένα χρόνο λειτουργίας, ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Έχετε θέσει κάποιους στόχους για την επόμενη τριετία; 

Κορίνα Σαΐας: Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ViOS θα επεκταθεί άμεσα καθώς όπως προανέφερα έχουμε πολύ μεγάλη ζήτηση. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το χώρο και το τρόπο εργασίας ενώ αυτό θα κινείτε σε ένα μεγαλύτερο και διαφοροποιημένο φάσμα. Οι υπηρεσίες μας μπορεί να αλλάξουν με τα χρόνια αλλά ο εργαζόμενος θα είναι πάντα στο επίκεντρο της στρατηγικής μας. 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις