StartUpper

INTELIGG: Η Startup που φέρνει τις τεχνολογικές λύσεις για έξυπνες πόλεις σε νέο επίπεδο

Η INTELIGG έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα «έξυπνου θερμοστάτη», το οποίο επιτυγχάνει ενεργειακή εξοικονόμηση έως και 40% όταν οι αντίστοιχες λύσεις στην αγορά δεν υπερβαίνουν το 18%-20%!

Η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων αποτελεί το 35%-40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στις χώρες της ΕΕ (στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), ενώ το 35%-70% αυτής της ενέργειας καταναλώνεται για τη θέρμανση και την ψύξη των εσωτερικών τους χώρων. Η ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία των νέων τεχνολογιών και των συστημάτων ελέγχου για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών CO2, θέτοντας φιλόδοξους στόχους μέχρι το 2050. Για το λόγο αυτόν, ενθαρρύνει τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και ειδικότερα ευφυών τεχνολογιών, ώστε να ενσωματωθούν συστήματα ελέγχου και αυτοματισμών στα κτίρια που θα βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητά τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η INTELIGG ΙΚΕ, μια νεοφυής επιχείρηση που στοχεύει στην παροχή ευφυών, καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων για έξυπνες πόλεις και κοινότητες. Η εταιρεία, η οποία έχει υποστηριχθεί από το egg της Eurobank, αναπτύσσει προϊόντα όπως το SMARTH-PROP και SmartBox4U, παρέχει υπηρεσίες και ασχολείται με την έρευνα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και του περιβάλλοντος. Δημιουργήθηκε μέσα από τη μακρά και συνεχή ερευνητική δραστηριότητα των ιδρυτικών μελών της, δρα Χρήστου Ιωακειμίδη και δρα Κωνσταντίνου Γενηκομσάκη, σε διεθνούς κύρους ακαδημαϊκά ιδρύματα και εταιρείες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η ομάδα της INTELIGG αποτελείται από μηχανολόγους, αεροδιαστημικούς, ηλεκτρολόγους μηχανικούς και μηχανικούς υπολογιστών με μεγάλη εμπειρία σε εθνικά και διεθνή προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης συστημάτων, με επίκεντρο την κοινωνική καινοτομία, τη βιώσιμη κινητικότητα και την οικονομία, την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Η διαχείριση κτιρίων αναβαθμίζεται

Το SMARTH-PROP της INTELIGG είναι ένα προηγμένο σύστημα έξυπνου θερμοστάτη αυτόματης εκμάθησης και αυτορύθμισης βασισμένο σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI) που αναπτύσσονται σε πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους. To SMARTH-PROP υποστηρίζει τον πολυζωνικό έλεγχο των συστημάτων θέρμανσης/ψύξης σε κτίρια (κυρίως συγκροτήματα γραφείων και εμπορικά κέντρα), χρησιμοποιεί ασύρματα συνδεδεμένους αισθητήρες και επιτυγχάνει υψηλότερη ενεργειακή εξοικονόμηση έως και 40% όταν οι αντίστοιχες λύσεις στην αγορά δεν υπερβαίνουν το 18%-20%.

Το σύστημα έξυπνου θερμοστάτη της INTELIGG φέρνει τις τεχνολογίες αυτοματισμού κτιρίων σε ένα νέο επίπεδο, καθώς έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο, που να καθιστά
ιδιαίτερα απλή και εύκολη την τοποθέτηση και τη λειτουργία του, τόσο σε νέα όσο και σε υπάρχοντα κτίρια, ανεξάρτητα από τον τύπο και το βαθμό αυτοματοποίησης του εγκατεστημένου συστήματος θέρμανσης/ψύξης. Πιο συγκεκριμένα, το μόνο που απαιτείται είναι ένα καλό λειτουργικό τοπικό δίκτυο (Internet) στο κτίριο, καθώς η λειτουργία του συστήματος έξυπνου θερμοστάτη γίνεται μόνο μέσω ασύρματου δικτύου, και επομένως δεν απαιτείται καμία άλλη παρέμβαση στο κτίριο. Η τοποθέτηση του θερμοστάτη γίνεται πολύ γρήγορα και εύκολα από τον ίδιο τον πελάτη (είτε B2B ή B2C) στο κτίριο, μαζί με τους επιμέρους αισθητήρες και του ελεγκτή που τοποθετούνται σε επιλεγμένους χώρους του κτιρίου, δημιουργώντας έτσι το λεγόμενο Δίκτυο Συσκευών (IoT), το οποίο ελέγχεται από απόσταση, μέσω κατάλληλα σχεδιασμένης διαδικτυακής πλατφόρμας και εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για αυτόν το σκοπό.

Σημειώνεται εδώ ότι η INTELIGG έχει λάβει τη Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ενταγμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (Elevate Greece) και έχει συμμετάσχει στους Ευρωπαϊκούς Επιχειρηματικούς Επιταχυντές EIT Climate-KIC RIS 2020 Accelerator, Invest Horizon και EIT ClimAccelerator. Η εταιρεία έχει λάβει επίσης πλήθος διακρίσεων με το SMARTH- PROP τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συγκεκριμένα, ήταν φιναλίστ του διαγωνισμού PowerUp! Challenge 2020 (Greece) που διοργανώνεται από το φορέα InnoEnergy, ημιφιναλίστ του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition 2020 που διοργανώνεται από το φορέα MIT Enterprise Forum και φιναλίστ στο διαγωνισμό K-StartUp Challenge 2020 Accelerator. Έχει λάβει, τέλος, το 3ο βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό EIT Jumpstarter 2020 (InnoEnergy) και το 3ο βραβείο στο διαγωνισμό GreenTechChallenge 2020. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της είναι η σε εξέλιξη κατοχύρωση του διπλώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντα) για το σύστημα του έξυπνου θερμοστάτη από το European Patent Office.

Έχοντας επιτύχει αυτά, τα επόμενα βήματα της INTELIGG αφορούν τη σύναψη συμφωνιών με ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν το σύστημα του έξυπνου θερμοστάτη, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που οι υπάρχουσες συνθήκες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ευνοούν την αγορά συστημάτων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα κτίρια. Τέλος, έχοντας ως βάση την Ελλάδα, στόχος της εταιρείας είναι να επεκταθεί αρχικά στην ευρωπαϊκή αγορά και μέσα σε λίγα χρόνια να αποτελέσει έναν παγκόσμιο παίκτη που κατασκευάζει και προωθεί ελληνικές τεχνολογικές λύσεις για έξυπνες πόλεις στις διεθνείς αγορές.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις