Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χάρης Μπρουμίδης (Vodafone): Επενδυτικό πλάνο 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020 και… υπομονή για τη Forthnet

Ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020 ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης, σε εκδήλωση για τους δημοσιογράφους.

Όπως δήλωσε, «η Vodafone τοποθετείται δυναμικά ως στρατηγικός επενδυτής σε κρίσιμες εθνικές υποδομές. Οδηγούμε την αγορά μπροστά και επενδύουμε, όπου το θεσμικό πλαίσιο στηρίζει τον ανταγωνισμό και τις τεχνολογίες με μακρινό χρονικό ορίζοντα».

Ο Χάρης Μπρουμίδης εκτίμησε ότι η εταιρεία μπορεί να συμβάλει στην πορεία της χώρας προς την εποχή των υψηλών ταχυτήτων και να προσφέρει στην οικονομία, στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες τις καλύτερες τεχνολογίες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, την καινοτομία και την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Vodafone είναι διατεθειμένη να επενδύσει στα δίκτυα νέας γενιάς, με την προϋπόθεση όμως να δημιουργηθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο, που δεν θα οδηγεί σε μονοπωλιακές καταστάσεις.

Όπως ανέφερε, «έχουμε τη διάθεση, τη στρατηγική και τα κεφάλαια, για να επενδύσουμε σε αυτές τις τεχνολογίες, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα επενδυτικό – θεσμικό περιβάλλον το οποίο να επιτρέπει σε περισσότερους παρόχους να κάνουν επενδύσεις, να λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός και πρέπει να αποφύγουμε λογικές οι οποίες μαθηματικά οδηγούν σε μονοπώλιο, το οποίο ούτε τις επενδύσεις ευνοεί ούτε και την τελική εμπειρία του πελάτη τόσο σε επίπεδο παροχής υπηρεσίας όσο και σε επίπεδο τιμών».

Τόνισε επίσης ότι η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει από το 2008 μέχρι σήμερα επενδύσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο επενδυτικό πλάνο της Vodafone αφορά:
– Στην ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς κινητής και σταθερής για την περαιτέρω στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την παροχή νέων δυνατοτήτων στους καταναλωτές.
– Στην ανάπτυξη υπηρεσιών τηλεόρασης για τη δημιουργία του πιο ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας της ελληνικής αγοράς.
– Σε αναβαθμίσεις προϊόντων και υπηρεσιών με προγράμματα και τεχνολογίες που δίνουν αξία στον πελάτη.
– Στην αναβάθμιση του δικτύου λιανικών πωλήσεων της Vodafone για την καλύτερη εμπειρία εξυπηρέτησης των καταναλωτών σε θέματα τεχνολογίας, αλλά και για τη στήριξη συνεργατών και τοπικών κοινωνιών.

Τρίμηνη παράταση για τη Forthnet

Σε ερώτηση για το θέμα της εξαγοράς της Forthnet (με βάση και την κοινή πρόταση που η εταιρεία έχει καταθέσει, σε συνεργασία με τη Wind), ο Χάρης Μπρουμίδης ανέφερε ότι η εταιρεία αποφάσισε να δώσει (σε συνεργασία με τη Wind) μια παράταση τριών μηνών προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία με τους βασικούς μετόχους της Forthnet για το πραγματικό ύψος της αποτίμησης της εταιρείας «διότι οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με εκείνες που ίσχυαν όταν κάναμε την πρόταση». Πρόσθεσε όμως ότι υπό τις σημερινές συνθήκες βλέπει δύσκολη τη συμφωνία για την αποτίμηση της εταιρείας (και συνεπώς και για το εύλογο τίμημα για αυτή) λόγω του πολύ μεγάλου δανεισμού της εταιρείας από της τράπεζες, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «εξακολουθούμε να ενδιαφερόμαστε, αλλά δεν καιγόμαστε».

Επίσης, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας σημείωσε ότι η εταιρεία φιλοδοξεί να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη που συνδέεται με την ψηφιοποίηση της οικονομίας, με επίκεντρο τα δίκτυα νέας γενιάς, το Internet of Things και τις υπηρεσίες Cloud.

Όπως τόνισε, η Vodafone σε όλη την Ευρώπη επενδύει σε δίκτυα οπτικών ινών και mobile δίκτυα νέας γενιάς, φέρνοντας τις καλύτερες τεχνολογίες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Οδηγούμε την αγορά μπροστά και επενδύουμε, όπου το θεσμικό πλαίσιο στηρίζει τον ανταγωνισμό και τις τεχνολογίες με μακρινό χρονικό ορίζοντα. Μπορούμε να συμβάλουμε στην πορεία της χώρας προς την εποχή των υψηλών ταχυτήτων και να προσφέρουμε στην οικονομία, στον τουρισμό, στις επιχειρήσεις και στους πολίτες, τις καλύτερες τεχνολογίες που θα στηρίξουν την ανάπτυξη, την καινοτομία και την καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους».

Σημείωσε ακόμα ότι στο τέλος του 2016 η αγορά τηλεπικοινωνιών ενδεχομένως να παρουσιάσει θετικό πρόσημο, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία στην Ελλάδα κατά το 2015 παρουσίασε λειτουργική κερδοφορία 150 εκατ. ευρώ, ενώ δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της εταιρείας σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα με τους άλλους παρόχους, το οποίο θα αναλάβει να υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα επάνω στις υποδομές οπτικών ινών που θα φτάνουν μέχρι τον τελικό χρήστη, αν και, όπως είπε, δε διακρίνει προς το παρόν μια ανάλογη διάθεση από τους άλλους παρόχους.

Τέλος, σημείωσε ότι η Vodafone απασχολεί σήμερα 3.280 άμεσα και έμμεσα εργαζόμενους, ενώ παράλληλα στηρίζει 12.000 θέσεις στην ευρύτερη οικονομία, και έχει διαθέσει από το 2010 πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ σε κοινωνικούς σκοπούς.

Πηγή: Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις