Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

PROBOTEK: Χαράζει το μέλλον με τη βοήθεια των drones

Η ελληνική Startup επιχειρεί να κάνει τα drones κομμάτι της καθημερινότητας, τόσο της δικής μας όσο και των επιχειρήσεων,χάρη στις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει

Τα drones έχουν μπει τα τελευταία χρόνια δυναμικά στη ζωή μας. Λίγο-πολύ, όλοι έχουμε δει τις εντυπωσιακές φωτογραφίες και τα βίντεο που επιτυγχάνονται με τις πανοραμικές λήψεις από κάμερες ενσωματωμένες σε drones. Οι δυνατότητες τους, όμως, δεν σταματούν εκεί. Πώς θα σας φαινόταν αν για παράδειγμα οι παραγγελίες έφταναν στην πόρτα σας μέσω drones; Ή εάν θα φρόντιζαν για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων της επιχείρησής σας; Ή ακόμα καλύτερα εάν βοηθούσαν στην πρόληψη πυρκαγιών; Χάρη στις αναδυόμενες τεχνολογίες και δη στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) η μέρα αυτή δεν αργεί να φτάσει και στη χώρα μας. Κομβικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή διαδραματίζει η ελληνική startup, PROBOTEK, η οποία έχει ηγετικό ρόλο στο πανευρωπαϊκό οικοσύστημα Ιnternet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD).

Ποια είναι η PROBOTEK

Έχοντας ως έδρα την Κέρκυρα, η PROBOTEK προσφέρει καινοτόμες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, λογισμικού και Drone-as-a -Service (DaaS) για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία αναπτύσσει λύσεις πλατφόρμας, οι οποίες υποστηρίζουν τα drones σε επίπεδο επιχειρησιακής λειτουργίας, ασφάλειας κ.λπ. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως η startup ειδικεύεται κυρίως στην ανάπτυξη λύσεων λογισμικού με στόχευση στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης και των robotic drones. Τα drones αυτά, είτε αλληλοεπιδρώντας το ένα με το άλλο είτε με άλλες συσκευές, καταφέρνουν να δώσουν στον πελάτη ολοκληρωμένες λύσεις μέσα από μια κοινή επιχειρησιακή υποδομή/πλατφόρμα ή Common Operational Platform (COP).

Πώς γεννήθηκε η Startup 

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2019 από την Κέρκυρα με ιδρυτές τρεις ανθρώπους που ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν την PROBOTEK, τον Γεώργιο Δελαπόρτα ο οποίος πρόσφατα είχε γυρίσει από το εξωτερικό με εμπειρία και εξαιρετική γνώση στον προγραμματισμό και την πληροφορική, τον Αναστάσιο Σμπόνια επιχειρηματία με γνώσεις
και εμπειρία στα δίκτυα και τις υποδομές και τον Παναγιώτη Αποστολόπουλο με εμπειρία στο μάνατζμεντ και τις πωλήσεις. Στην πορεία προστέθηκε στο σχήμα και η Ελένη Ιωαννίδου με πολυετή εμπειρία στον ασφαλιστικό χώρο. Σήμερα ο Γιώργος Δελαπόρτας εκτελεί καθήκοντα CEO & CIO της εταιρείας, ενώ ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος έχει τη θέση του COO, ο Αναστάσιος Σμπόνιας είναι ο CTO και η Ελένη Ιωαννίδου είναι η corporate communications officer (CCO).Μια ομάδα χαρισματικών και ταλαντούχων ανθρώπων, με δεξιότητες, που αποτελούν το μεγάλο της ατού. Σήμερα η εταιρεία διατηρεί γραφεία και στην Αθήνα και θυγατρική εταιρεία στην Αγγλία.

Μεγάλες επενδύσεις 

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιχειρηματικές τεχνολογίες drone έχουν καταφέρει να προσελκύσουν χρηματοδοτήσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων, ενώ την ίδια στιγμή η συγκυρία είναι πολύ ευνοϊκή και στη χώρα μας, καθώς πριν από λίγους μήνες πέρασε από την ελληνική Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, το οποίο ρυθμίζει την παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών μέσω συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (ΣμηΕΑ – Drones). Επίσης, ο αρμόδιος ευρωπαϊκός οργανισμός σχεδιάζει να υιοθετήσει και κεντρικά πλέον, μια σχετική απελευθέρωση του ρυθμιστικού πλαισίου. Σε ό,τι αφορά την PROBOTEK, μέσα σε δυο χρόνια έχει καταφέρει να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων και εταιρειών. Αρχικά η εταιρεία χρηματοδοτήθηκε με ίδια κεφάλαια, ωστόσο το 2020 κατάφερε να σηκώσει χρηματοδότηση ύψους 350.000 ευρώ από επενδυτές όπως ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα μέσω της UniSystems και η Guardian Telematics. Πλέον, οι δύο επενδυτές συμμετέχουν στη νέα επιχειρηματική οντότητα με μερίδιο 25% έκαστος.

Το project PYRO SENSE για την προστασία των δασών

Σε μία περίοδο κατά την οποία οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο ορατές, με αποτέλεσμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές να είναι πιο έντονα, η PROBOTEK αξιοποιώντας τις τεχνολογίες αιχμής, δίνει τη λύση. Συγκεκριμένα,για τον ειδικό σκοπό της πρόληψης και της προστασίας από πυρκαγιές η εταιρεία ανέπτυξε το καινοτόμο πιλοτικό σύστημα Pyro Sense σε συνεργασία με τη Huawei και τη Nova/Wind. Η πλατφόρμα «Pyro Sense / Fire Guardian» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα υπηρεσιών, τεχνολογιών, λογισμικών και διαδικασιών. Το σύστημα αυτό, μέσω ειδικών οργάνων με αισθητήρες και χάρη στον εναέριο έλεγχο με drone, επιτρέπει την εποπτεία των δασών, τοπικά ή από απόσταση. Το Pyro Sense λειτουργεί πιλοτικά στο δάσος Συγγρού και στόχος είναι να εφαρμοστεί σε όλα τα δάση της Αττικής αλλά και σε πιο μικρούς πράσινους χώρους όπως στα πάρκα των δήμων, καθώς η τεχνική του υπόσταση είναι τέτοια που δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός.

Συμμετοχή σε τεχνολογικά προγράμματα αιχμής 

Το κέντρο διαχείρισης και ελέγχου drone της PROBOTEK στηρίζεται στην αρχιτεκτονική του AiRFLOW (Autonomous & Intelligent Robotic Flight for Orchestrated Work) και είναι στην ουσία ένα τεχνολογικό οικοσύστημα που θέτει τα στάνταρ στις διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ των συστημάτων που το αποτελούν. Είναι στην ουσία το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας και της επιτρέπει να συμμετέχει σε εξαιρετικά ανταγωνιστικά προγράμματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το Horizon 2020 για παράδειγμα. Μέσω του project RESPOND-A αναπτύσσεται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα άμεσης – πρώτης ανταπόκρισης σε φυσικές και μη καταστροφές με αυτονόητα οφέλη. Επίσης η startup είναι ενεργή στις υπηρεσίες security και εξασφάλισης και ελέγχου εγκαταστάσεων / υποδομών, ενώ συμμετέχει και στον συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας στο Internet of Things, Pleiades IoT, όπου αναπτύσσουν λύσεις για τους παραπάνω τομείς.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις