Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κατακόρυφη αύξηση στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες στην Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (18-02-2016) συνέντευξη τύπου της Visa Europe Ελλάδας όπου επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που έχουμε όλοι μας σχετικά με την μεγάλη αύξηση των πληρωμών που γίνονται μέσω καρτών στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και ειδικά μετά τα capital controls. Οι τομείς που συγκέντρωσαν τις περισσότερες συναλλαγές ήταν τα σουπερμάρκετ, τα πρατήρια βενζίνης και οι υπηρεσίες υγείας, ενώ σημαντική αύξηση στις συναλλαγές παρατηρήθηκαν τις Κυριακές όπου ήταν ανοικτά τα καταστήματα.

Συγκεκριμένα οι συναλλαγές με κάρτες Visa είχαν ανοδική πορεία και στην Ελλάδα, ωθούμενες κυρίως από τις χρεωστικές κάρτες. Έτσι για το 2015, η συνολική χρήση για αγορές ανήλθε σε €4,7 δισ., εκ των οποίων το 46% δαπανήθηκε μέσω χρεωστικών καρτών (€2,2 δισ.). Ο αριθμός συναλλαγών για αγορές με χρεωστικές κάρτες έφτασε τα 37 εκατ. (αύξηση 85%), ενώ ο αριθμός συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες είχε αύξηση 8% (37 εκατ.). Ο αριθμός των εταιρικών καρτών έφτασε τις 79.000 (αύξηση 36%), ενώ οι προπληρωμένες κάρτες παρουσίασαν μείωση στην χρήση λόγω των capital controls. Όσον αφορά στη χρήση καρτών Visa για συναλλαγές στο διαδίκτυο, η συνολική δαπάνη έφτασε τα €782 εκατ. (αύξηση 11%) ενώ οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών άγγιξαν το 1,5 εκατ. και τα Contactless τερματικά ξεπέρασαν τις 90.000.

Ο κος Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο.

Ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, Γενικός Διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, δήλωσε: «Οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν περισσότερο τις κάρτες τους πέρυσι – κυρίως τις χρεωστικές – και σε αυτό εκτός από τους γνωστούς λόγους, συνέβαλε και η ανάπτυξη του περιβάλλοντος αποδοχής καρτών και για καθημερινές αγορές μικρότερης αξίας. Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2015, η χρήση αγορών με όλες τις κάρτες Visa εντός Ελλάδας παρουσίασε αύξηση 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ για τις χρεωστικές κάρτες η αύξηση ήταν της τάξης του 265%! Για το 2016 πιστεύουμε ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και θα είναι η χρονιά που οι ψηφιακές πληρωμές θα κάνουν την παρουσία τους ακόμη πιο έντονη και στην χώρα μας».

Οι στόχοι της Visa για το 2016 είναι να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι πληρωμές μέσω χρεωστικών καρτών παίρνοντας κόσμο από το γκισέ των τραπεζών και τα ATM ενώ θα υπάρξει είσοδος στις πληρωμές mobile με κάποια υπηρεσία – ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η τεχνολογία tokenization της Visa προσθέτει ακόμα ένα επίπεδο εξασφάλισης στις πληρωμές που θα γίνονται μέσω Smartphones μια και ακόμα και να χαθεί το κινητό θα αλλάζει το Token και όχι ο αριθμός της virtual κάρτας. Το σύστημα Tokenization της Visa χρησιμοποιείται για το σύστημα mobile πληρωμών της Apple στην Αγγλία (Apple Pay) καθώς και απο τα αντίστοιχα συστήματα της Samsung και του Android.

Olimpicshop

Η Visa Europe αντιπροσωπεύει €1 σε κάθε €5,70 που δαπανώνται στην Ευρώπη, ενώ ο συνολικός αριθμός των καρτών ανέρχεται στα 522 εκατομμύρια (στοιχεία 12μήνου με Σεπτ. ’15), δηλαδή περισσότερες από μία κάρτες Visa ανά ενήλικα. Η χρήση για αγορές αυξήθηκε κατά 7,7% το περασμένο έτος (στα €1,58 τρισ.).

Τέλος, η συγχώνευση της Visa Europe με την Visa Inc. θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην υλοποίηση νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών με βάση το λογισμικό, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την υποστήριξη εταιρειών που θέλουν να δραστηριoποιηθούν στο τομέα του FinTech, προσφέροντας εξελιγμένα προγραμματιστικά συστήματα-API.
Προς την ίδια κατεύθυνση, την υποστήριξη και επιτάχυνση των καινοτομικών FinTech Startups δηλαδή, στοχεύουν τα κέντρα Visa Europe Collab που λειτουργούν σε Λονδίνο, Τελ Αβίβ και Βερολίνο.

Ενα απο τα συστήματα βιομετρικής ταυτοποίησης πληρωμών είναι το FingoPay, το οποίο χρησιμοποιεί τη μοναδικότητα των φλεβών μας στο δάχτυλο!
Ενα απο τα συστήματα βιομετρικής ταυτοποίησης πληρωμών είναι το FingoPay, το οποίο βασίζεται στη μοναδικότητα των φλεβών μας στο δάχτυλο!

 

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις