Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

TECS Capital: Μπαράζ επενδύσεων σε Startups και spin-offs της Θεσσαλονίκης

Το fund δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο οικοσύστημα καινοτομίας της συμπρωτεύουσας

Μπαράζ επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί το TECS Capital Fund. Πιο συγκεκριμένα, το fund επένδυσε σε τρεις Startups και μία spin-off από τη συμπρωτεύουσα που δραστηριοποιούνται στο industry 4.0. Συγχρόνως, το TECS εξετάζει την τοποθέτηση  σε ακόμη δύο early stage Startups έως το καλοκαίρι του 2023.

Ειδικότερα, οι Startups που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης το TECS είναι οι «Μοverse IKE», η «Agroverse IKE», η αμερικανική «ΑidPlex Inc» μητρική της «ΑidPlex IKE», αλλά και η spin-off του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, «ΒΙΟ2CHP».

Πάμε να γνωρίσουμε κάθε μια από τις Startups:

Moverse IKE: deep tech Startup, η οποία ασχολείται με το Motion Capturing (MoCap), δηλαδή με την ψηφιακή μεταφορά της κίνησης του ανθρωπίνου σώματος με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (Α.Ι.) και οπτικών αισθητήρων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι η τεχνολογία motion capturing είναι αυτή που δίνει την αίσθηση της κίνησης στο metaverse. Η εταιρεία έχει έτοιμο προϊόν, το οποίο αναμένεται να βγει στην αγορά για να πουλήσει σε πελάτες που κτίζουν data sets, δηλαδή sets δεδομένων πάνω στα οποία βασίζεται η Α.Ι.

AidPlex Inc: Med tech Startup, η οποία έχει αναπτύξει το καινοτόμο προϊόν ScolioSense που χρησιμοποιείται για τη σωστή τοποθέτηση του κηδεμόνα, του ορθοπεδικού βοηθήματος για παιδιά που πάσχουν από σκολίωση. Η επένδυση έγινε στην αμερικανική εταιρεία, μητρική της «AidPlex IKE», η οποία είχε ήδη εξασφαλίσει κεφάλαια και από angel investors στις ΗΠΑ. Πρέπει να αναφέρουμε ότι το R&D της «AidPlex» βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Αgroverse: Αgritech Startup, η οποία θέλει να υποστηρίξει τους αγρότες και τη βιώσιμη γεωργία με τη χρήση αυτόνομων τροχήλατων ρομπότ. Ο ρομποτικός «γεωργός» της «Agroverse» έχει εργαστεί πιλοτικά  στις Σέρρες, με άριστα αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Ο χειρισμός των ρομπότ γίνεται από την εταιρεία, απαλλάσσοντας έτσι τους γεωργούς από αυτή την έγνοια, αλλά και από το κόστος αγοράς των ρομποτικών βοηθών καθώς θα πληρώνουν μόνο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

BIO2CHP: Spin-off του ΑΠΘ, η οποία μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά προγράμματα και φορείς στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Η εταιρεία ασχολείται με την ανάπτυξη τεχνολογίας για την παραγωγή πράσινης ενέργειας από την καύση κάθε λογής βιομάζας.Στο νέο project της BIO2CHP πάνω στην καύση βιοαερίου έχουν επενδύσει με συμμετοχή τους στην εταιρεία, η ΚΑΥΚΑΣ και η ΕΛΙΝ Verd.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ΤECS Capital Fund, ξεκίνησε Δεκέμβριο του 2020 με 3,1 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε από ιδιώτες και από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Μέχρι σήμερα, το fund έχει στο χαρτοφυλάκιό του επτά επιχειρήσεις, στις οποίες και έχει επενδύσει συνολικά σχεδόν 2,1 εκατ. ευρώ. Ως το καλοκαίρι του 2023 εκτιμάται ότι το fund θα έχει επενδύσει σε δύο ακόμα εταιρείες, ολοκληρώνοντας έτσι την επενδυτική του περίοδο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις