Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το στοίχημα της αναβάθμισης του ELEVATE Greece

Η ελληνική Πολιτεία χαρτογράφησε το αχαρτογράφητο τοπίο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, όρισε τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να θεωρείται μια επιχείρηση start-up και τις συγκέντρωσε σε ένα μητρώο.

Του Μάξιμου Σενετάκη *

 

Η δημιουργία του ELEVATE Greece υπήρξε αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον του ελληνικού οικοσυστήματος των Startups.

Διότι η ελληνική Πολιτεία χαρτογράφησε το αχαρτογράφητο τοπίο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, όρισε τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις για να θεωρείται μια επιχείρηση start-up και τις συγκέντρωσε σε ένα μητρώο. Με απλά λόγια, η Πολιτεία δημιούργησε ένα χρήσιμο και αξιόπιστο εργαλείο, μέσω του οποίου θα συλλέγει πληροφορίες και θα τις αξιοποιεί, ώστε να σχεδιάζει και να εφαρμόζει τις πολιτικές εκείνες που θα βοηθήσουν το ελληνικό οικοσύστημα να επεκταθεί.

Μια γρήγορη ματιά στους αριθμούς, δείχνει πως το μοντέλο του ELEVATE μπορεί να μας κάνει αισιόδοξους. Σήμερα αριθμούμε ήδη 802 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 8.000 εργαζομένους.

Προ ετών η κεφαλαιοποίηση των Startups ήταν μόλις κάποιες δεκάδες εκατομμύρια. Σήμερα ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια και προχωράμε διαρκώς με αμείωτους ρυθμούς. Μάλιστα η «αγέλη των μονόκερων», δηλαδή των Startups με αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, μεγαλώνει.

Επίσης, αρκετοί «Soonicorns», εταιρείες με προοπτική γρήγορης εξέλιξης σε Μονόκερους, τελούν εν αναμονή της ανάπτυξής τους σε εταιρείες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι η απόδειξη πως η κατάσταση στο ελληνικό οικοσύστημα βελτιώνεται συνεχώς. Κάνουμε βήματα μπροστά και το οικοσύστημα υπάρχει πια δομημένο.

Πρόσφατη έκθεση Startups in Greece 2022/2023, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation και του EIT Digital, φανερώνει πως μέσα στο 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 19 (μικρότερες ή μεγαλύτερες) εξαγορές ελληνικών Startups από άλλες ελληνικές επιχειρήσεις ή και από ξένες πολυεθνικές.

Ανάμεσα στις πιο εμβληματικές συναλλαγές είναι η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας Accusonus από τη Meta, αλλά και η απόκτηση του 48,5% της Viva Wallet από την αμερικανική J.P. Morgan.

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να διατηρήσουμε την ανοδική πορεία και ει δυνατό να την επιταχύνουμε. Σε αυτή την προσπάθεια το ELEVATE Greece έχει να συνεισφέρει πολλά. Επιδίωξη μας είναι η αναβάθμιση του σε πύλη εισόδου για νεοφυείς επιχειρήσεις, σε δημιουργικό σημείο συνάντησης της ελληνικής και παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, καθώς και σε πεδίο συνεργασίας και αλληλεπίδρασης των νεοφυών επιχειρήσεων μεταξύ τους. Θέλω να πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ανταποκριθούμε και σε αυτή την καινούργια πρόκληση.

 

* O Μάξιμος Σενετάκης είναι υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα Έρευνας, Τεχνολογίας, Καινοτομίας. Από τις 27 Ιουνίου έχει αναλάβει τα καθήκοντα του Υφυπουργού Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, μετά την επανεκλογή του ως Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper Mag Νοεμβρίου #43

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις