Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Digital Auto: Οι τεχνολογίες που αλλάζουν τους όρους παραγωγής των αυτοκινήτων

Τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, με μεγάλη πρωταγωνίστρια την Tesla, μετατρέπουν τα πιο εξελιγμένα μοντέλα τους, με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, από μέσα μεταφοράς σε μια hi-tech εμπειρία μετακίνησης. Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί, είναι πλέον θέμα χρόνου τα αυτοκίνητα να μετεξελιχθούν σε ολοκληρωμένες τεχνολογικές αυτόνομες πλατφόρμες, με μοναδικές για τα σημερινά δεδομένα δυνατότητες.

Η πρόοδος της τεχνολογίας έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητά μας σε μία σειρά από τομείς, με την αυτοκινητοβιομηχανία όχι μόνο να μην εξαιρείται αλλά να πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια.

Δεν έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που τα οχήματά μας δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία καμπίνα, τέσσερις ρόδες και τα μηχανικά μέρη που απαιτούνταν για να λειτουργήσουν. 

Ωστόσο, σήμερα, οι οδηγοί έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία τεχνολογιών που κάνουν τη μετακίνηση ασφαλέστερη, ευκολότερη και πιο ευχάριστη από ποτέ. 

Ομολογουμένως, οι περισσότεροι από εμάς ζήσαμε μια εποχή κατά την οποία όταν ταξιδεύαμε με το αυτοκίνητο γνωρίζαμε ότι αναλαμβάναμε ένα μεγάλο ρίσκο.

Στις μέρες μας η φιλοσοφία των μεγάλων κατασκευαστών έχει αλλάξει ριζικά, έχοντας θέσει την ασφάλεια των επιβατών στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων τους και την τεχνολογία να αναλαμβάνει να μειώσει τους κινδύνους από μια πιθανή σύγκρουση αλλά και να προσφέρει μία εντελώς νέα, συναρπαστική, hi-tech αίσθηση. Μια πραγματικά πρωτόγνωρη οδηγική εμπειρία.

Οι εμφανείς αλλαγές

Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρόσφεραν «περισσότερες υπηρεσίες και λύσεις» στους πελάτες τους, δείχνοντας την κατεύθυνση των μελλοντικών επιλογών τους. Σταδιακά, λοιπόν, μετέτρεψαν το αυτοκίνητο σε έναν πολυχώρο τεχνολογίας με ψηφιακά πάνελ, χειριστήρια στα ταμπλό και μέσα ψυχαγωγίας που απογειώνουν τη συνολική εμπειρία.

Η παροχή ψυχαγωγίας κατά την οδήγηση αποτελούσε πάντοτε ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τα προς πώληση μοντέλα, καθώς από τα μέσα του περασμένου αιώνα τα πρώιμα ραδιόφωνα είχαν αντικατασταθεί από κασετόφωνα, συσκευές αναπαραγωγής CD, ενώ στα σύγχρονα αυτοκίνητα προβλέπεται συνδεσιμότητα με smartphone. Μάλιστα, τη δεκαετία του 1950, η Chrysler πρόσφερε ένα… προαιρετικό πικάπ που χωρούσε κάτω από το ταμπλό!

Τα περισσότερα σημερινά μοντέλα διαθέτουν πλέον bluetooth, γεγονός που σημαίνει ότι οι οδηγοί μπορούν να αναπαράγουν μουσική και podcast μέσω των ηχείων του αυτοκινήτου τους, πατώντας το play στα τηλέφωνά τους.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι το Apple CarPlay και το Android Auto, τα οποία διαθέτουν μια απλοποιημένη έκδοση κάθε λειτουργικού συστήματος για χρήση στο αυτοκίνητο.

Η τεχνολογία ως game changer

Στην πραγματικότητα, λοιπόν, τη μεγάλη διαφορά την κάνει η τεχνολογία. Μια σημαντική αλλαγή είναι η ενσωμάτωση των συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης που αφαιρεί από τον οδηγό το άγχος να χρησιμοποιήσει χάρτη στο ταξίδι του, δραστηριότητα που αποσπούσε την προσοχή σε επικίνδυνο βαθμό.

Μία ακόμα προσθήκη που αλλάζει τους κανόνες είναι το Advanced cruise control, με το οποίο το αυτοκίνητο διατηρεί μια καθορισμένη ταχύτητα από μόνο του. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και οι σκεπτικιστές, που θεωρούν ότι ο οδηγός συγκεντρώνεται λιγότερο, τα συστήματα cruise control έχουν προχωρήσει σε σημείο όπου τα σύγχρονα αυτοκίνητα θεωρούνται σχεδόν αυτόνομα. Μάλιστα, με τη βοήθεια ραντάρ προσφέρεται και η υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας, επιλογή που αποτελεί σημαντική διευκόλυνση σε όσους κάνουν πολύωρα ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο.

Φυσικά, στην εποχή που ζούμε, είμαστε σχεδόν συνδεδεμένοι με το smartphone μας. Οι κατασκευαστές, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν να το αφήσουν εκτός των σχεδίων τους. Έτσι, πληθαίνουν οι εφαρμογές που επιτρέπουν στους οδηγούς να ελέγχουν πτυχές του αυτοκινήτου τους από το τηλέφωνό τους.
Μάλιστα, αν διαθέτετε ηλεκτρικό όχημα, μπορείτε να ελέγξετε τη φόρτιση ή να προετοιμάσετε την μπαταρία σε καλή θερμοκρασία λειτουργίας πριν ξεκινήσετε. Επίσης, σε όλους τους τύπους οχημάτων προσφέρονται χαρακτηριστικά όπως ο έλεγχος εάν το αυτοκίνητο είναι κλειδωμένο, η εξ αποστάσεως ρύθμιση της θερμοκρασίας της καμπίνας ή ο έλεγχος της θέσης του αυτοκινήτου.

Νέες τεχνολογίες που θα αλλάξουν ριζικά το νόημα της οδήγησης

Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελούσε πάντοτε ηγέτιδα της τεχνολογικής ανάπτυξης. Όπως αποκαλύπτουν οι ειδικοί, μέχρι το 2030, τα αυτοκίνητά μας θα μπορούσαν να είναι αγνώριστα για εμάς. Ας δούμε μερικές νέες ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην τεχνολογία που αποτελούν προάγγελο του μέλλοντος.

 

Βιομετρική πρόσβαση

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει τη μετάβαση από τα πραγματικά κλειδιά σε «fobs» ή την είσοδο χωρίς κλειδί τα τελευταία χρόνια. Οι εξελίξεις περιλαμβάνουν ξεκλείδωμα μόνο με το δακτυλικό σας αποτύπωμα ή με σάρωση του αμφιβληστροειδούς. Όπως ακριβώς, δηλαδή, συμβαίνει ήδη στα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα.

Συστήματα παράκαμψης προγράμματος οδήγησης

Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα επιτρέπει στο όχημα να αγνοεί εντελώς τις εντολές του οδηγού και να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο σε πιθανά συμβάντα τροχαίου ατυχήματος.

 

Ενεργές επιφάνειες παραθύρων

Πιθανόν έχετε ήδη δει διαφημίσεις για αυτήν την τεχνολογία από την Toyota. Τα επόμενα χρόνια θα μάθουμε για το «ενεργό γυαλί» που θα είναι ικανό για έγχρωμη απεικόνιση. Δηλαδή, παράθυρα με τις ιδιότητες οθόνης ή τηλεόρασης. Φανταστείτε τις δυνατότητες αυτής της νέας τεχνολογίας αυτοκινήτου. Δορυφορική πλοήγηση που θα μπορούσε πραγματικά να χαρτογραφήσει την επόμενη στροφή ακριβώς μπροστά σας καθώς την πλησιάζετε.

 

Σύστημα παρακολούθησης υγείας

Μία από τις πιο καινοτόμες τεχνολογίες ενδέχεται να αποτελεί standard στα νέα μοντέλα, όπως ο αερόσακος οδηγού σήμερα. Επισήμως, η Ford σημείωσε πρόσφατα πρόοδο στην ανάπτυξη μιας ζώνης ασφαλείας με αισθητήρες, όπως και σε μια ειδική κατασκευή τιμονιού με βιοαισθητήρες που θα παρακολουθούν τα ζωτικά σας στοιχεία. Στην απλή έκδοσή τους ειδοποιούν τον οδηγό ή ένα συγκεκριμένο αριθμό για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στις πιο σύγχρονες εκδόσεις τα ίδια συστήματα, σε συνδυασμό με τη λειτουργία αυτόματης ενεργοποίησης («kick-in») αυτόνομης οδήγησης , θα μπορούν να σταματήσουν με alarm το όχημα και να καλέσουν ασθενοφόρο ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση καρδιακής προσβολής.

 

Αυτόνομα οχήματα 

Σήμερα απολαμβάνουμε τη μερική αυτοματοποίηση, καθώς θα χρειαστούν περισσότερο από 5 χρόνια μέχρι να κυκλοφορήσει ένα αυτοκίνητο που θα κινείται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Η αυτόνομη οδήγηση, πάντως, είναι στην τελική φάση εξέλιξης και οι σχεδιαστές εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 (σε ορισμένες χώρες όπως οι ΗΠΑ ακόμη και το 2025) θα έχουμε πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα, τα οποία θα μπορούν να αναλάβουν το… τιμόνι υπό ορισμένες συνθήκες. 

Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον των σύγχρονων αυτοκινήτων προβλέπεται συναρπαστικό και απέχει μόλις λίγα… χιλιόμετρα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις