Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Θα ανακάμψουν οι αποτιμήσεις των Startups το 2024; Οι επενδυτές δεν είναι τόσο σίγουροι

Μερικοί επενδυτές εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις θα συνεχίσουν να πέφτουν, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα παραμείνουν ως έχουν

Διανύουμε τις πρώτες μέρες του 2024 και είναι σίγουρα πολύ νωρίς για να προβλέψουμε το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στο διεθνές οικοσύστημα καινοτομίας και κυρίως το πως θα κυμανθούν οι αποτιμήσεις των Startups αυτή τη χρονιά. Ωστόσο, με βάση τα δεδομένα που έχουμε ήδη στη διάθεσή μας, οι επενδυτές δεν φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει κάποια σημαντική ανάκαμψη μέσα στο νέο έτος.

Κοιτώντας πίσω στο 2021 διαπιστώνουμε πως τότε οι Startups μπορούσαν να πετύχουν μεγαλύτερη αποτίμηση ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνταν ή το επιχειρηματικό μοντέλο τους. Όμως το 2022 τα πράγματα άλλαξαν με τις αποτιμήσεις των Startups να σημειώνουν σημαντική πτώση σχεδόν σε όλα τα στάδια χρηματοδότησης εκτός από το seed. Η πτωτική αυτή τάση συνεχίστηκε και για το μεγαλύτερο μέρος του 2023. Παρόλα αυτά το τελευταίο τετράμηνο του έτους που μας πέρασε είδαμε μια σημαντικά ανάκαμψη στις αποτιμήσεις, κάτι το οποίο δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας για το 2024.

Οι επενδυτές ωστόσο φαίνεται να έχουν άλλη άποψη. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι αποτιμήσεις θα συνεχίσουν να πέφτουν, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι θα παραμείνουν ως έχουν. Για παράδειγμα, ο Kirby Winfield, founding general partner της Ascend, εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις σε seed στάδιο θα παρουσιάσουν πτώση της του 5-10% και έπειτα θα σταθεροποιηθούν.

Πάντως, οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι φέτος το στάδιο χρηματοδότησης και ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται μια Startup θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποτίμηση της το 2024.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις