Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Wealthyhood: Η Startup που μας “μαθαίνει” να επενδύουμε σωστά και έξυπνα!

Την ώρα που στην Ευρώπη και τον κόσμο οι εφαρμογές επενδύσεων και διαχείρισης πλούτου ανθίζουν, η Wealthyhood, μια ελληνική Startup με μόλις μερικούς μήνες “ζωής”, επιχειρεί να αλλάξει το παιχνίδι, προσφέροντας ειδικές υπηρεσίες καθοδήγησης και στοχεύοντας σε νέους ή λιγότερο έμπειρους χρήστες.

Η εταιρεία, δημιούργημα του Αλέξανδρου Χριστοδουλάκη και του Κωνσταντίνου Φαλιάγκα έγινε περισσότερο γνωστή από τον φετινό Διαγωνισμό Καινοτομίας FinQuest της Alpha Bank, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση, ωστόσο έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία και ακόμα πιο ενδιαφέροντα πλάνα για το μέλλον.

Θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για αυτά, απευθυνθήκαμε στον συνιδρυτή της, Αλέξανδρο, ο οποίος απάντησε σε όλες μας τις ερωτήσεις.

Startupper.gr: Η Wealthyhood προσδιορίζεται ως μια έξυπνη εφαρμογή διαχείρισης επενδύσεων. Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία της, ποιο ήταν το «κενό» που εντοπίσατε στην αγορά;

Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης: Όταν ξεκινούσαμε το Wealthyhood, πριν από περίπου έναν χρόνο, βλέπαμε όλο και περισσότερους νέους, φίλους και γνωστούς μας, να θέλουν σιγά σιγά να επενδύσουν τα χρήματα τους οι ίδιοι. Άλλοι γνωρίζοντας κάποια πράγματα και άλλοι όχι, όλοι όμως έχοντας ως κοινό στόχο να δουν τα χρήματα τους να αυξάνονται αντί να μένουν αδρανή σε κάποιον τραπεζικό λογαριασμό. Το ίδιο κάναμε και εμείς, από την πλευρά του επενδυτή τότε.

Σύντομα όμως, είδαμε το πρόβλημα να εμφανίζεται παντού: «Πώς μπορώ να επενδύσω ορθολογικά τα χρήματα μου, χωρίς να έχω τις γνώσεις ή τον χρόνο να το κάνω;»

Προφανής απάντηση δεν υπήρχε, ούτε από τα παραδοσιακά ιδρύματα όπως τράπεζες και wealth managers, αλλά ούτε και από τους “digital disruptors”, όπως τα σύγχρονα trading apps που κατά βάση εστιάζουν στους active traders.

Θα πρέπει να είσαι είτε market expert για να ξέρεις ακριβώς τι να κάνεις και πότε, είτε εκατομμυριούχος, ώστε να έχεις πρόσβαση στον δικό σου wealth manager ή private banker.

Υπάρχει ένα τεράστιο κενό για το υπόλοιπο 99% των νέων φιλόδοξων επενδυτών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, για μια εφαρμογή που θα τους καθοδηγεί βήμα-βήμα με έξυπνα εργαλεία για το πως να επενδύσουν και να αυξήσουν τα χρήματα τους μακροπρόθεσμα. Και αυτό το κενό θέλουμε να καλύψουμε με το Wealthyhood.

Όπως έχω ξαναπεί, θέλουμε να είμαστε ένα wealth-building app, όχι για το «top-1%», αλλά για το υπόλοιπο 99% του κόσμου!

Startupper.gr: Πώς ξεκίνησε η ανάπτυξη της επιχείρησής σας; Τι έχετε καταφέρει μέχρι σήμερα και σε τι στάδιο βρίσκεται η εφαρμογή;

Ο Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης

Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης: Στους 9 πλέον μήνες «ζωής» του Wealthyhood, έχουν υπάρξει αρκετά σημαντικά milestones, που καθόρισαν την πορεία μας μέχρι σήμερα.

Το βασικότερο είναι ότι έχουμε πλέον έτοιμη την πρώτη έκδοση της πλατφόρμας. Μέχρι σήμερα, σχεδόν 3.000 χρήστες έχουν γραφτεί στη λίστα αναμονής για την εφαρμογή και εδώ και κάποιες μέρες, οι πρώτοι εξ αυτών αποκτούν σιγά-σιγά πρόσβαση! Στόχος μας είναι τους επόμενους μήνες, όλοι οι early users να έχουν πλήρη πρόσβαση στην πλατφόρμα, μέχρι το σημείο που αυτή θα γίνει δημόσια διαθέσιμη σε όλους. Ξεκινάμε από το Ηνωμένο Βασίλειο και συνεχίζουμε στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Είχαμε επίσης τη χαρά να δούμε το Wealthyhood να φιγουράρει σε σειρά αφιερωμάτων με τις καλύτερες και πιο ανερχόμενες εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου, με βάση τη δυναμική και την καινοτομία της εταιρίας, αλλά και να συμμετάσχουμε στο FinQuest, τον επιταχυντή της Alpha Bank, όπου και κερδίσαμε την πρώτη θέση στο pitching event.

Στο σύντομο αυτό διάστημα, καταφέραμε, επίσης, να λάβουμε έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Μεγάλης Βρετανίας, γεγονός που προϋποθέτει πολύ αυστηρές διαδικασίες στη διασφάλιση των χρηστών και των επενδύσεών τους και προσδίδει σημαντικά στην αξιοπιστία της εταιρίας.

Δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ και στους angel investors που έχουμε δίπλα μας, που από πολύ νωρίς πίστεψαν στο όραμα της εταιρίας και μας στήριξαν με κεφάλαια ύψους €200.000 σε αυτό το ξεκίνημα, αλλά και στους περίπου 50 Ambassadors που έχουμε σε όλη την Ευρώπη, που βοηθούν στο να χτιστεί αυτό το community των νέων Wealthyhood investors!

Startupper.gr: Αναφέρατε ως milestone το FinQuest της Alpha Bank, στο οποίο η Wealthyhood αναδείχθηκε νικήτρια το 2020. Περιγράψτε μας την εμπειρία σας από τον διαγωνισμό. Πώς σας βοήθησε επιχειρηματικά και πόσο βελτίωσε το προϊόν σας;

Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης:  Αναμφίβολα, η συμμετοχή μας στο FinQuest ήταν καθοριστική για την έως τώρα πορεία μας. Για περίπου 5 εβδομάδες, είχαμε τη δυνατότητα να δουλέψουμε εντατικά με τους ανθρώπους της Alpha Bank, του Foundation και τους μέντορες μας και να συμμετάσχουμε σε εξειδικευμένα workshops από experts του χώρου.

Όταν τόσο έμπειροι άνθρωποι μπαίνουν hands-on στη λογική της πλατφόρμας μας, το αποτέλεσμα δε θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικό. Καταφέραμε να επιταχύνουμε το development, να ξεκαθαρίσουμε κάποιες «γκρίζες ζώνες» στο operational κομμάτι, αλλά και να χτίσουμε πιο δομημένα το value proposition και το business model μας. Πέραν του προϊόντος, το network που δημιουργήσαμε στα πλαίσια του FinQuest θα μας βοηθήσει αρκετά στους επόμενους μήνες.

Startupper.gr: Δραστηριοποιείστε σε μια αγορά με ισχυρό ανταγωνισμό, στο εξωτερικό. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το συγκριτικό σας πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους «παίκτες»; Γιατί κάποιος να κατεβάσει τη Wealthyhood και όχι μια άλλη εφαρμογή;

Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης: Ο ανταγωνισμός για τα διαθέσιμα προς επένδυση χρήματα των Ευρωπαίων είναι μεγάλος, η πλειοψηφία όμως των διαθέσιμων εφαρμογών υστερεί στην καθοδήγηση και τα εργαλεία που χρειάζεται ένας χρήστης για να φτιάξει το δικό του portfolio.

Τα σημερινά trading apps, όπως τα Freetrade, e-Toro, Trading 212 και Degiro προσφέρουν πρόσβαση σε χιλιάδες μετοχές, ομόλογα και παράγωγα, χωρίς ωστόσο να προσφέρουν την παραμικρή καθοδήγηση, βοήθεια ή εργαλεία προς τον χρήστη, για το πώς αυτά μπορούν να συνδυαστούν για τη δημιουργία ενός πετυχημένου portfolio. Ο λιγότερο έμπειρος χρήστης με το που ανοίγει ένα τέτοιο app αισθάνεται χαμένος και καταλήγει να «τζογάρει», αντί να επενδύει.

Αυτό ακριβώς θέλουμε να αλλάξουμε, κάνοντας το δικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα, ώστε να καλύψουμε το κενό που υπάρχει.

Το Wealthyhood είναι το πρώτο DIY wealth-building app για long-term investors στην Ευρώπη. Όπως έχω ξαναπεί, παίρνει από το χέρι έναν νέο επενδυτή και τον καθοδηγεί στο πώς να αυξήσει τα χρήματα του, επενδύοντας σε ένα έξυπνο και εντελώς προσωποποιημένο portfolio.

Κάθε επενδυτής είναι διαφορετικός, έχει τις δικές του ανάγκες, προτιμήσεις, αλλά και ανοχή στο ρίσκο και αυτό θέλουμε να αποτυπώσουμε στο investing experience που δημιουργούμε. Κάποιος μπορεί να προτιμά εταιρίες τεχνολογίας, ενώ κάποιος άλλος να θέλει να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φιλικές προς το περιβάλλον εταιρίες. Και οι 2 αυτοί χρήστες μπορούν να έχουν ένα πετυχημένο portfolio που θα σέβεται αυτές τις προτιμήσεις.

Εμείς θα τους δώσουμε όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να το κατασκευάσουν, να επενδύσουν σε αυτό και να το παρακολουθούν, με τον ελάχιστο δυνατό κόπο και χτίζοντας το wealth τους μακροπρόθεσμα. Μέσα από τα εκπαιδευτικά μας resources, θα τους βοηθήσουμε επίσης να αναπτύξουν το wealth-building mindset, που θα τους συνοδεύσει στις επιλογές τους.

Αυτό είναι κάτι που λείπει σήμερα από τις επενδυτικές εφαρμογές. Κάποιος θα κατεβάσει το Wealthyhood και όχι κάποια άλλη εφαρμογή, αν θέλει να αυξήσει το wealth του μακροπρόθεσμα. Αν πάλι προτιμά τη λογική του “get-rich-quick” και θέλει να δοκιμάσει την τύχη του, τότε μάλλον δεν είμαστε η κατάλληλη επιλογή. Για εμάς η επένδυση είναι μαραθώνιος και το Wealthyhood χτίζεται με αυτόν τον προσανατολισμό.

Startupper.gr: Αντίστοιχα, στην Ελλάδα επιχειρείτε να «ανοίξετε» μια αγορά η οποία δεν υπάρχει. Πώς θεωρείται ότι θα πείσετε τον Έλληνα χρήστη; Πιστεύετε ότι θα εμπιστευτεί μια ανεξάρτητη εφαρμογή ή θα ήθελε να τη δει ως «μέρος» ενός μεγαλύτερου ιδρύματος (πχ. Τράπεζας;)

Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης: Θεωρώ πώς ένα στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε είναι το να εκπαιδεύσουμε τον Έλληνα χρήστη για την αξία της επένδυσης. Η επενδυτική κουλτούρα δυστυχώς απουσιάζει από τη χώρα μας και αυτό οφείλεται τόσο στην παντελή έλλειψη οικονομικής παιδείας, όσο και στην μέχρι τώρα αυστηρή προσήλωση των Ελλήνων στην κρατική συνταξιοδότηση.

Πρωτεύον λοιπόν είναι να εξηγήσουμε στον χρήστη γιατί η συστηματική αποταμίευση και επένδυση πρέπει να γίνουν τρόπος ζωής και δευτερευόντως να τον πείσουμε να χρησιμοποιήσει τη δική μας εφαρμογή έναντι μιας άλλης. Για αυτό και από νωρίς επενδύουμε στην εκπαίδευση των χρηστών, μέσα από το content που δημοσιεύουμε στα social media του Wealthyhood, αλλά και από  άλλα εκπαιδευτικά resources που μπορεί κανείς να βρει στο site μας.

Ξεκινάμε από το να εξηγήσουμε απλούς όρους και concept γύρω από τις επενδύσεις, ώστε να καταλήξουμε σε μια εντελώς hands-on learning εμπειρία μέσα από την ίδια εφαρμογή, όπου κάποιος επενδύει και ταυτόχρονα εκπαιδεύεται σε πραγματικό χρόνο.

Θα έλεγα όμως ότι ο Έλληνας έχει πλέον εξοικειωθεί με την ιδέα των ανεξάρτητων εφαρμογών, θέλοντας και μη. Το κάνει σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας του, από τα online ψώνια, μέχρι τις διακοπές του. Θα ξεκινήσει να το κάνει και όσον αφορά στις επενδύσεις του. Όταν ένας νέος θέλει να αγοράσει σήμερα μια μετοχή, δε θα τηλεφωνήσει στην τράπεζα του, αλλά θα ανοίξει ένα trading app. Η τάση απομάκρυνσης από τους μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς είναι εμφανής στην Αμερική και την Ευρώπη και δε θα αργήσει να έρθει στην Ελλάδα.

Στο χέρι μας είναι να καταφέρουμε να πείσουμε τον χρήστη για την αξιοπιστία και την βελτιωμένη εμπειρία που θα συναντήσει στο Wealthyhood.

Startupper.gr: Εσείς, έχοντας λάβει ένα πρώτο feedback τόσο από την Alpha Bank όσο και από πρώτους χρήστες, που στοχεύετε; Τι θέλετε να έχετε επιτύχει τα επόμενα δύο χρόνια και τι θεωρείτε εφικτό παράλληλα;

Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης: Το focus μας τους επόμενους μήνες είναι το με το launch της πρώτης έκδοσης της εφαρμογής στο Ηνωμένο Βασίλειο και το σταδιακό roll out στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το feedback από τους πρώτους χρήστες, τους Ambassadors και τους advisors που έχουμε, ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την επενδυτική εμπειρία που προσφέρεται μέσα από την εφαρμογή και να αποτυπώσουμε με επιτυχία τον smart και personalized χαρακτήρα του Wealthyhood.

Τα επόμενα 2 χρόνια αποσκοπούμε στην όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη της εταιρίας σε αριθμό χρηστών, χωρών που αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα και φυσικά εσόδων, ενώ κοιτάμε να ολοκληρώσουμε έναν ακόμα γύρο χρηματοδότησης με τη συμμετοχή angel investors, αλλά και Venture Capital funds.

Τα επόμενα 2 χρόνια θα είναι επιτυχημένα για εμάς, αν καταφέρουμε να μετασχηματίσουμε το όραμα της εταιρίας σε μια εφαρμογή που θα αλλάξει τον τρόπο που επενδύει η γενιά μας και η απήχηση που θα έχουμε σε αυτούς θα είναι το βασικό μέτρο για το αν τα καταφέραμε.

Startupper.gr: Τέλος, κάντε μας μια εκτίμηση για την αγορά στην οποία δραστηριοποιείστε. Βλέποντας περιστατικά όπως αυτό με τη Robinhood και την Gamestop αντιλαμβανόμαστε τη «δύναμη» τέτοιων εφαρμογών. Εσείς τι προοπτικές πιστεύετε ότι υπάρχουν και πως εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί ο χώρος;

Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης: Ο τελευταίος χρόνος ήταν κομβικός όσον αφορά τους retail investors παγκοσμίως ή αλλιώς τον κάθε έναν από εμάς που κάθεται σπίτι και επενδύει στις αγορές, μέσα από ένα investing app ή μια online πλατφόρμα. Αναμφίβολα, η επίδραση του Covid-19 και το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά σπίτι τους με πολύ ελεύθερο χρόνο συνέβαλε σε αυτό.

Tο 2020 παγκοσμίως οι νέοι επενδυτικοί λογαριασμοί ανέβηκαν κατά 275%, με το 77% αυτών να αντιστοιχεί σε χρήστες κάτω των 40 ετών. Αυτή η δομική εξέλιξη έχει πλέον τεράστια επίδραση στις αγορές και αφήνει τα ίχνη της καθημερινά, με το 30% περίπου των κινήσεων στις χρηματαγορές να προέρχεται από retail investors.

Θα έλεγα επίσης ότι βλέπουμε μια σαφή απομάκρυνση των επενδυτών από τα παραδοσιακά επενδυτικά ιδρύματα. Τρανό παράδειγμα αποτελούν τα γεγονότα των τελευταίων μηνών με τη συντονισμένη «επίθεση» μερίδας retail traders απέναντι στη Wall Street. Χρησιμοποιώντας ένα forum, το Reddit, και με τη δύναμη που τους δίνουν οι επενδυτικές εφαρμογές, όπως το Robinhood, οι “Reddit traders” κατάφεραν να δημιουργήσουν ζημιά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μεγάλα Hedge Funds.

Ο Millennial investor έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά και προτιμήσεις από τις προηγούμενες γενιές. Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει αποκλειστικά σε μια digital εποχή και δε θα μπορούσε να ζητήσει κάτι διαφορετικό από την επενδυτική του εμπειρία. Θέλει ακριβώς την ίδια ποιότητα υπηρεσιών ανεξάρτητα από το πόσα λεφτά διαθέτει, είναι επιφυλακτικός απέναντι στις τράπεζες και προτιμά να έχει τον πλήρη έλεγχο ο ίδιος.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι στα επόμενα 10 χρόνια αυτή η γενιά θα ελέγχει πάνω από $20 Τρις, είναι εύκολο να αναλογιστεί κανείς το αποτύπωμα αυτών των διαφορετικών προτιμήσεων στην επενδυτική τους συμπεριφορά. Ως Wealthyhood, θέλουμε να είμαστε η απάντηση στο «πώς αυτή η νέα γενιά θα επενδύσει τα χρήματά της με τον τρόπο που αυτή θέλει».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις