Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σπύρος Μαγιάτης CTO Workable: πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις Startups να αναπτυχθούν στην Ελλάδα

Άλλη μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Startup Grind Athens με τον Σπύρο Μαγιάτη, CTO της Workable, μιας από τις πιο επιτυχημένες ελληνικές Startups, τον Δημήτρη Λιτσικάκη συντονιστή, αλλά και το όπως πάντα ζωντανό κοινό που «διψούσε» για απαντήσεις και συμβουλές.

Η τελευταία εκδήλωση της σεζόν για το Startup Grind Athens «έδεσε» απόλυτα με τη προτροπή του CTO της Workable να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα από το κράτος έτσι ώστε να αναπτυχθεί το οικοσύστημα των Startups στην Ελλάδα αλλά και να επιστρέψουν έμπειροι και πετυχημένοι founders στη χώρα μας, που τόσο τους έχει ανάγκη.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε αρκετό νέο κόσμο, όχι απαραίτητα ηλικιακά, που ενδιαφερόταν να κάνει το επόμενο βήμα στον επιχειρηματικό στίβο, κάνοντας πράξη την ιδέα του.
Πέρα από τις συμβουλές που ζητήθηκαν από τον συνιδρυτή της Workable, όλοι «σκάλωναν» στα δυσβάσταχτα αρχικά έξοδα μιας επιχείρισης που αφορούν τις ασφαλιστικές κρατήσεις και τη φορολογία τα πρώτα χρόνια λειτουργίας κυρίως.

Ακολουθώντας αυτόν τον σύνδεσμο και αυτόν, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την επιτυχία της Workable μια και έχει καταφέρει να συγκεντρώσει συνολικά περίπου 35 εκατ. δολ. επενδύσεων από μεγάλα σχήματα του εξωτερικού.

Η Workable επικεντρώθηκε στο να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό εργαλείο στο Cloud το οποίο διευκολύνει τις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις να διαχειριστούν την όλη διαδικασία επιλογής προσωπικού αλλά και τα βιογραφικά και αυτό της βγήκε και με το παραπάνω θα λέγαμε, μια κάλυψε ένα τομέα που έλειπε κάτι το μοντέρνο και εύχρηστο.

Spiros_Magiatis_Workable
Η εταιρεία έβγαλε το public beta τον Φθινόπωρο του 2013 μετά από μια εξαιρετική κίνηση του Μάρκου Βερέμη της Upstream να επενδύσει στην πολύτιμη ομάδα που έφευγε από την εταιρεία για να κάνει την Workable και μέχρι σήμερα έχει αναπτυχθεί σημαντικά με γραφεία στο Λονδίνο και τη Βοστώνη.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σπύρος Μαγιάτης η άγνοια για το τι σε περιμένει σε μια νέα επιχείρηση είναι πολύ σημαντική για να κάνεις το επόμενο βήμα, μαζί βέβαια με την εμπειρία που έχεις αποκτήσει στο αντικείμενο που θα ασχοληθείς.
Για παράδειγμα υπήρχε μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας από το μηδέν, και την διαχείριση της ομάδας developers, τόσο από τον ίδιο όσο και από τον συνιδρυτή της Workable, Νίκο Μωραϊτάκη.

Αυτή τη στιγμή η εταιρεία έχει περίπου 100 άτομα προσωπικό, 50 εκ των οποίων είναι developers, με τη βασική γλώσσα που χρησιμοποιείται να είναι η Ruby on Rails. H ομάδα διοίκησης αποτελείται από VP σε κομβικούς τομείς μια και δεν γίνεται σε τέτοια μεγέθη να υπάρχει κεντρικός έλεγχος από τους founders.

Αν και η ζήτηση για developers είναι μεγαλύτερη από την προσφορά σε παγκόσμιο επίπεδο, η εταιρεία προσπαθεί να κάνει τη καλύτερη επιλογή αρχικά, σε επίπεδο χαρακτήρα και ικανοτήτων, και μετέπειτα να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των developers τόσο σε επίπεδο οικονομικών απολαβών αλλά και σε επίπεδο προκλήσεων.

Workable1
Η εύρεση των κεφαλαίων είναι σημαντική για την ανάπτυξη του προϊόντος, ειδικά εφόσον αυτό είναι μια υπηρεσία στο Internet και αρχικά χρειάζονται περίπου 100 με 200 χιλιάδες ευρώ για να δοκιμαστεί στη πράξη το προϊόν με την μικρότερη δυνατή λειτουργικότητα (MVP).

Από εκεί και πέρα οι επενδύσεις είναι αναγκαίες για το Scaleup και την ανάπτυξη αυτών των λειτουργιών που θα αυξήσουν σημαντικά τα κέρδη της επιχείρησης και όχι μόνο να φέρνουν την ανάπτυξη με λιγοστά ή μηδενικά έσοδα.

Αρχικά οι επενδύσεις, ειδικά σε μια τεχνολογική Startup, πρέπει να πάνε στους developers και μετά να αναπτυχθεί το Marketing και οι πωλήσεις. Μια συμβουλή που έδωσε ο Σπύρος Μαγιάτης σε όσους επιθυμούν να αναζητήσουν επαφή με επενδυτές, είναι αυτή να είναι σύντομη και περιεκτική ακόμα και σε περιπτώσεις που υπήρχε αρνητική πρώτη απάντηση. Η αποστολή των milestones στους επενδυτές  για παράδειγμα, τα οποία επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις, είναι μια καλή κίνηση η οπαία μπορεί να αποφέρει καρπούς στο μέλλον.

Η Workable ετοιμάζει νέα προϊόντα, τα οποία όλα δείχνουν ότι θα κατευθυνθούν προς την εύρεση νέων ταλέντων μια και εκεί επενδύονται τα περισσότερα χρήματα από τις μικρές και ειδικά μεγάλες επιχειρήσεις.

Κλείνοντας, στην ερώτησή μας σχετικά πως βλέπει το θέμα του Exit και αν υπήρξε κάποια προσφορά εξαγοράς της Workbale, ο Σπύρος Μαγιάτης απάντησε ότι θα πρέπει να συντρέξουν πολύ λόγοι για να γίνει το Exit ενώ ανέφερε ότι δεν υπήρξε κάποια πρόταση εξαγοράς της Workbale, παρά τις φήμες που υπάρχουν σχετικά με το ενδιαφέρον που έδειξε ένα μεγάλο κοινωνικό επαγγελματικό δίκτυο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις