Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Vimodji: Τα ελληνικά video emojis που “κατακτούν” social media και επιχειρήσεις

Η εταιρεία του Βασίλη Καλλίτση και της Ελευθερίας Μαμιδάκη καταγράφει μια εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης, πετυχαίνοντας την εισαγωγή των πρωτοπόρων video της σε κορυφαίες πλατφόρμες μηνυμάτων αλλά και τη χρήση τους από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις.

Σε μια εποχή που η επικοινωνία έχει στραφεί σε μεγάλο βαθμό στα ψηφιακά μέσα και στα emojis αλλά και τα gifs αποτελούν μία από τις πιο χρησιμοποιημένες και «αγαπητές» μεθόδους αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών, είναι λογικό εταιρείες σε όλον τον κόσμο να επενδύουν σε αυτά, θέλοντας να ακολουθήσουν μια τάση που, όπως όλα δείχνουν, θα
διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια. Ήδη από το 2018, η Google έχει εξαγοράσει την Tenor, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες «παροχής» gifs, ενώ το 2020 και η Facebook μπήκε στο παιχνίδι, αποκτώντας την Giphy, έναντι 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι την ώρα που αυτά συνέβαιναν στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα αναπτυσσόταν «αθόρυβα» μια εταιρεία που είχε σκοπό να καινοτομήσει στο συγκεκριμένο χώρο. Ο λόγος για το Vimodji, μία πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων με video, την οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο Βασίλης Καλλίτσης, επιτυχημένος σκηνοθέτης στις ΗΠΑ, με την Ελευθερία Μαμιδάκη, μηχανικό του MIT, θέλοντας να ενισχύσουν την αγορά της «μη λεκτικής» επικοινωνίας στο διαδίκτυο. Η πλατφόρμα μοιάζει με έναν συνδυασμό του Youtube και του Giphy, καθώς προσφέρει video με ήχο (μέσο όρο 12 δευτερολέπτων) που περιέχουν σκηνές από τον κόσμο του θεάματος και της μουσικής. Τα video αυτά είναι κατηγοριοποιημένα με βάση τη διάθεση και τα συναισθήματα που εκφράζουν, και έτσι είναι εύκολο για τον χρήστη να βρει αυτό που θέλει ανά πάσα στιγμή. Αυτός άλλωστε ήταν εξαρχής και ο στόχος των δύο συνεργατών: να κάνουν την επικοινωνία όσο πιο εκφραστική και προσβάσιμη γίνεται.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και καθώς αναπτύσσεται ραγδαία, η εταιρεία έχει ενσωματώσει τα video clips της στο Viber, όπως και στο Fleksy, ένα εξαιρετικά γνωστό «εναλλακτικό» πληκτρολόγιο, ενώ παρέχει δυνατότητα «διαμοιρασμού» σε όλα τα δημοφιλή social media και το iMessage του iPhone. Παράλληλα έχει αναπτύξει και εφαρμογές για iOS και Android, οι οποίες έχουν αποσπάσει ιδιαίτερα θετικές κριτικές από τους χρήστες. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πλατφόρμα μετρά σήμερα περισσότερους από 1,9 εκατομμύρια χρήστες, ενώ καταγράφει 5,6 εκατομμύρια views και 1,8 εκατομμύριο shares μηνιαίως. Οι αριθμοί αυτοί υπογραμμίζουν την επιτυχία του εγχειρήματος και προετοιμάζουν την εταιρεία για τα επόμενα μεγάλα της βήματα, που περιλαμβάνουν την επέκταση σε διεθνείς αγορές όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ινδίας, των ΗΑΕ, και της Κίνας.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από ένα εργαλείο επικοινωνίας και έκφρασης συναισθημάτων, το Vimodji μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο μάρκετινγκ για εταιρείες που θέλουν να «παρέμβουν» ουσιαστικά στις συνομιλίες των χρηστών. Οι συνιδρυτές του Vimodji το γνωρίζουν καλά αυτό και γι’ αυτό έχουν προχωρήσει ήδη σε συνεργασίες με μεγάλα brands, όπως η Amita motion, το Costa Coffee και η φέτα «Ήπειρος». Για να γίνει κατανοητό το πώς λειτουργούν οι συγκεκριμένες συνεργασίες ως «προϊόντα μάρκετινγκ», είναι χρήσιμο να δούμε τη διαδικασία λίγο πιο αναλυτικά. Όταν το Vimodji συνάπτει συνεργασία με ένα brand, δημιουργεί βίντεο με περιεχόμενο που το ενδιαφέρει και που αναμένεται να αναζητήσουν οι χρήστες. Έτσι, όταν αυτό τελικά συμβεί, το brand θα καταφέρει να έρθει σε «επαφή» με τον χρήστη με τον πιο προσωπικό τρόπο: το ιδιωτικό του chat!

Το παράδειγμα του ΟΠΑΠ είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό. Πρόσφατα ο ΟΠΑΠ με αφορμή το UEFA EURO 2020 και στο πλαίσιο της νέας τηλεοπτικής του καμπάνιας για το pamestoixima με βασικό επικοινωνιακό μήνυμα «Αυτό το Ευρωπαϊκό είναι αδιαπραγμάτευτο» συνεργάστηκε με το Vimodji για την έμμεση προώθηση της συγκεκριμένης καμπάνιας.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκαν βίντεο με τους πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής καμπάνιας οι οποίοι χρησιμοποιούν κλασικές εκφράσεις ποδοσφαιρόφιλων, όπως «Παικταράς», «Πάμε δυνατά», «Πιστολέρο», «Άμπαλος», «Γκολ». Τα video αυτά μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι λάτρεις του ποδοσφαίρου και χρήστες των social media που παρακολουθούν το πρωτάθλημα, εκφράζοντας τη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή, ακόμα και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Την ίδια ώρα, ο ΟΠΑΠ έρχεται σε επαφή με ένα κοινό που πραγματικά το ενδιαφέρει ως brand και αυξάνει έξυπνα την αλληλεπίδραση μαζί του – κάτι που διαχρονικά αποτελεί στόχο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις