Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Επέκταση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης διεθνών Data Centers

Η ανάπτυξη διεθνών Data Centers στην Ελλάδα θα έχει θετικό αντίκτυπο στη γεωπολιτική θέση της χώρας, καθώς θα προσελκύσουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και νέες τεχνολογίες, ενώ θα ενισχύσουν την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των υποδομών της.

Η Ελλάδα έχει μια στρατηγική γεωγραφική θέση στην Ευρώπη, τον Νότιο Καύκασο και τη Μέση Ανατολή. Η χώρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των εμπορικών και οικονομικών οδών της περιοχής, γεγονός που την καθιστά ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις σε Data Centers.

 

Του Θανάση Λασκούδη

 

Τα Data Centers είναι απαραίτητα για την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων. Χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις, οργανισμούς και κυβερνήσεις για να φιλοξενήσουν τα δεδομένα τους, τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με πελάτες, προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες.

Η ανάπτυξη διεθνών Data Centers στην Ελλάδα θα έχει θετικό αντίκτυπο στη γεωπολιτική θέση της χώρας. Τα Data Centers θα προσελκύσουν επενδύσεις, θέσεις εργασίας και νέες τεχνολογίες. Θα ενισχύσουν επίσης την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των υποδομών της χώρας.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη διεθνών Data Centers στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει στην ακόλουθη βελτίωση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας:

  • Αύξηση της οικονομικής σημασίας της Ελλάδας ως περιφερειακού κέντρου δεδομένων. Η Ελλάδα θα γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για επιχειρήσεις και οργανισμούς που αναζητούν τοποθεσίες για τα Data Centers τους. Αυτό θα ενισχύσει τη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού κέντρου δεδομένων και θα την κάνει πιο σημαντικό «παίκτη» στην παγκόσμια οικονομία.
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και οικονομικών ευκαιριών. Η ανάπτυξη διεθνών Data Centers θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ). Αυτό θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης για τους Έλληνες.
  • Ενίσχυση της ασφάλειας των υποδομών της Ελλάδας. Τα Data Centers είναι ζωτικής σημασίας για την υποδομή της χώρας. Η ανάπτυξη διεθνών Data Centers θα ενισχύσει την ασφάλεια και την ανθεκτικότητα των υποδομών της Ελλάδας, καθιστώντας την πιο ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές και κυβερνοεπιθέσεις.

Εκτός από τα παραπάνω οφέλη, η ανάπτυξη διεθνών Data Centers στην Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  • Θα αυξήσει την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας. Τα Data Centers θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων και οργανισμών, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις υποδομές για να αναπτύξουν νέες τεχνολογίες και προϊόντα. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στην παγκόσμια οικονομία της τεχνολογίας.
  • Θα ενισχύσει την ψηφιακή ασφάλεια της Ελλάδας. Τα Data Centers θεωρούνται ιδανικά για την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων για κυβερνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας της χώρας.
  • Θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Ελλήνων. Τα Data Centers θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στους Έλληνες, όπως η πρόσβαση στο διαδίκτυο, η εκπαίδευση εξ αποστάσεως και η ηλεκτρονική υγεία.

Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να αξιοποιήσει την ανάπτυξη διεθνών Data Centers;

Η πατρίδα μας θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ανάπτυξη διεθνών Data Centers με τους εξής τρόπους:

  • Δημιουργία ενός ευνοϊκού νομικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Data Centers. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της παροχής φορολογικών κινήτρων και άλλων διευκολύνσεων.
  • Επένδυση σε υποδομές, όπως η ηλεκτρική ενέργεια, που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των Data Centers. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της χρηματοδότησης από τον δημόσιο τομέα ή από ιδιωτικές επενδύσεις.
  • Συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες για την ανάπτυξη της βιομηχανίας των Data Centers στην Ελλάδα. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς που σχετίζονται με τα Data Centers και μέσω της συνεργασίας με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Η αξιοποίηση της ανάπτυξης διεθνών Data Centers θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει ένας σημαντικός «παίκτης» στην παγκόσμια οικονομία και να ενισχύσει την ηγετική της θέση στην περιοχή.

  • Η Amazon Web Services (AWS) άνοιξε ένα Data Center στην Ελλάδα το 2022. Αυτό το Data Center παρέχει υπηρεσίες cloud σε επιχειρήσεις και οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη, τον Νότιο Καύκασο και τη Μέση Ανατολή.
  • Η Lamda Hellix, μια εταιρεία που κατασκευάζει και διαχειρίζεται Data Centers στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει 1.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2025.

 

 

Το άρθρο για τα Data Centers δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο Startupper Mag Νοεμβρίου #43

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις