Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα πιο hot Startup trends για το 2023

Το 2023 επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις για το Startup οικοσύστημα παγκοσμίως, με την τεχνητή νοημοσύνη να αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή των εξελίξεων

Η είδηση ότι η Microsoft ετοιμάζεται να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην Open Al έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου. Μπορεί το ποσό να είναι πράγματι «αστρονομικό», ωστόσο λίγοι μπορούν να πουν ότι εντυπωσιάστηκαν από αυτή την εξέλιξη. Τον Νοέμβριο η Open Al, «πίσω» από την οποία βρίσκονται ο Σαμ Άλτμαν και ο Έλον Μασκ, κατάφερε να «ταρακουνήσει» τα νερά της Silicon Valley, παρουσιάζοντας τη ρομποτική υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT. Πρόκειται για μια εφαρμογή που έχει τη δυνατότητα να μιμείται την ανθρώπινη ομιλία και να απαντάει σε διάφορα ερωτήματα με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε και ένας άνθρωπος. Οι δυνατότητες της νέας πλατφόρμας είναι απίστευτες, καθώς μπορεί να γράφει κείμενα, ακαδημαϊκές εργασίες, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και αστεία μέσα σε μόλις λίγα δευτερόλεπτα! Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα της κυκλοφορίας του το ChatGPT προκάλεσε μια μικρή «επανάσταση» στο Διαδίκτυο, καθώς κατάφερε να προσελκύσει πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της επιτυχίας, αρκεί να αναφέρουμε ότι για να κατορθώσει κάτι αντίστοιχο το Netflix χρειάστηκε 3,5 χρόνια, το Facebook 10 μήνες, το Spotify 5 μήνες, το Instagram 2,5 μήνες. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι η Open Al ξεκίνησε ως Startup το 2015 και η αποτίμησή της αναμένεται να αγγίξει τα 29 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2023. Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, μπορεί το 2022 να ήταν μια δύσκολη χρονιά για τις Startups με τις χρηματοδοτήσεις να μειώνονται κατακόρυφα εξαιτίας του δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, για τη νέα χρονιά όμως ο πήχυς είναι ήδη πολύ ψηλά. Θα δούμε, άραγε, άλλο ένα success story σαν της Open Al ή μία καινοτομία που θα καταφέρει να ταράξει τα νερά στον τομέα της το 2023; Πάμε λοιπόν να δούμε τι μέλλει γενέσθαι για τις Startups τη νέα χρονιά και τα trends που θα κυριαρχήσουν.

Τα chatbots κατακτούν τον κόσμο

Τα chatbots έχουν χαρακτηριστεί από τους αναλυτές οι εφαρμογές του μέλλοντος, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως θα αντικαταστήσουν τις μπάρες αναζήτησης.

Τεχνολογικοί κολοσσοί ανά τον κόσμο τα έχουν ήδη ενσωματώσει στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, όπως η Microsoft με το Microsoft Cortana και η Google με το Google Assistant. Για την ακρίβεια τα chatbots είναι λογισμικά που εκτελούν συγκεκριμένες λειτουργίες, μιμούμενα όσο το δυνατόν καλύτερα τον ανθρώπινο γραπτό και προφορικό λόγο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα software που απαντά στις ερωτήσεις μας αυτοματοποιημένα. Αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα επιτυχία του ChatGPT, τα chatbots θα είναι η πιο hot τάση του 2023.

Τέλος ο κώδικας;

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει κανείς ότι ο κώδικας είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πάρα πολλά πράγματα, από την κατασκευή ιστοσελίδων, έως τη δημιουργία ολόκληρων επιχειρήσεων. Από την άλλη, όμως, δεν παύει να αποτελεί ένα ισχυρό εμπόδιο για όποιον θέλει να ανοίξει τη δική του επιχείρηση χωρίς να είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με την τεχνολογία. Ευτυχώς, το no-code λογισμικό έχει εξελιχθεί σε μεγάλη τάση και πλέον μπορεί ο καθένας να αναπτύξει ένα προϊόν χωρίς να χρειαστεί να πληκτρολογήσει ούτε μισή γραμμή κώδικα.

Χωρίς αμφιβολία το no-code λογισμικό άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού για το Startup οικοσύστημα το 2022 και αυτή η δυναμική αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Agile development και αυτοματοποίηση

Οι Startups φημίζονται για την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών καθώς και για τη δημιουργικότητά τους. Το 2023, λοιπόν, αυτή η δημιουργικότητα αναμένεται να επεκταθεί και στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού (software development), όπου πολλές Startups πρόκειται να υιοθετήσουν πρακτικές ευέλικτης ανάπτυξης (agile development). Ως τέτοια ορίζουμε τη μεθοδολογία εκείνη που εστιάζει στον σύντομο κύκλο ζωής έκδοσης λογισμικού, αλλά και στη στενή συνεργασία μεταξύ των μετόχων μιας επιχείρησης και των προγραμματιστών. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιτυχημένη προσέγγιση που ακολουθούν ήδη πολλές Startups, καθώς τους επιτρέπει να εξελίσσουν ταχύτατα τα προϊόντα τους. Συγχρόνως, η ανάπτυξη των εργαλείων αυτοματοποίησης έχει διευκολύνει σημαντικά την εφαρμογή τέτοιων ευέλικτων μεθόδων.

Υβριδικές μορφές εργασίας

Οι περισσότερες επιχειρήσεις και Startups το 2022 επέλεξαν την τηλεργασία ή κάποια μορφή υβριδικής εργασίας. Η τηλεργασία έδωσε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν υπαλλήλους από όλο τον κόσμο δημιουργώντας το φαινόμενο των ψηφιακών νομάδων. Ακόμα, επέτρεψε στις επιχειρήσεις να μειώσουν τα κόστη τους, ενώ παράλληλα απέκτησαν περισσότερη ευελιξία. Ωστόσο, η αποκλειστική εφαρμογή της τηλεργασίας έχει και την αρνητική της πλευρά, καθώς δεν επιτρέπει στις εταιρείες να αναπτύξουν δεσμούς με τους υπαλλήλους τους προκειμένου να δημιουργήσουν μια ισχυρή εταιρική κουλτούρα. Για τους λόγους αυτούς, το 2023 οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένεται να στραφούν σε υβριδικές μορφές εργασίας, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να αποκομίσουν τα οφέλη της τηλεργασίας, δημιουργώντας παράλληλα μια ισχυρή σχέση με τους εργαζομένους τους.

Startup studios

Τα Startup studios αποτελούν μια εξαιρετικά δημοφιλή επιλογή για τους επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια. To Startup studio είναι μια εταιρεία η οποία βοηθάει τους εν δυνάμει ιδρυτές να αναπτύξουν και να λανσάρουν τις δικές τους Startups. Αυτού του είδους τα studios προσφέρουν μια all-inclusive/ολοκληρωμένη υποστήριξη και καθοδήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μιας Startup. Το μοντέλο αυτό ήταν εξαιρετικά δημοφιλές το 2022, καθώς υπολογίζεται ότι το 4% των νέων Startups παγκοσμίως αναπτύχθηκε σε συνεργασία με ένα Startup studio, με τη δυναμική αυτή να συνεχίζεται και το 2023.

Οι πιο δημοφιλείς τύποι Startup

Med tech και Fitness

Εκεί που όλα έδειχναν ότι η πανδημία έφτανε στο τέλος της, οι νέες και εξαιρετικά μεταδοτικές υποπαραλλαγές του κορωνοϊού που έχουν κάνει την εμφάνισή τους απειλούν να μας γυρίσουν πίσω σε μια περίοδο φόβου και περιορισμών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι, όπως και τον πρώτο καιρό της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι θα προτιμήσουν να αποφύγουν την επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο για κάποιο πρόβλημά τους εξαιτίας του κινδύνου να αρρωστήσουν. Λύση στο πρόβλημά τους προσφέρουν οι Med tech, οι οποίες προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες με το πάτημα ενός κουμπιού. Για τους λόγους αυτούς η δημοφιλία των ιατρικών apps και ιστοσελίδων αναμένεται να απογειωθεί το 2023.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν τα fitness apps, καθώς προτιμούν να γυμνάζονται από την άνεση του σπιτιού τους, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά.

Τεχνητή νοημοσύνη

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια ραγδαία αύξηση στη δημιουργία Startups που προσφέρουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Οι υπηρεσίες τους εφαρμόζονται σε πολλούς τομείς όπως αυτοί της Διοίκησης Επιχειρήσεων, της Κυβερνοασφάλειας και της Επεξεργασίας Εικόνας. Η μεγάλη μείωση του κόστους των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης τις έχει κάνει περισσότερο προσβάσιμες σε πολλές Startups επιχειρήσεις. Επίσης, η διαθεσιμότητα των data, έχει επιτρέψει σε πολλές επιχειρήσεις να προσαρμόσουν ανάλογα τον αλγόριθμο που χρησιμοποιούν. Επομένως, αυτή τη χρονιά αναμένεται να δούμε ακόμα περισσότερες AΙ Startups.

Greentech

Τα τελευταία χρόνια η βιωσιμότητα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους πολίτες. Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο να βρουν τρόπους να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα για να προστατεύσουν τον πλανήτη. Εκ του αποτελέσματος, οι Greentech, οι οποίες παρέχουν καινοτόμες λύσεις που μας βοηθούν να υιοθετήσουμε έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής, κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

 

Fintech

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 7,1% των Startups παγκοσμίως δραστηριοποιείται στον Fintech τομέα. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων: μεταξύ άλλων, στην αύξηση της δημοφιλίας των ψηφιακών τραπεζικών συναλλαγών αλλά και τεχνολογιών όπως το blockchain (αλυσίδα συστοιχιών). Πάντως, ένα πράγμα είναι σίγουρο, οι Fintech startups έχουν φέρει την επανάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα, κάνοντας την πρόσβαση στο χρήμα πιο εύκολη από ποτέ και δημιουργώντας παράλληλα νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Οπότε, όπως καταλαβαίνουμε, το μέλλον για τις Fintech διαφαίνεται λαμπρό.

Cybersecurity

Δυστυχώς, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βρίσκουν συνεχώς όλο και πιο ύπουλους και ευφάνταστους τρόπους να πραγματοποιούν επιθέσεις. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν δει τους κόπους μιας ζωής να χάνονται σε μια στιγμή επειδή έπεσαν θύματα απάτης, ενώ πολλές επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημίες εκατομμυρίων. Η κυβερνοασφάλεια λοιπόν είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης και οι ανάλογες λύσεις που προσφέρουν οι Startups πιο σημαντικές από ποτέ.

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο STARTUPPERMAG

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις