Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πώς τα dating apps άλλαξαν ριζικά τον τρόπο που ερωτευόμαστε

Με αφορμή την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου εξετάζουμε το πως το online dating τείνει να γίνει πλέον ο κανόνας, ενώ οι διαπροσωπικές γνωριμίες γίνονται όλο και πιο σπάνιες

Όταν οι ιδρυτές του Tinder λάνσαραν για πρώτη φορά  την εφαρμογή το 2012 δεν μπορούσαν με τίποτα να φανταστούν την επίδραση που θα είχε στη συναισθηματική και ερωτική ζωή εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον πλανήτη.

«Μέσα σε έξι εβδομάδες δημιουργήσαμε την εφαρμογή και απλώς τη βγάλαμε στον αέρα» είχε δηλώσει στο παρελθόν ένας εκ των ιδρυτών της εφαρμογής, ο Jonathan Baden.

Σήμερα σχεδόν 11 χρόνια μετά τόσο το Tinder, όσο και άλλα παρόμοια dating apps που βγήκαν μετά από αυτό, έχουν αλλάξει τελείως τον τρόπο που οι άνθρωποι γνωρίζονται και δημιουργούν ερωτικές σχέσεις. Συγχρόνως, έχουν αλλάξει ριζικά και οι κανόνες του flirting.

Παλαιότερα, οι άνθρωποι συνήθιζαν να γνωρίζουν τους συντρόφους τους είτε μέσω κοινών γνωστών, είτε στον χώρο εργασίας τους, είτε στις διάφορες εξόδους τους σε μπαρ και σε κλαμπ. Αυτό που κυριαρχούσε όμως ήταν η διαπροσωπική επαφή και η επικοινωνία. Οι ιστοσελίδες γνωριμιών τότε ήταν ταμπού και οι άνθρωποι δεν συνήθιζαν να τις χρησιμοποιούν.

Σήμερα το τοπίο είναι τελείως διαφορετικό. Τα dating apps τείνουν να γίνουν ο κανόνας, ειδικά για τις νεότερες γενιές, ενώ οι διαπροσωπικές γνωριμίες γίνονται όλο και πιο σπάνιες.

Οι άνθρωποι καταφεύγουν στο online dating γιατί όπως λένε τους προσφέρει περισσότερες επιλογές, κάτι το οποίο κάνει πιο εύκολη την εύρεση συντρόφου. Επίσης, τους προσφέρει περισσότερη ιδιωτικότητα σε σχέση με τους πιο παραδοσιακούς τρόπους. Για παράδειγμα, εάν ένα ζευγάρι γνωριστεί μέσω κοινών γνωστών είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι πολλές λεπτομέρειες της σχέσης τους θα μαθευτούν στον ευρύτερο του κύκλο. Αντιθέτως, εάν χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών δεν χρειάζονται να ανησυχούν γι’ αυτό το ενδεχόμενο. Παρόλα αυτά δεν είναι όλα ρόδινα στο online dating, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που παραπονιούνται ότι έχει κάνει τις σχέσεις πιο επιφανειακές, ενώ παράλληλα κρύβει και πολλούς κινδύνους κυβερνοασφαλείας.

Τα πιο δημοφιλή dating apps

Tinder

Το Tinder είναι πιο γνωστή εφαρμογή γνωριμιών παγκοσμίως, καθώς αποτελεί την εφαρμογή που έβαλε πολλούς ανθρώπους για πρώτη φορά στον κόσμο του online dating. Η λειτουργία της ξεκίνησε το 2012 και σήμερα μετρά πάνω από 530 εκατ. ενεργούς χρήστες και έσοδα που ξεπερνούν τα 1 δισ. δολάρια ετησίως.

Στην αρχική οθόνη του κάθε χρήστη εμφανίζονται τα προφίλ των άλλων μελών της εφαρμογής. δίνοντας του τη δυνατότητα με ένα απλό swipe, στα δεξιά ή στα αριστερά να επιλέξει εκείνον η εκείνη που του ταιριάζει καλύτερα. Μάλιστα, πρόσφατα το Tinder λάνσαρε και το “incognito mode” που θα τους επιτρέπει να περιηγηθούν στην εφαρμογή, χωρίς να εμφανίζεται το προφίλ τους σε άλλους χρήστες, παρά μόνο αν κάνουν μεταξύ τους “like”. Ωστόσο, η νέα λειτουργία προσφέρεται μόνο στους χρήστες του Tinder Plus, Gold και Platinum, τα οποία φυσικά είναι επί πληρωμή.

Bumble

Το Bumble είναι ένα από τα λίγα dating apps που στοχεύει στην ενδυνάμωση των γυναικών, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν εκείνες την πρώτη κίνηση. Πιο συγκεκριμένα σε ένα ετεροφυλόφιλο match μόνο οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να στείλουν το πρώτο μήνυμα, ενώ σε ένα ταίριασμα ατόμων του ίδιου φύλου, η δυνατότητα ανοίγεται και στα δύο άτομα. Επίσης, η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να βρουν συνεργάτες (Bumble Bizz) ή και φίλους (Bumble BFF) μέσα από την εφαρμογή.
Το Bumble ιδρύθηκε το 2014 από την Wolfe Herd, η οποία τότε μόλις είχε εγκαταλείψει τη θέση της ως αντιπρόεδρος του τομέα marketing του Tinder. Σήμερα η εφαρμογή μετρά πάνω από 100 εκατ. χρήστες και έσοδα πάνω από 330 εκατ. δολάρια ετησίως.

OkCupid

Το OkCupid είναι μια εφαρμογή γνωριμιών ου δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του να βρουν κάποιον η κάποια με βάση τα κοινά τους ενδιαφέροντα, αλλά και τις κοινές απόψεις που μπορεί να έχουν πάνω σε διάφορα θέματα. Ειδικότερα η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργήσουν ένα αντιπροσωπευτικό προφίλ απαντώντας σε ερωτήσεις διάφορων κατηγοριών. Αν δυο άτομα έχουν απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις το ποσοστό match που τους βγάζει δείχνει εάν είναι θεωρητικά συμβατοί.

Το app σήμερα μετράει πάνω 30 εκατ. χρήστες και τα ετήσια έσοδα του ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Badoo

Το Badoo είναι μια εφαρμογή εύρεσης ραντεβού η οποία έχει  Ρώσους ιδρυτές. Η χρήση του είναι δωρεάν για όλους υπάρχουν ωστόσο ορισμένες premium λειτουργίες που ξεκλειδώνουν με διάφορες χρεώσεις. Για παράδειγμα, η λειτουργία Super Powers σου δίνει τη δυνατότητα να δεις ποιοι σε έχουν κάνει favorite, ενώ τα Credits σου επιτρέπουν να εμφανίζεσαι περισσότερο στα τυχαία swipes άλλων χρηστών. Μετρά πάνω από 318 εκατ. χρήστες, ενώ έχει έσοδα πάνω από 10 εκατ. ετησίως.

Τι κινδύνους κρύβουν οι εφαρμογές γνωριμιών

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Kaspersky πολλοί εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εκμεταλλεύονται τα ονόματα των δημοφιλέστερων εφαρμογών γνωριμιών, όπως Tinder, Badoo, Bumble, και πολλών άλλων, για να διασπείρουν την κακόβουλη δραστηριότητά τους. Συχνά διανέμουν adware, τα οποία βομβαρδίζουν χρήστες με πολλές ειδοποιήσεις, αλλά παρατηρήθηκαν επίσης επιθέσεις με Trojan Spies, τα οποία παρακολουθούν τις διαδικτυακές δραστηριότητες, και επιθέσεις με Trojan downloaders, τα οποία μπορούν να εγκαταστήσουν άλλα κακόβουλα προγράμματα στον υπολογιστή του θύματος. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλειά των χρηστών και μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία στη σχέση τους.

Πώς να χρησιμοποιείτε τα dating apps με ασφάλεια

Για την δημιουργία μιας ασφαλούς διαδικτυακής εμπειρίας γνωριμιών οι ειδικοί προστασίας προσωπικών δεδομένων της Kaspersky προτείνουν να κάνετε τα εξής:

  • Επαλήθευση πληροφοριών: Πριν συναντήσετε κάποιον προσωπικά ή μοιραστείτε προσωπικά στοιχεία, επαληθεύστε την ταυτότητά του μέσω των προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της αναζήτησης στο Google ή άλλων μεθόδων. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μην διστάσετε να σταματήσετε την επικοινωνία με κάποιον που φαίνεται ύποπτος ή αναξιόπιστος.
  • Χρησιμοποιείστε μια ασφαλή σύνδεση: Χρησιμοποιήστε μια ασφαλή και κρυπτογραφημένη σύνδεση όταν μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες σε διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών, για να αποτρέψετε το χακάρισμα ή τις υποκλοπές.
  • Διατηρήστε τους κωδικούς πρόσβασης ασφαλείς: Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς διαδικτυακών ιστοσελίδων και μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς.
  • Αποφύγετε να μοιράζεστε πολλές προσωπικές πληροφορίες: Μην κοινοποιείτε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως το πλήρες όνομα, η διεύθυνση κατοικίας και τα οικονομικά σας στοιχεία, μέχρι να έχετε δημιουργήσει μια αξιόπιστη σχέση.
  • Συναντηθείτε δημόσια: Όταν συναντηθείτε με κάποιο άτομο για πρώτη φορά, επιλέξτε μια καλά φωτισμένη, δημόσια τοποθεσία και ενημερώστε έναν φίλο ή συγγενή σας για το πού θα βρίσκεστε.
  • Να είστε προσεκτικοί με τα αυτόκλητα αιτήματα: Να είστε επιφυλακτικοί όσον αφορά τα αιτήματα για χρήματα ή άλλες χάρες, ειδικά αν φαίνονται παράλογα ή αν γίνονται νωρίς στη σχέση.
  • Αναφέρετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα: Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης ηλεκτρονικής γνωριμίας, αναφέρετέ την στις αρχές και στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής γνωριμίας το συντομότερο δυνατόν.
  • Διαχειριστείτε τα προσωπικά δεδομένα στο Internet υπεύθυνα ακολουθώντας τις συμβουλές της Kaspersky “οριστική λίστα ελέγχου: Πώς να προστατεύσετε τα δεδομένα σας στο Internet“
  • Προστατευτείτε online χρησιμοποιώντας ασφαλείς και αξιόπιστες λύσεις ασφαλείας, όπως το Kaspersky Premium. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαφυλάξετε τα προσωπικά σας στοιχεία και να αποτρέψετε πιθανές απειλές από μία ηλεκτρονική γνωριμία.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις