Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Bota Systems: Η Startup που δίνει στα ρομπότ την αίσθηση της αφής «σήκωσε» 2,5 εκατ. δολάρια

Στον νέο γύρο χρηματοδότησης για τη Startup ελληνικών συμφερόντων ηγήθηκε η Marathon Venture Capital, ενώ συμμετείχαν και επενδυτές άγγελοι

Χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων, κατάφερε να εξασφαλίσει η Startup ελληνικών συμφερόντων, Bota Systems, η οποία δίνει στα ρομπότ την αίσθηση της αφής. Επικεφαλής του νέου γύρου χρηματοδότησης ήταν η Marathon Venture Capital, ενώ συμμετείχαν και επενδυτές άγγελοι.

Ποια είναι η Bota Systems

Η Bota Systems ιδρύθηκε το 2020 από τους Klajd Lika και Ηλία Πατσιαούρα, δύο αποφοίτους του ΕΜΠ. Όπως γνωρίζουμε Κάθε χρόνο, μισό εκατομμύριο νέα βιομηχανικά ρομπότ τίθενται σε λειτουργία. Το φάσμα των καθηκόντων τους διευρύνεται – από έναν απλό χειρισμό και τη συγκόλληση έως τη συναρμολόγηση, ωστόσο οι βασικές αρχές λειτουργίας τους παραμένουν οι ίδιες. Ουσιαστικά, ένας ρομποτικός βραχίονας μπορεί πλέον να μετακινηθεί από το σημείο Α στο σημείο Β, με πρωτοφανή συνέπεια και ακρίβεια, που συχνά φτάνει σε επίπεδο νανομέτρων.

Παρόλα αυτά εξακολουθούν να υπάρχουν μερικές ιδιότητες που ένα ρομπότ δεν μπορεί να έχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον. Μια από αυτές είναι η αίσθηση της αφής. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος γνωρίζει το πως πρέπει να κινείται για να επιτύχει έναν συγκεκριμένο σκοπό, ενώ μπορεί να βελτιώσει τις κινήσεις του σε κάθε επανάληψη. Ένα ρομπότ όμως, δεν μπορεί να προσαρμοστεί εάν ένα αντικείμενο δεν είναι ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι ή η μορφή του είναι ελαφρώς διαφορετική. Εδώ λοιπόν έρχεται η Bota Systems για να δώσει τη λύση.

Ειδικότερα, η Startup, η οποία έχει πλέον την έδρα της στη Ζυρίχη, αναπτύσσει μια πρωτοποριακή τεχνολογία, η οποία δίνει στα ρομπότ την αίσθηση της αφής. Η τεχνολογία της περιλαμβάνει προηγμένους αισθητήρες δύναµης-ροπής και ηλεκτρονικά συστήματα σε συνδυασμό με αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης, η οποία παρέχει ευελιξία και προσαρμοστικότητα σε ρομποτικούς βραχίονες. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπει την αυτοματοποίηση ενός εύρους εργασιών όπως το γυάλισμα πολύπλοκων επιφανειών, τη συναρμολόγηση εύθραυστων εξαρτημάτων ή την εκτέλεση διαδραστικών καθηκόντων.

Σήμερα, η Bota Systems εξυπηρετεί εκατοντάδες πελάτες σε πάνω από 30 χώρες και συνεργάζεται με ένα δίκτυο διανομέων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Κορυφαίοι οργανισμοί στο χώρο της ρομποτικής χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Startup καθώς είναι εύκολη και γρήγορη στην εγκατάσταση, ενώ μπορεί να αναβαθμίσει υπάρχοντα συστήματα επιτρέποντας νέες λειτουργίες.

Ο Γιώργος Τζιραλής, Partner στη Marathon VC, δήλωσε: «Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση ενός γύρου Seed ύψους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στην Bota Systems με επικεφαλής την Marathon Venture Capital, μαζί με τη συμμετοχή επενδυτών αγγέλων. Ο γύρος χρηματοδότησης θα βοηθήσει την εταιρεία να αναπτυχθεί για να εξυπηρετήσει περισσότερους κορυφαίους πελάτες παγκοσμίως και να επιταχύνει περαιτέρω τον φιλόδοξο οδικό χάρτη των προϊόντων της».

«Ο Klajd, ο Ηλίας και η ομάδα του βρίσκονται σε μια αποστολή προς την ευρύτερη υιοθέτηση των ρομπότ, ενισχύοντας τις δυνατότητες τους να αισθάνονται και να αλληλεπιδρούν με τον χώρο εργασίας τους. Νιώθουμε προνομιούχοι που είμαστε μέρος αυτού του ταξιδιού και ανυπομονούμε να βοηθήσουμε να γίνει πραγματικότητα», κατέληξε ο Partner της Marathon VC.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις