Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Άποψη: Ράνια Λάμπρου, Co-founder & CEO της εταιρείας Simpler, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας

Ο ρόλος των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο σήμερα βρίσκεται σε φάση εξέλιξης, αλλά υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος.

 

Ως γυναίκα CEO στον κόσμο της τεχνολογίας, αντιμετωπίζω μια σειρά από μοναδικές προκλήσεις, οι οποίες δεν είναι πάντα άμεσα εμφανείς αλλά σίγουρα αισθητές.

Παρ’ όλα αυτά, παρά τα εμπόδια που συχνά συναντούν οι γυναίκες λόγω υποεκπροσώπησης σε ηγετικές θέσεις και των συστημικών προκαταλήψεων, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει πρόοδος. Η δική μου εμπειρία μου έχει δείξει πόσο σημαντικό είναι να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα με δύναμη και αποφασιστικότητα.

Στην τεχνολογία, όπου η καινοτομία είναι κλειδί, η διαφορετικότητα στην ηγεσία και ειδικότερα η συμβολή των γυναικών, με τη μοναδικότητα της σκέψης και της εμπειρίας τους, είναι καθοριστική. Ωστόσο, η πορεία προς την κορυφή δεν είναι εύκολη – συχνά συνοδεύεται από την ανάγκη να ξεπερνάμε στερεότυπα και να αποδεικνύουμε συνεχώς την αξία μας, σε ένα περιβάλλον που συχνά είναι πιο απαιτητικό σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους.

Ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, αν και προσωπικά μπορεί να μην επηρεάζομαι άμεσα, γνωρίζω πολύ καλά πώς οι γυναίκες με οικογενειακές υποχρεώσεις επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τους άνδρες στον ίδιο τομέα. Είναι δεδομένο ότι στο κυνήγι επαγγελματικών στόχων, συνεχίζει να υπάρχει μια ανισότητα που επιβαρύνει τις εργαζόμενες. Η αντιμετώπιση αυτής της ανισότητας είναι κρίσιμη για τη δημιουργία ενός δικαιότερου και πιο ισορροπημένου εργασιακού περιβάλλοντος.

Προκλήσεις όπως η δυσκολία στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από περιβάλλοντα που ευνοούν κυρίως τους άνδρες founders και η αντιμετώπιση προκαταλήψεων σχετικά με τις τεχνικές γνώσεις μας αποτελούν σταθερές προκλήσεις. Ως γυναίκες, είναι σημαντικό να ξεφύγουμε από την “comfort zone” μας και να διεκδικήσουμε μια θέση στις συζητήσεις όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις.

Ο ρόλος των γυναικών στον επιχειρηματικό κόσμο σήμερα βρίσκεται σε φάση εξέλιξης, αλλά υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος. Η υπέρβαση των προκλήσεων αυτών απαιτεί συλλογική προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους στο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Με την αναγνώριση των εμποδίων και τη συνεργασία για την κατάργησή τους, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα μέλλον όπου η γυναικεία ηγεσία θα είναι ο κανόνας, όχι η εξαίρεση.

 

Η άποψη δημοσιεύθηκε στο Startupper MAG #47 που κυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου 2024. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις