Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Nanoplasmas: Μοριακά διαγνωστικά για τον Sars-Cov-2 που σχεδιάστηκαν και κατασκευάζονται στην Ελλάδα

Πίσω από την καινοτομία της πρωτοποριακής εταιρείας βρίσκεται μια ομάδα ερευνητών από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», που δραστηριοποιείται στον κλάδο του Healthtech και δημιουργεί τεστ υψηλών προδιαγραφών ποιτότητας και ασφάλειας... made in Greece!

Η εταιρεία-«τεχνοβλαστός» Nanoplasmas ξεκίνησε από μια ομάδα ερευνητών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και δραστηριοποιείται στον κλάδο του Healthtech. Η κρίση της COVID-19 επέβαλε την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εργαλείων και η εταιρεία ανταποκρίθηκε σχεδιάζοντας ένα μοριακό διαγνωστικό κιτ που μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τον ιό σε 30-60 λεπτά. Το κιτ δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό για τη χρήση του και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε μη εργαστηριακούς χώρους (π.χ. φαρμακεία) όσο και σε μικρά και μεγάλα εργαστήρια αναλύσεων. Τον Φεβρουάριο του 2022, το Nanoplasmas sars-cov-2 molecular detection kit for human samples (ce-ivd certified) εγκρίθηκε από τον ΕΟΦ και πλέον είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά μέσω της συνεργασίας με ελληνική εταιρεία διανομής, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από επιχειρήσεις στην κεντρική Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα δεύτερο μοριακό διαγνωστικό κιτ για το κορωνοϊό που μπορεί να τον ανιχνεύσει σε στερεές επιφάνειες ή λύματα για επιδημιολογικές μελέτες. Τα προϊόντα αυτά αναπτύχθηκαν βασιζόμενα σε μια τεχνολογία «πλατφόρμα», η οποία μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί και στην ανίχνευση άλλων παθογόνων μικροοργανισμών ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ήδη κυκλοφορεί και το διαγνωστικό για την ανίχνευση της λεγεωνέλλας στο νερό σε λιγότερο από δύο ώρες αντί για 10 ημέρες, σύμφωνα με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα! Το βακτήριο της λεγεωνέλλας μεταδίδεται μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων (αερολυμάτων) και μπορεί να προκαλέσει βαριά μορφή πνευμονίας, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα από τα οκτώ πιο επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια, σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας.

Η ομάδα της Nanoplasmas αποτελείται από τους ιδρυτές (Κοσμά Έλληνα, Κατερίνα Τσουγένη, Ευάγγελο Γογγολίδη, Αγγελική Τσερέπη, Τιμοκράτη Καραμήτρο, Σωτήρη Κακαμπάκο, Παναγιώτα Πέτρου) και μια ομάδα νέων ανθρώπων (Πέτρο Σιάχο, Έφη Τσουνάι, Δανάη Ζαρείφη) και στεγάζεται στο Τεχνολογικό Πάρκο «Λεύκιππος» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». Η Nanoplasmas αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της μοριακής διάγνωσης, κάτι το οποίο δεν έχει περάσει απαρατήρητο μεταξύ των επενδυτών, αφού έχει λάβει ήδη δύο γύρους χρηματοδότησης από το ελληνικό VC Uni.Fund. Στο μέλλον η εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει ακόμα περισσότερα διαγνωστικά προϊόντα για παθογόνους μικροοργανισμούς, προσφέροντας ποιότητα και ασφάλεια… made in Greece!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις