Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ZEEKR: Έρχεται δυναμικά στην Ευρώπη μέσα στο 2023 με Έλληνα στο τιμόνι!

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, ο οποίος συγκέντρωσε 750 εκατομμύρια δολάρια, η αξίας της ZEEKR αποτιμήθηκε στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που της δίνει ώθηση για το μεγάλο ευρωπαϊκό «μπάσιμο» εντός του 2023.

Η ZEEKR, η νεοσύστατη εταιρεία του Ομίλου Geely (ιδιοκτήτρια της VOLVO), θα αρχίσει να διαθέτει τα ηλεκτρικά αυτοκίνητά της επί ευρωπαϊκού εδάφους εντός του 2023, με… τιμονιέρη τον συμπατριώτη μας, Σπύρο Φωτεινό, και ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στην αγορά της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ZEEKR Intelligent Technology έχει δημιουργήσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το Παγκόσμιο Κέντρο Σχεδιασμού και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης, που διασφαλίζουν ότι τα αυτοκίνητά της ανταποκρίνονται και υπερβαίνουν τις προσδοκίες των Ευρωπαίων καταναλωτών, ενώ η θυγατρική της εταιρεία ZEEKR Europe HQ, έχει έδρα στο Άμστερνταμ.

Οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων της θα ξεκινήσουν από τη Σουηδία και την Ολλανδία το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθούν σύντομα. Στο τιμόνι της ZEEKR Europe HQ είναι ο συμπατριώτης μας, Σπύρος Φωτεινός, και οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της Έκθεσης Αυτοκινήτου της Σαγκάης 2023, τον Απρίλιο.

Τα πρώτα μοντέλα για την Ευρώπη είναι το ZEEKR 001 luxury shooting brake, το οποίο θα προσφέρει αυτονομία περίπου 600 χλμ. και το ZEEKR X urban SUV. Βασισμένα στην πλατφόρμα SEA που εστιάζει στα ηλεκτρικά οχήματα EV, τα ZEEKR 001 και ZEEKR X δημιουργούνται γύρω από μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, με στόχο να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν την οδηγική εμπειρία.

Ταυτόχρονα, η προηγμένη συνδεσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των ενημερώσεων λογισμικού over-the-air, διασφαλίζει ότι τα οχήματα μπορούν να προσαρμοστούν στις εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών με την πάροδο του χρόνου.

Η ευρωπαϊκή ομάδα της ZEEKR στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, η οποία αποτελείται από περισσότερους από 1.500 μηχανικούς και σχεδιαστές, παράγει ήδη αρκετά επιτυχημένα μοντέλα για τον κινεζικό όμιλο Geely η μακρόχρονη εμπειρία τους αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για την επιτυχημένη είσοδο της ZEEKR στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι σε μόλις δύο χρόνια από τότε που λαναρίστηκε το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της μάρκας, το ZEEKR 001, πούλησε πάνω από 93.000 μονάδες. Τώρα η γκάμα περιλαμβάνει επίσης τα μοντέλα ZEEKR 009 και ZEEKR X, με την εταιρεία να θεωρεί ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα «πολυδιαφημισμένα» της Tesla.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, μετά τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης, ο οποίος συγκέντρωσε 750 εκατομμύρια δολάρια, η αξίας της ZEEKR αποτιμήθηκε στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που της δίνει ώθηση για το μεγάλο ευρωπαϊκό «μπάσιμο» εντός του 2023.

Στην Κίνα, η εταιρεία διαθέτει πάνω από 280 offline καταστήματα και εκθεσιακούς χώρους σε 70 πόλεις, έχει αναπτύξει 660 σταθμούς φόρτισης και οι ιδιοκτήτες ΖΕΕΚR έχουν πρόσβαση σε πάνω από 470.000 σημεία φόρτισης σε όλη τη χώρα.

Προκειμένου να αντιμετωπίσει θέματα με τη φόρτιση, την εμβέλεια, την αξιοπιστία και τις υπολειμματικές τιμές, η ZEEKR, για την οποία η ποιότητα κατασκευής του οχήματος είναι εξαιρετικά σημαντική και «ποντάρει» στην εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και στο πραγματικά αψεγάδιαστο 5G+ control system που διαθέτει, θα χρησιμοποιήσει μια μοναδική προσέγγιση one stop shop που καλύπτει έναν συνδυασμό υπηρεσιών 360 μοιρών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, λύσεων χρηματοδότησης, ασφάλισης, χρέωσης και συνδεσιμότητας.

Ο Σπύρος Φωτεινός, διευθύνων σύμβουλος της ZEEKR Europe, με τεράστια εμπειρία από την πολυετή θητεία του στην Toyota Motor και την Lexus Europe, είχε δηλώσει ότι: «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι ολοένα και πιο έτοιμοι να κάνουν στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα και είναι πιο ανοιχτοί από ποτέ σε μάρκες νέας τεχνολογίας – ειδικά σε αυτές που επικεντρώνονται αποκλειστικά στα ηλεκτρικά οχήματα. Με τους πόρους, τη γνώση και την εμπειρία που έχουμε πίσω μας, η ZEEKR βρίσκεται σε θέση να προσφέρει παγκόσμιας κλάσης EV, καινοτόμες υπηρεσίες και μια εξαιρετική εμπειρία που θα κάνει τη μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια ευκολότερη από ποτέ, επιτρέποντάς μας να συμβάλλουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Startupper Mag #37

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις