Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

CYRUS: Πόσο ελκυστικό μπορεί να είναι το υδρογόνο για ένα δήμο;

Ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος, επισκέφθηκε τον πρώτο στην Ελλάδα σταθμό ανεφοδιασμού ελαφρών οχημάτων με υδρογόνο που έχει δημιουργήσει και θέσει σε λειτουργία στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος η CYRUS S.A

Πολλά είναι τα πεδία πάνω στα οποία μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος για συνεργασία μεταξύ του μεγάλου εθνικού ερευνητικού μας φορέα ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και των γειτονικών προς τις εγκαταστάσεις του δήμων. Αυτή η πραγματικότητα έφερε την προηγούμενη εβδομάδα τον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλο, στο γραφείο του Προέδρου του Κέντρου, Γιώργου Νούνεση, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες που αναπτύσσονται από τα ινστιτούτα του ΕΚΕΦΕ και τις start up εταιρίες τεχνολογίας που έχουν εδώ την έδρα τους.

Με την ευκαιρία αυτή ο κ. Αποστολόπουλος επισκέφθηκε τoν πρώτο στην Ελλάδα, πρότυπο σταθμό ανεφοδιασμού ελαφρών οχημάτων με υδρογόνο που έχει δημιουργήσει και θέσει σε λειτουργία στις εγκαταστάσεις του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος η CYRUS S.A, εταιρία-τεχνοβλαστός του Κέντρου. Εκεί ενημερώθηκε από τον CEO της εταιρίας, Δρ. Μάνο Ζούλια και τους συνεργάτες του, για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο εν λόγω σταθμός, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, παράγοντας, συμπιέζοντας και αποθηκεύοντας υπό υψηλή πίεση υδρογόνο, ώστε αυτό να μπορεί να αξιοποιηθεί για χρήση από διάφορα οχήματα. Είχε επίσης ο Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού την ευκαιρία να διαπιστώσει από πρώτο χέρι την ευκολία ανεφοδιασμού ενός οχήματος μέσω της ειδικής αντλίας που υπάρχει στον σταθμό.

Η CYRUS ιδρύθηκε το 2019 ως τεχνοβλαστός του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχοντας δημιουργήσει μια καινοτόμο λύση θερμικής συμπίεσης του υδρογόνου, η οποία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη της υποδομής που απαιτείται για τη διάδοση της χρήσης του καθαρού αυτού καυσίμου. Ο πρωτοποριακός συμπιεστής υδρογόνου της CYRUS αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρουν τα μεταλλικά υδρίδια επιτυγχάνοντας τις υψηλές πιέσεις (άνω των 200 bar) που απαιτούνται για τη συμπίεση του υδρογόνου, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας στη μορφή εύκολα διαθέσιμης / προσβάσιμης θερμότητας (low grade heat) και μηδενικό θόρυβο. Χειροπιαστό δείγμα των δυνατοτήτων της τεχνολογίας αυτής αποτελεί ο πρώτος στην Ελλάδα, πρότυπος σταθμός ανεφοδιασμού ελαφρών οχημάτων με υδρογόνο που λειτουργεί στο χώρο των εγκαταστάσεων του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η CYRUS βασίζεται στα περισσότερα από 52 ανθρωπο-έτη τεχνογνωσίας που συγκεντρώνουν οι ιδρυτές και οι συνεργάτες της – όλοι τους διακεκριμένοι επιστήμονες και μηχανικοί, ενώ ήδη η εταιρία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις