Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το περιοδικό Nature κατατάσσει μια ελληνική spinoff στις πιο “υποσχόμενες” επιστημονικές εταιρείες

Το περιοδικό Nature ανακοίνωσε πρόσφατα την επιλογή της ResQ Biotech ως εταιρείας “one to watch” στον διαγωνισμό καινοτομίας The Spinoff Prize 2020, ο οποίος διοργανώνεται από τον κορυφαίο επιστημονικό εκδοτικό οργανισμό Nature Research και τη Merck KGaA.

Όπως επισημαίνεται από το Nature, για το εναρκτήριο βραβείο Spinoff Prize: «Το Nature αναζήτησε τις πιο ελκυστικές επιστημονικές εταιρείες που έχουν προκύψει από ακαδημαϊκά εργαστήρια τα τελευταία τρία χρόνια», στους τομείς της φαρμακευτικής, της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής τεχνολογίας, της γεωργίας και τεχνολογίας τροφίμων, των χημικών και προηγμένων υλικών, και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ως μέρος αυτού του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι αξιολογήθηκαν με βάση: την ποιότητα και την πρωτοτυπία της βασικής επιστήμης που υπηρετούν, την παρουσίασή τους ως ευκαιρίας στην αγορά, τη σημασία του προβλήματος που αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν μέσω του προϊόντος τους, το σαφώς διατυπωμένο επιχειρηματικό σχέδιο και την καταξίωση των τεχνικών και ηγετικών ομάδων τους.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Nature: «Με τη βοήθεια ενός διακεκριμένου πάνελ
κριτών, επιλέξαμε 44 ακαδημαϊκές εταιρείες spin-off που αποφασίσαμε ότι είχαν τον πιο πολλά υποσχόμενο αντίκτυπο».

Η ResQ Biotech αναγνωρίστηκε για την εφαρμογή μεθόδων συνθετικής βιολογίας για την
ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων σε αρχικά στάδια, για ασθένειες που προκαλούνται από εσφαλμένη αναδίπλωση και συσσωμάτωση πρωτεϊνών, όπως η νόσος Alzheimer, η πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση (ALS), η συστημική αμυλοείδωση και ο καρκίνος.

Η ResQ Biotech

Η ResQ Biotech  είναι μια εταιρεία spinoff του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του Εθνικού
Ιδρύματος Ερευνών (ΙΧΒ/ΕΙΕ) που ιδρύθηκε το 2019 και έχει έδρα το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Πρόκειται για μια εταιρεία πλατφόρμας τεχνολογίας/ανακάλυψης φαρμάκων τα οποία
στοχεύουν σε ασθένειες που προκαλούνται από προβληματική αναδίπλωση και συσσώρευση πρωτεϊνών (νόσος του Alzheimer, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, καρκίνος, συστηματική αμυλοείδωση κ.λπ.).

Η βιοτεχνολογική προσέγγιση που η εταιρεία έχει αναπτύξει χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα βακτήρια E.coli για τη βιοσύνθεση δισεκατομμυρίων κυκλικών ολιγοπεπτιδίων, μιας αναδυόμενης κατηγορίας θεραπευτικών μορίων, και ταυτόχρονα την
απεικόνισή τους για τον εντοπισμό αναστολέων της παθογόνου πρωτεΐνης και της συσσωμάτωσης.

Η ResQ Biotech φιλοδοξεί να γίνει εταίρος για κάθε εταιρεία φαρμάκου και βιοτεχνολογίας
(Pharma & Biotech companies) που αναπτύσσει φάρμακα για ασθένειες που προκύπτουν από εσφαλμένες πρωτεΐνες και που αναζητεί νέα εργαλεία για την επέκταση των δραστηριοτήτων της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρόσφατα, η εταιρεία κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό καινοτομίας «2020 Startup Competition» του MIT Enterprise Forum Greece (MITEF Greece).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις