Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μεγάλη αύξηση στις επενδύσεις FinTech με άκρως ανταγωνιστική Ευρώπη

Fintech Evolving Landscape 2016 _Σύμφωνα με μια έρευνα της Accenture, η οποία δημοσιεύθηκε στο δικτυακό τόπο του Fintech Innovation Lab στο Λονδίνο, η αξία σε παγκόσμιο επίπεδο των επενδύσεων FinTech το 2015 αυξήθηκε κατά 75%, στα 22,3 δισ. δολ. με την Ευρώπη και την Ασία να είναι μεγαλύτερα κέντρα ανάπτυξης, αλλά ο μεγάλος παίκτης να παραμένει η ΗΠΑ.

Τα βασικά σημεία της έρευνας περιλαμβάνουν τις πετυχημένες αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) των PayPal, Square, WorldPay και First Data αλλά και την ύπαρξη δώδεκα FinTech Unicorns το 2015.

Οι επενδύσεις στην περιοχή APAC τετραπλασιάστηκαν το 2015, στα 4,3 δισ. δολ. και είναι πλέον η δεύτερη περιοχή σε επενδύσεις μετά τις ΗΠΑ Κίνα και Ινδία είναι οι χώρες με την μεγαλύτερη δραστηριότητα και ακολουθεί η Ιαπωνία, με τα μεγαλύτερα κέντρα FinTech να είναι το Πεκίνο, το Μουμπάι, η Μπάνγκαλορ και το Τόκιο.

Η τάση αυτή φαίνεται να συνεχίζεται και για τους πρώτους μήνες του 2016 μια και 5,3 δισ. δολ. επενδύθηκαν σε Κινέζικες κυρίως εταιρείες.

Οι περισσότερες FinTech εταιρείες στοχεύουν τις πληρωμές, τον μικρο-μεσαίο δανεισμό και τις αποταμιεύσεις, τον τραπεζικό τομέα δηλαδή, ενώ το Insurtech ανεβαίνει ταχέως μια και από 800 εκατ. δολ. επενδύσεων το 2014, έφτασε τα 2,6 δισ. δολ. το 2015. Οι τομείς στο InsurTech αφορούν τομείς που αλλάζουν ριζικά το μοντέλο λειτουργίας του κλάδου είτε σε επίπεδο πλατφόρμας – back-end είτε σε επίπεδο υπολογισμού του ρίσκου και των προβλέψεων με τις Startup να κάνουν χρήση των μεγάλων δεδομένων και του IoT.

FinTech _

Αφήσαμε για το τέλος μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαπίστωση: 86% των επενδύσεων FinTech στην Ευρώπη το 2015 πήγε σε ανταγωνιστικές με το εκάστοτε παραδοσιακό σύστημα Startups ενώ στην Αμερική μόνο το 40%,  με τις υπόλοιπες να είναι συνεργιστικές προτάσεις. Αυτές οι συνέργειες των FinTech Startups με τις τράπεζες εκσυγχρονίζουν τις τελευταίες με νέα τεχνολογία και υπηρεσίες με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους αλλά και του γενικού ρίσκου.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό όλα δείχνουν ότι είναι η θέληση της Ε.Ε. να δώσει ώθηση στον ανταγωνισμό για να πέσουν οι διάφορες χρεώσεις και να υπάρχουν πιο ευέλικτες υπηρεσίες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις