Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Equity Investment Forum: 1.300 συμμετέχοντες την πρώτη ημέρα!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου Equity Investment Forum στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα με περισσότερους από 1.300 συμμετέχοντες.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των φορέων της διοργάνωσης: Χρηματιστήριο Αθηνών, Enterprise Greece, Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA), Ταμείο Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (TANEO) και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, συντονιστή του Enterprise Europe Network – Hellas.

Ακολούθησαν ο χαιρετισμός του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, και της Πρέσβεως του Ισραήλ, Irit Ben Abba καθώς φέτος τιμώμενη χώρα ήταν το Ισραήλ, μία από τις κορυφαίες τεχνολογικά και επενδυτικά χώρες στον κόσμο, η οποία διαθέτει ένα εξαιρετικό οικοσύστημα παραγωγής καινοτομίας.

Την ανάγκη της μεταστροφής της οικονομίας σε ένα πιο εξωστρεφές μοντέλο που θα αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού στην ομιλία του στο συνέδριο. «Εστιάζουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, αξιοποιώντας το μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό μας και ενισχύοντας την εξωστρέφεια της οικονομίας σε δυναμικούς τομείς, όπως τον αγροτοδιατροφικό, την καινοτομία, την τεχνολογία, την ενέργεια, την χημική και φαρμακευτική βιομηχανία», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι “στην παρούσα φάση η κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και να δημιουργήσει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον, δίνοντας προτεραιότητα στους νέους, απλοποιώντας το σύστημα αδειοδότησης των επιχειρήσεων και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας καθηγητής, Κώστας Φωτάκης αναφέρθηκε επιπλέον στο ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας, τονίζοντας ότι αποτελούν τη βάση  για την αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης και ταυτόχρονα την προοπτική για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα προκύψουν την επαύριο της κρίσης.

H Πρέσβης του Ισραήλ, κα Irit Ben Abba δήλωσε σχετικά: «Από τις πρωινές παρουσιάσεις παρατηρήσαμε πως υπάρχουν πολλοί τομείς συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και της Ελλάδας. Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να μοιραστεί με την Ελλάδα τα 30 και 50 έτη εμπειρίας ενός «start-up» έθνους. Σύμφωνα και με τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Σταθάκη, Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και από τον κ. Φωτάκη, Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, πραγματοποιούνται μερικά ενδιαφέροντα βήματα για την ανάπτυξη του επιχειρείν στην Ελλάδα. Ενδιαφερόμαστε πολύ να συνεργαστούμε και μαζί να πάμε ένα βήμα παραπάνω».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης τόνισε: «Έχουμε μπει σε μια περίοδο επαναπροσδιορισμού της σχέσης ιδίων & ξένων κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις που θα ξαναφέρει στο προσκήνιο τους μηχανισμούς που εξυπηρετούν την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων στις εταιρίες. Με δεδομένο ότι η ρευστότητα υπάρχει στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές είναι επιτακτικό να παρουσιάζονται οι επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, με τις βέλτιστες πρακτικές ώστε να προσεγγίζουμε τη ρευστότητα αυτή. Η κοινή προσπάθεια όλων των φορέων της Κεφαλαιαγοράς είναι το κρισιμότερο συστατικό για την επιτυχία και το συνέδριο αυτό επιδιώκει να βάλει τις βάσεις προς την κατεύθυνση αυτή».

Ο Χρήστος Στάικος, Πρόεδρος του Enterprise Greece, στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε ότι: «Στο Equity Investment Forum αναδεικνύονται δύο χαρακτηριστικά. Πρώτον, ότι με δημιουργικότητα, εξωστρέφεια και ευρύτερη συνεργασία μπορούμε να συμβάλλουμε στην κοινή προσπάθεια για να μπούμε στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή και δεύτερον ότι η υποβολή 300 και πλέον επιχειρηματικών σχεδίων δείχνει τη δυναμική και τις δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας. Σε αυτή τη νέα περίοδο, ο καθένας από το πόστο του οφείλει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, και κάλεσε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες και επενδυτές, να αξιοποιήσουν τον Οργανισμό  Enterprise Greece και τις υπηρεσίες που προσφέρει υποστηρίζοντας τις ελληνικές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους για εξωστρέφεια».

O Πρόεδρος της ΗVCA, Γιάννης Παπαδόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα δραστηριοποιούνται στην αγορά 22 Venture Capital εταιρίες των οποίων τα επενδεδυμένα κεφάλαια ξεπερνούν τα 1 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά έχουν πραγματοποιηθεί  τα τελευταία 20 χρόνια επενδύσεις σε περισσότερες από 130 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις συμβάλλοντας σημαντικά στην δημιουργία και διατήρηση περισσοτέρων από 50.000 θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη, τη μεγέθυνση τους και την ανταγωνιστικότητά τους. Παράλληλα, με δεδομένες τις ευρωπαϊκές πολιτικές η αγορά μπορεί να αναπτυχθεί με τους ακόλουθους τρόπους. Με τη δέσμευση περισσοτέρων κεφαλαίων για επενδύσεις αυτής της μορφής μέσα από τα κεφάλαια του νέου ΕΣΠΑ. Με τη δέσμευση κεφαλαίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (μέριμνα στον υπό δημιουργία Αναπτυξιακό νόμο). Με την  άντληση κεφαλαίων απευθείας από Κοινοτικές Πρωτοβουλίες όπως τα προγράμματα Horizon 2020 και COSME».

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΝΕΟ, Ανδρέας Ζομπανάκης έθιξε τη σημασία του Venture Capital προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, να προσελκυθούν ξένες επενδύσεις και να δοθεί στους νέους ένα νέο όραμα και μια αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον. Εστίασε στην ανάγκη για σχεδιασμό ενός εθνικού πλάνου με μακροπρόθεσμο ορίζοντα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μην παρακολουθεί απλά αλλά να συμμετέχει ενεργά στις εξελίξεις του 21ου αιώνα.

Ανάμεσα στους ομιλητές του συνεδρίου ήταν ο Dr. Cornelius Müller, Research Director, Invest Europe, η Karin Mayer Rubinstein, CEO, Israel Advanced Technology Industries, η Nandini Sukumar, CEO, the World Federation of Exchanges, ο Jim Turnbull, Senior Advisor, European Bank for Reconstruction & Development (EBRD), ο Dr. Shuki Gleitman, Chairman, Capital Point Ltd, ο Yigal Erlich, Founder & Manager Partner, THE YOZMA Group, ο Απόστολος Παπαδόπουλος, Partner, Operational Advisor, Grant Thornton, ο Ανδρέας Σάντης, NCH Capital, Arthur Davidyan, Dimera Group, ο Αλεξ Κελαϊδίτης, Dolphin Capital Opportunities, η  Virginia Murray, Partner, Watson Farley & Williams και ο Boaz Kantor, Innovation Coach, At&T.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναπτύχθηκαν σημαντικά θέματα σχετικά με τη βελτίωση των πρακτικών και των μεθόδων που ακολουθούν οι ελληνικές εταιρίες για την προσέγγιση των ξένων αγορών και τη γενικότερη προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρηματίες για την ανάπτυξη επιχειρήσεων τους από την ίδρυσή αυτών μέχρι και την είσοδό τους στο Χρηματιστήριο.

Το Equity Investment Forum προσέλκυσε συνολικά περισσότερα από 300 επιχειρηματικά σχέδια από ελληνικές startup, αναπτυσσόμενες, μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες ελληνικές εταιρείες από όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι οποίες κατατέθηκαν προς αξιολόγηση από τα 27 ελληνικά, ισραηλινά και διεθνή venture capital funds.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν workshops με τέσσερις θεματικές ενότητες: “Διαχείριση Διανοητικής Ιδιοκτησίας και Πατέντες”, “Χρηματοδότηση της καινοτομίας στις ΜμΕ: ευρωπαϊκές πολιτικές και εργαλεία”, “Μετατρέποντας την ιδέα σε επιχείρηση για να προσελκύσει επενδυτές”, και “Προετοιμασία εισαγωγής σε χρηματιστηριακές αγορές”.

Τέλος, θα υπάρξει για πρώτη φορά Networking Event μεταξύ μελών της HVCA, της Ισραηλινής επιχειρηματικής αποστολής και της Israel Advanced Technology Industries (IATI).

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις