Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Microsoft – OpenAI: Νέο project 100 δισ. δολαρίων για data center με AI υπερυπολογιστή

Το data center θα περιλαμβάνει έναν υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία «Stargate», η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει το 2028

Η Microsoft και η OpenAI σχεδιάζουν project  για τη δημιουργία ενός data center που θα μπορούσε να κοστίσει έως και 100 δισ. δολάρια. Το data center θα περιλαμβάνει έναν υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης (AI) με την ονομασία «Stargate», η λειτουργία του οποίου θα ξεκινήσει το 2028.

Η Microsoft πιθανότατα θα χρηματοδοτήσει το έργο, το οποίο αναμένεται να είναι 100 φορές πιο δαπανηρό από ορισμένα από τα μεγαλύτερα υπάρχοντα κέντρα δεδομένων, σύμφωνα με το Reuters.

Η ταχεία υιοθέτηση της τεχνολογίας generative AI έχει οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση της ζήτησης για κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να διεκπεραιώνουν πιο προηγμένες εργασίες από τα παραδοσιακά κέντρα δεδομένων.

Ο Altman και η Microsoft έχουν κατανείμει τους υπερυπολογιστές σε πέντε φάσεις, με την Stargate να αποτελεί την πέμπτη φάση. Σύμφωνα με την έκθεση, η Microsoft εργάζεται σε έναν μικρότερο υπερυπολογιστή τέταρτης φάσης για το OpenAI, που θα ξεκινήσει γύρω στο 2026.

Η Microsoft και η OpenAI βρίσκονται στη μέση της τρίτης φάσης του σχεδίου πέντε φάσεων, με σημαντικό μέρος του κόστους για τις επόμενες δύο φάσεις να αφορά την απόκτηση των απαραίτητων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, αναφέρει η έκθεση. Τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης πωλούνται συχνά σε υψηλές τιμές, οι οποίες μπορούν να αγγίζουν τα 30.000-40.000 δολάρια.

«Σχεδιάζουμε πάντα την επόμενη γενιά καινοτομιών υποδομής που απαιτούνται για να συνεχίσουμε να ωθούμε τα όρια της ικανότητας τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε εκπρόσωπος της Microsoft, με δήλωση που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Reuters. Ο εκπρόσωπος δεν σχολίασε άμεσα την αναφορά σχετικά με την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας του υπερυπολογιστή Stargate.

Οι δαπάνες για το σχέδιο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 115 δισ. δολάρια, υπερτριπλάσιες από τις δαπάνες της Microsoft πέρυσι για κεφαλαιουχικές δαπάνες για διακομιστές, κτίρια και άλλο εξοπλισμό, αναφέρεται στην έκθεση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις