Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Green Panda: Η πώληση των smartphones δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολη!

Μια Recommerce Startup αναλαμβάνει να αγοράσει και να δώσει νέα ζωή στα παλιά μας Smartphone, μέσω των έξυπνων ATM της, σε μια διαδικασία που διαρκεί λιγότερο από τρία λεπτά.

Με το ρυθμό που εξελίσσεται η τεχνολογία και αλλάζουν οι ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα αντικαθίστανται πολύ πριν από τη λήξη του «προσδόκιμου ζωής» τους. Έτσι, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν δισεκατομμύρια Smartphones, ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι, τα οποία, ενώ δεν χρησιμοποιούνται, έχουν αξία ακόμα να δώσουν.

Την ίδια ώρα, η έννοια του trade-in και της μεταπώλησης κινητών συσκευών παραμένει μη διαδεδομένη, με αποτέλεσμα μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των παλιών κινητών
συσκευών να επιδιορθώνεται (το λεγόμενο refurbishment) και να επανεισάγεται πίσω στην αγορά. Το «φαινόμενο» αυτό φυσικά «αγγίζει» και την Ελλάδα, στην οποία η μεταπώληση κινητών συσκευών είναι για πολλούς ακόμα άγνωστη.

Θέλοντας να αλλάξουν αυτήν τη νοοτροπία, ωφελώντας πρώτα από όλα το περιβάλλον και στη συνέχεια τους καταναλωτές, δύο Έλληνες με εμπειρία στην τεχνολογία δημιούργησαν την Green Panda, την πρώτη Recommerce Startup που βοηθάει καταναλωτές να πουλήσουν το Smartphone τους με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο. Ο λόγος για τους Φάνη Κουτουβέλη (Intale) και Αλέξη Βρατσκίδη (Persado & Upstream) που κατάφεραν να «πείσουν» τους Έλληνες να πουν «ναι» στην κυκλική οικονομία και μέχρι σήμερα έχουν ανακυκλώσει πάνω από 5.000 συσκευές!

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας των Smartphones», αναφέρει ο Φάνης Κουτουβέλης. «Είναι κάτι που έλειπε από την ελληνική αγορά και σίγουρα ένας από τους λόγους που
έχουμε δει δυνατή ζήτηση». Όλα ξεκίνησαν από την συνειδητοποίηση αφενός του όγκου των δισεκατομμυρίων κινητών τηλεφώνων που μένουν αχρησιμοποίητα σε όλο τον κόσμο, και αφετέρου το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία εύκολη και γρήγορη λύση που να προσφέρει κάποια αξία γι’ αυτά.

Έτσι αποφάσισε ότι έπρεπε ο ίδιος να ασχοληθεί με την ανακύκλωση και την αγορά μεταχειρισμένων κινητών, παρέχοντας ανταποδοτικό όφελος στον καταναλωτή – το όφελος που και αυτός αναζητούσε. Μαζί με τον Αλέξη, προχώρησαν στη συνέχεια στα πρακτικά αυτής της ιδέας. Πώς θα γινόταν εύκολα η αγορά Smartphones; Πώς θα έπειθαν τον Έλληνα να βγάλει το κινητό από το συρτάρι; Τέλος, πώς θα γινόταν η δίκαιη και άμεση επιβράβευση του καταναλωτή; Από αυτά τα ερωτήματα, προέκυψε η Green Panda, και μια καινοτόμα διαδικασία πώλησης και ανακύκλωσης Smartphones που έχει λάβει τρεις διεθνείς πατέντες ευρεσιτεχνίας σε Αμερική και Ευρώπη.

Πουλήστε ένα smartphone σε λιγότερο από τρία λεπτά!

Η Green Panda ουσιαστικά τοποθετεί σε δημόσιους χώρους τα λεγόμενα «ΑΤΜ ανακύκλωσης», από τα οποία ξεκινά μια αυτόματη διαδικασία που διαρκεί λιγότερο από τρία λεπτά: Ο κάτοχος τοποθετεί το Smartphone του στην ειδική υποδοχή του μηχανήματος και αυτό στη συνέχεια «σκανάρει» τη συσκευή για να διαπιστωθούν οι φθορές ή οι ζημιές που υπάρχουν.

Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, εμφανίζεται στην οθόνη η προσφορά της Green Panda. Αν ο κάτοχος επιθυμεί να προχωρήσει σε πώληση, «σκανάρει» την τραπεζική του κάρτα ή εισάγει το ΙΒΑΝ του και η Green Panda θα κάνει κατάθεση της αξίας της συσκευής την ίδια μέρα, επιστρέφοντας το χρηματικό ποσό στον τραπεζικό λογαριασμό του. Διαφορετικά, απλώς επιλέγει την ένδειξη «έξοδος» και παίρνει πίσω τη συσκευή του.

Τα «Green Panda ΑΤΜ» βρίσκονται σήμερα σε 28 σημεία σε όλη την Αττική και συγκεκριμένα σε σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος. Στην περίπτωση όμως που κάποιος δεν εξυπηρετείται από ένα κατάστημα, υπάρχει και το Green Panda Car, ένα
βανάκι με ενσωματωμένο ΑΤΜ, που έρχεται στο σημείο που θα επιλέξει ο κάτοχος, για να αξιολογήσει και να αγοράσει το Smartphone του. Όποια από τις δύο επιλογές και αν προτιμήσει, ο ίδιος επωφελείται άμεσα με το χρηματικό ποσό, συμβάλλοντας παράλληλα σε έναν πιο σημαντικό σκοπό, την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και κατ’ επέκταση την προστασία του περιβάλλοντος.

Επόμενη στάση…η Ευρώπη

Η επιτυχία που έχει σημειώσει η Green Panda τον τελευταίο χρόνο την οδηγεί αυτόματα σε μια τροχιά ανάπτυξης, που στόχο έχει την επέκτασή της αλλά και την εξέλιξη της τεχνολογίας της. Ήδη το επόμενο διάστημα τα ATM της θα τοποθετηθούν σε 10 ακόμα σημεία στην Αθήνα και σταδιακά η εταιρεία θα αρχίσει να αναπτύσσει ένα πανελλαδικό δίκτυο.

«Σύμμαχοι» στο εγχείρημα αυτό είναι, πέρα από τους πελάτες της, angel investors, κυρίως από το χώρο των τηλεπικοινωνιών από τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, που επένδυσαν σε αυτήν το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ στον πρώτο γύρο χρηματοδότησής της. Με αυτήν την επένδυση η εταιρεία σκοπεύει, μεταξύ άλλων, να μειώσει το κόστος παραγωγής των ΑΤΜ και να αποκτήσει επιπλέον ευελιξία στην ανάπτυξη πανευρωπαϊκού δικτύου, που αποτελεί και το μεγαλύτερο στόχο της. Αφού εδραιωθεί στην Ελλάδα, η Green Panda θέλει να δει την τεχνολογία της να επεκτείνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και να κάνει το όνομά της συνώνυμο με την υπεύθυνη πώληση και ανακύκλωση κινητών συσκευών στην Ευρώπη!

Όσοι ενδιαφέρονται για την απόσυρση κινητού μέσω της Green Panda μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο www.greenpanda.gr.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις