Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νέα εποχή για τις ελληνικές Spin-offs: Μέσα στον Ιούνιο το νέο νομοθετικό πλαίσιο!

Το νομοσχέδιο αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούσαν χρόνια τους εμπλεκόμενους φορείς και να δώσει ώθηση στην ελληνική έρευνα και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Σε μια νέα εποχή πρόκειται να περάσει σύντομα η Έρευνα στη χώρα μας καθώς το πάγιο αίτημά της να συνδεθεί με την αγορά, θα γίνει πράξη. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Startupper.gr, το σχέδιο νόμου που αφορά στις Εταιρείες-Τεχνοβλαστούς (SpinOff) που αναφύονται από τα Ερευνητικά Κέντρα και τα ΑΕΙ, έχει πλέον ολοκληρωθεί, μετά από μακρά συνεδρίαση των νομοτεχνικών επιτροπών του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

O νέος νόμος ορίζει με σαφήνεια τη διαδικασία ίδρυσης Εταιρείας-Τεχνοβλαστού, τον τρόπο που μπορούν να συμμετέχουν οι ερευνητές σε μία Spin-Off, τις θέσεις που δύνανται να καταλάβουν και τη σχέση ερευνητή με τον Ερευνητικό Φορέα, τα προαπαιτούμενα μιας Σύμβασης Τεχνοβλαστού ώστε να ορίζεται με σαφήνεια η σχέση του με τον Ερευνητικό Φορέα από τον οποίο προήλθε (δικαιώματα αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων, όρους χρήσης εργαστηρίων, κατανομή εσόδων κ.ά.), τις δυνατότητες Εταιρικής Συμμετοχής του Ερευνητικού Οργανισμού στην Εταιρεία-Τεχνοβλαστό, τη δυνατότητα και τους όρους – προϋποθέσεις εταιρικής συμμετοχής τρίτων (επένδυση σε Εταιρεία-Τεχνοβλαστό), καθώς και ένα πλαίσιο κινήτρων για τη δημιουργία και ανάπτυξη Spin-Off.

Με τον τρόπο αυτό, το νομοσχέδιο αναμένεται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούσαν χρόνια τους εμπλεκόμενους φορείς και να δώσει ώθηση στην ελληνική έρευνα και την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, η οποία μέχρι σήμερα ήταν γεμάτη εμπόδια. Όπως είχαν πρόσφατα δηλώσει οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Παιδείας Χρίστος Δήμας και Άγγελος Συρίγος αντίστοιχα, σήμερα υπάρχει ένα κατακερματισμένο, αναχρονιστικό και ελλιπές νομικό πλαίσιο που ταυτόχρονα δεν παρέχει νομική ασφάλεια, ούτε κίνητρα σύστασης SpinOff από τους ερευνητές και τους Ερευνητικούς Φορείς.  Αυτό υπόσχεται να αλλάξει το νέο νομοσχέδιο, το οποίο όπως αποκαλύπτει αποκλειστικά το Startupper.gr, αναμένεται να είναι νόμος του κράτους μέσα στον Ιούνιο!

Σημειώνεται πως πριν την ψήφισή του, το νομοσχέδιο θα σταλεί από τους συναρμόδιους υφυπουργούς για σχόλια στους Προέδρους των Ερευνητικών Κέντρων και στους Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις ΑΕΙ. Στη συνέχεια, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εν συνεχεία θα προχωρήσει στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής για να γίνει νόμος του Κράτους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις