Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Shuttle Catheters: Ευρωπαϊκή πρωτιά για την ελληνική healthtech Startup

Η νεοφυής επιχείρηση κατέκτησε την πρώτη θέση στα EIT Health InnoStars Awards 2022 για τον καινοτόμο καθετήρα της με πολλαπλές σωτήριες εφαρμογές

Σε μια επίδειξη των καλύτερων καινοτομιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη, περισσότερες από 30 πολλά υποσχόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις  πρώιμου σταδίου ανέβηκαν στη σκηνή, στις 24 Νοεμβρίου, για τον μεγάλο τελικό των EIT Health InnoStars Awards. Η κριτική επιτροπή επέλεξε για την πρώτη θέση την ελληνική Shuttle Catheters/Athroa  και τον καινοτόμο καθετήρα της με πολλαπλές σωτήριες εφαρμογές. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα επιτάχυνσης της Ευρώπης. Η ομάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα EIT Health SymbIASIS που υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ).

Η DP Innovation από την Ουγγαρία με έναν έξυπνο νεφελοποιητή τσέπης για την εισπνεόμενη χορήγηση φαρμάκων ήρθε δεύτερη, ενώ η Medicud από την Ιταλία κατέλαβε την 3η θέση με μια ιατρική συσκευή για τη θεραπεία τραυμάτων με επίδεσμο αρνητικής πίεσης. Για τον έκτο μεγάλο τελικό, το EIT Health InnoStars παρουσίασε ένα ευρύτερο χαρτοφυλάκιο νεοφυών επιχειρήσεων, από ομάδες του RIS Innovation Call που βρίσκονται στην αρχή της διαδρομής τους, καθώς και από ομάδες του Attract to Invest που είναι ήδη σε πλήρη λειτουργία με χαρτοφυλάκιο πελατών. Οι 32 ομάδες που ανέβηκαν στη σκηνή είχαν όλες την ευκαιρία να διαγωνιστούν για ένα ειδικό βραβείο από το κοινό, καθώς και για ένα βραβείο από τα Μέσα ενημέρωσης.

Η περιφερική αρτηριακή νόσος (PAD) είναι μια σημαντική χρόνια νόσος, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και οι ασθενείς αυξάνονται λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. Η τεχνολογία της νικήτριας ελληνικής ομάδας έρχεται να καλύψει την ανάγκη για ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες PAD που χρειάζονται στο 30% των χρόνιων, σοβαρών περιπτώσεων αρτηριακής στένωσης. Η Shuttle Catheters αναπτύσσει μια καινοτόμο τεχνολογία καθετήρα που επιτρέπει ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες για τη διέλευση από σοβαρή αρτηριακή στένωση, την απόφραξη αρτηριακών ρήξεων και την πρόληψη των επιπλοκών της γαστρικής παλινδρόμησης. Σύμφωνα με τους ιδρυτές, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει εξοικονόμηση 7,5 δισ. ευρώ για το ευρωπαϊκό σύστημα υγείας και μειωμένα ποσοστά νοσηρότητας, χάρη στην αποφυγή επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς για περίπου 300.000 ασθενείς. Η νεοφυής επιχείρηση Shuttle Catheters είναι μέρος του portfolio της εταιρείας συμμετοχών Athroa.

H Shuttle Catheters/Athroa συμμετέχει από την αρχή του 2022 στο πρόγραμμα επιτάχυνσης EIT Health SymbIASIS το οποίο συντονίζει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Κέντρου Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα από το πρόγραμμα SymbIASIS η Shuttle Catheters/Athroa συνδέθηκε με την αγγειοχειρουργική κλινική του Νοσοκοκείου Αττικόν και ένας ιατρός διεθνούς φήμης από την κλινική έγινε μέλος του Advisory Board της Shuttle Catheters. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό ήταν μια καθοριστική στιγμή για τη βελτίωση του επιχειρηματικού της πλάνου, κάτι που οδήγησε στη νίκη της.

Η Shuttle Catheters ήταν μία από τις 108 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση για το έκτο EIT Health InnoStars Awards, ενός διαγωνισμού για νεοσύστατες επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου από χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης.

Τον Ιούνιο, οι 20 καλύτερες ομάδες έλαβαν έξυπνες χρηματικές επενδύσεις ύψους 25.000 ευρώ, εξατομικευμένη επιτάχυνση και καθοδήγηση, καθώς και πρόσβαση σε δύο bootcamps όπου είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν περαιτέρω τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Το EIT Health διοργάνωσε επίσης συνεντεύξεις για τους συμμετέχοντες με δυνητικούς πελάτες, επενδυτές και συνεργάτες.

Αφού παρουσίασαν τα προηγμένα επιχειρηματικά τους σχέδια, η κριτική επιτροπή επέλεξε 10 φιναλίστ και τους κάλεσε να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους στον μεγάλο τελικό των InnoStars Awards. Οι φιναλίστ αντιπροσώπευαν διάφορους τομείς της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής τεχνολογίας και των βιοεπιστημών, από μια συσκευή παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο με στόχο την ιχνηλασιμότητα των ασκών αίματος για μεταγγίσεις και έναν ψηφιακό ανιχνευτή σιδηροπενίας, μέχρι έναν προηγμένο αντιβακτηριακό επίδεσμο για τραύματα και μια εξαιρετικά εξατομικευμένη πλατφόρμα διατροφικών συμβουλών.

Στον μεγάλο τελικό στις 24 Νοεμβρίου, οι τρεις πρώτες ομάδες έλαβαν βραβεία αξίας 25.000 ευρώ, 15.000 ευρώ και 10.000 ευρώ, αντίστοιχα. Εκτός από το χρηματικό έπαθλο, το EIT Health παρέχει επίσης στους νικητές ευκαιρίες δικτύωσης με τους EIT Health InnoStars Partners, παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και επενδυτές. Στην τελική φάση των 10 κορυφαίων νεοφυών επιχειρήσεων, η Ιταλία εκπροσωπήθηκε από τέσσερις ομάδες, η Ελλάδα από δύο, ενώ από μία ομάδα είχαν η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Τσεχία.

«Η επιχορήγηση και η υψηλού επιπέδου κατάρτιση που παρείχαν οι εμπειρογνώμονες του EIT Health InnoStars μάς βοήθησαν να προχωρήσουμε με τη λύση μας για να εισέλθουμε στην αγορά πολύ σύντομα. Τα βραβεία InnoStars είναι το καλύτερο μέρος για να ξεκινήσουμε το MVP και να αποκτήσουμε ένα επιπλέον μπόνους, την πρόσβαση στη μεγαλύτερη κοινότητα καινοτόμων, επενδυτών, νοσοκομείων και άλλων βασικών ενδιαφερομένων που είναι σημαντικοί για την επιτυχία του έργου μας» δήλωσε ο Μιχάλης Μπουτάρης, ιδρυτής της Shuttle Catheters.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η DP Innovation, μια ουγγρική νεοφυής επιχείρηση. Σύμφωνα με την ομάδα, η μεγάλη επιφάνεια του ανθρώπινου πνεύμονα, σε συνδυασμό με την άφθονη παροχή αίματος, καθιστά την εισπνεόμενη χορήγηση φαρμάκων μια από τις καλύτερες οδούς για τη θεραπεία μιας σειράς διαταραχών. Το πρόβλημα είναι ότι οι σημερινές συσκευές εισπνεόμενης χορήγησης σπαταλούν πολύ φάρμακο και αποδίδουν λιγότερο από το ένα τέταρτο του ενεργού συστατικού. Εξαιτίας αυτού, οι τρέχουσες συσκευές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υψηλής ακρίβειας παραγόντων, όπως η ινσουλίνη, τα αντιβιοτικά ή η γονιδιακή θεραπεία, ή να αντικαταστήσουν τα ενέσιμα. Το Sprin, η λύση της νεοφυούς ομάδας, είναι ένας έξυπνος νεφελοποιητής τσέπης για την εισπνεόμενη χορήγηση φαρμάκων. Η συσκευή έχει ως στόχο να βοηθήσει στη χορήγηση φαρμάκων ακριβείας με ασφαλέστερο, αποτελεσματικότερο και ανώδυνο τρόπο. Η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση ύψους 15.000 ευρώ.

Την τρίτη θέση κατέλαβε η Medicud από την Ιταλία. Η ομάδα αναπτύσσει μια ιατρική συσκευή για τη θεραπεία τραυμάτων με επίδεσμο αρνητικής πίεσης. Η συσκευή στοχεύει να χρησιμοποιηθεί τόσο για την πρόληψη μετεγχειρητικών λοιμώξεων όσο και για την πρόληψη χρόνιων τραυμάτων. Η συσκευή είναι φορητή και εύκολη στη χρήση. Η επιχείρηση έλαβε χρηματοδότηση ύψους 10.000 ευρώ.

«Το InnoStars Awards είναι ένα από τα προγράμματα του EIT Health για νεοφυείς επιχειρήσεις αρχικού σταδίου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, σχεδόν το 70% των επιταχυνόμενων λύσεων του προγράμματος έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά. Αυτό υπογραμμίζει πόσο πολύτιμη είναι η επένδυση σε καινοτομίες βιοτεχνολογίας, ιατροτεχνολογίας και ψηφιακής υγείας και ομάδες νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Παρέχουμε στις ομάδες καθοδήγηση, επικύρωση και ευκαιρίες δικτύωσης για να βοηθήσουμε να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες που συμβάλλουν στην καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και επιτρέπουν στους Eυρωπαίους πολίτες να έχουν υγεία, μακροζωία και ευτυχία», δήλωσε ο Tamás Békási, υπεύθυνος για το πρόγραμμα InnoStars Awards στο EIT Health InnoStars.

Φέτος, ένα ειδικό βραβείο κοινού και ένα βραβείο Μέσων Ενημέρωσης απονέμονται επίσης σε δύο νεοσύστατες επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας. Νικητής του Βραβείου Κοινού είναι η ApniWave, από την Ελλάδα. Η ομάδα, που έλαβε χρηματοδότηση από το RIS Innovation Call 2022, εργάζεται πάνω σε μια έξυπνη συσκευή διαλογής που συνδυάζει έναν αισθητήρα, έναν ενσωματωμένο υπολογιστή και μια σουίτα λογισμικού με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση του συνδρόμου αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο (OSAHS) στο σπίτι. Η ομάδα βραβεύεται με ένα αποκλειστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα Μέσα Ενημέρωσης και ένα masterclass Επικοινωνίας. Το RIS Innovation Call είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα που υποστηρίζει την ανάπτυξη τοπικών καινοτόμων σχεδίων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στις χώρες του σχήματος Innostars.

Νικητής του βραβείου Μέσων Ενημέρωσης είναι η Home Diagnostics από την Ισπανία με τα προϊόντα εξέτασης στο σπίτι, με την ονομασία Ailin. Οι εξετάσεις τους έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους ανθρώπους να έχουν μια επιστημονική, αυστηρή και εξατομικευμένη κατανόηση της κατάστασης της υγείας τους. Με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων, οι ειδικοί παρέχουν συστάσεις και έναν σαφή οδικό χάρτη για την επίτευξη της βέλτιστης κατάστασης υγείας. Η ομάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα Attract to Invest που συντονίζεται από το EIT Health InnoStars και προετοιμάζει εταιρείες από την Κεντρική και Νότια Ευρώπη για επιτυχημένους επενδυτικούς γύρους.

Ο συντονιστής του EIT Health GR, Γιώργος Μέγας, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων του προγράμματος επιτάχυνσης EIT Health SymbIASIS, το οποίο  είναι το πρώτο πρόγραμμα που συνδέει νοσοκομεία και Startups, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας του EIT HEALTH HUB SUMMIT στην Κρακοβία της Πολωνίας.Το ίδιο ακριβώς έκανε το πρόγραμμα και για την Shuttle Catheters όταν την έφερε σε επαφή με την Αγγειοχειρουργική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου. Σε γενικές γραμμές, 24 Startups έχουν λάβει χρηματοδότηση και 85 Startups έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα τα τελευταία 3 χρόνια. Επίσης, οι νικήτριες Startups του RIS Innovation Call 2022 έλαβαν  επιχορήγηση ύψους 75.000 ευρώ.Ακόμα, οι εταιρείες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα όπως το Attract to Invest. Επίσης, το Greek Hub ήταν ανάμεσα στα 3 κορυφαία προγράμματα για Startups και για την προσέλκυση μαθητών. Το EIT Health είναι το κορυφαίο πρόγραμμα επιτάχυνσης για Health Startups στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις