Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Marathon VC: Πώς κινήθηκαν οι εξαγορές και οι χρηματοδοτήσεις το 2023

Τα συνολικά κεφάλαια που «σήκωσαν» οι Startups με Έλληνες founders τη χρονιά που μας πέρασε έφτασαν τα 1.1 δισ. δολάρια σύμφωνα με report του Marathon VC

Το 2023 δεν ήταν μια εύκολη χρονιά για την παγκόσμια Startup σκηνή και γενικότερα για την tech βιομηχανία. Τα υψηλά επιτόκια και το γενικότερο δυσμενές μακροοικονομικό κλίμα δυσκόλεψαν την πρόσβαση σε νέα κεφάλαια. Έτσι λοιπόν οι επενδύσεις σε Startups μειώθηκαν διεθνώς κατά 35% σε σχέση με το 2022, ενώ οι επενδύσεις σε Startups στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 38%. Ωστόσο, ακόμα και κάτω από τις δύσκολες αυτές συνθήκες το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομία και τεχνολογίας έδωσε δείγματα ανθεκτικότητας.

Τα επίπεδα χρηματοδότησης στην Ελλάδα το 2023 μπορεί να μειώθηκαν κατά 24,5%, όμως η μείωση αυτή είναι σαφώς μικρότερη από αυτήν που παρατηρήθηκε πανευρωπαϊκά. Τα συνολικά κεφάλαια που «σήκωσαν» οι Startups με Έλληνες founders έφτασαν τα 1.1 δισ. δολάρια. Φυσικά, δεν πρόκειται για ένα ποσό-ρεκόρ, ωστόσο είναι αρκετά κοντά στις τάσεις των προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα, το αντίστοιχο ποσό το 2019 έφτανε τα 962 εκατ. δολάρια, ενώ το 2020 τα 1,2 δισ. δολάρια.

To συγκεκριμένο νούμερο “ακούγεται” τεράστιο μια και η Marathon VC υπολογίζει χρηματοδοτήσεις Startups με Έλληνες founders χωρίς να έχουν κάποια άμεση σχέση με την Ελλάδα. Για να παράδειγμα το αντίστοιχο report του Found.Ation που μετρά Startups με “ελληνικό ΑΦΜ” το συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων φτάνει στα 485 εκατ. ευρώ. 

Από την άλλη, οι γύροι χρηματοδοτήσεις που «σήκωσαν» οι Startups που έχουν τη βάση τους στην Ελλάδα, έφτασαν τους 64, ενώ κινήθηκαν πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα με το 2022 (65) και το 2021 (61).Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος στις post Seed χρηματοδοτήσεις για τις Startups που έχουν το κέντρο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, είδαμε να πραγματοποιούνται συνολικά 27 γύροι χρηματοδότησης, ενώ είχαμε νέο ρεκόρ Series A χρηματοδοτήσεων (19 γύροι). Το γεγονός αυτό δείχνει την ωριμότητα που έχει επιτύχει το εγχώριο οικοσύστημα, καθώς και τον ολοένα αυξανόμενο αντίκτυπό του στις αγορές του εξωτερικού.

Ακόμα, μερικές από τις ισχυρότερες τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίως συνέχισαν να επενδύουν στις ελληνικές Startups. Για παράδειγμα, είδαμε την Google και την Nvidia να επενδύουν στην Runway, την Iconiq στην Causaly, την Lightspeed και τη Coatue στην Endor Labs, την Intel Capital στην TileDB, την Carlyle στην Hack The Box, τη 83North στην Orbem, καθώς και πολλές άλλες αντίστοιχες επενδύσεις.

Την ίδια ώρα, την χρονιά που μας πέρασε είδαμε πολλές και σημαντικές εξαγορές. Σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα success stories του 2023 ήταν η εξαγορά της Αugmenta από τη CNH Industrial έναντι 110 εκατ. δολαρίων.Αξίζει να αναφέρουμε ότι πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο exit στην ιστορία της ελληνικής Startup σκηνής.Η πρώτη θέση ανήκει στην Instashop, η οποία το 2020 εξαγοράστηκε από την Delivery Hero έναντι 360 εκατ. δολαρίων, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Softomotive, η οποία εξαγοράστηκε το 2020 από τη Μicrosoft.

Άλλες εξαγορές που σημειώθηκαν εντός του 2023 ήταν εκείνη της Code BGP από τη Cisco, της Marinetraffic από την Kpler, της DeepSea από τη Nabtesco, της Arrikto από την Hewlett Packard Enterprise, της iSize από τη Sony Interactive Entertainment, καθώς και πολλές άλλες.

Σε γενικές γραμμές είναι αδιαμφισβήτητο ότι το ελληνικό οικοσύστημα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Ξεκίνησε ως μια μικρή κοινότητα από founders και σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια αγορά, η οποία τα τελευταία 5 χρόνια έχει προσελκύσει πάνω από 10 δισ. δολάρια σε κεφάλαια σε περισσότερους από 700 γύρους χρηματοδότησης, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 100 εξαγορές.

Διαβάστε το report εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις