Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Πανευρωπαϊκή έρευνα σε ΜΜΕ: μεγάλο το κόστος των περιστατικών ασφάλειας IT

Στη πρόσφατη εκδήλωση της Kaspersky Lab στη Μάλτα παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας σε 4.000 εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε 25 χώρες, η οποία αφορούσε στις απειλές που δέχονται αυτές οι επιχειρήσεις, τις συνέπειες αλλά και τα ζητήματα που προκύπτουν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2016 σε συνεργασία με την B2B International και έδειξε ότι τα κορυφαία περιστατικά ασφάλειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη σχετίζονταν με τη μείωση της παραγωγής (σε ποσοστό 38,9%) που οφειλόταν σε ιούς και κακόβουλο υλικό, κακή χρήση IT υλικού από τους υπαλλήλους (34,6%) και φυσική απώλεια συσκευών και δεδομένων (28,5%).

Την ίδια στιγμή, μεταξύ των μεγάλων ανησυχιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το κακόβουλο λογισμικό (ειδικά τα προγράμματα ransomware), οι στοχευμένες επιθέσεις, το phishing και άλλες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής και προηγουμένως άγνωστες ευπάθειες στα υπολογιστικά συστήματα.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι, κατά μέσο όρο, ένα μεμονωμένο ψηφιακό περιστατικό κοστίζει πλέον $86.500 στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν και το ποσό αυτό φαίνεται μεγάλο αρχικά και δυσανάλογο μιας απλής μόλυνσης για παράδειγμα, ωστόσο το κόστος των ειδικών που θα αναλάβουν την επαναφορά αλλά και ο χρόνος που ενδεχομένως να μείνει εκτός λειτουργίας η επιχείρηση, χάνοντας έσοδα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος ενός έστω και απλού ζητήματος ασφαλείας. 

Το κόστος της ανάκτησης αυξάνεται σημαντικά ανάλογα με το χρόνο που γίνεται αντιληπτό κάτι τέτοιο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τείνουν να πληρώνουν 44% περισσότερο για να ανακτήσουν το χαμένο υλικό μετά από μια επίθεση που ανακάλυψαν μετά από μια εβδομάδα ή και μετά από μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με την αρχική επίθεση.
Σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή εντοπίζεται η επίθεση άμεσα, το κόστος είναι μικρότερο. Την ίδια στιγμή, το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ευρώπη που συμμετείχε στη μελέτη παραδέχεται ότι δεν έχει επαρκή γνώση σχετικά με τις απειλές που αντιμετωπίζει η επιχείρησή του.

Οι πιο σημαντικές ανησυχίες ασφάλειας IT ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.
Τα πιο σημαντικά ζητήματα ασφάλειας IT ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης.

Άλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας αφορά τους μειωμένους πόρους που αφιερώνονται για την ασφάλεια IT στις ΜΜΕ. Παρά την αναγνώριση των απειλών, το 66% των πολύ μικρών επιχειρήσεων ξοδεύουν λιγότερα από 1.000 δολάρια το χρόνο για την ασφάλεια στο ΙΤ, ένα σχετικά μικρό ποσό, αλλά πάνω από τις μισές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις πραγματοποιούν επενδύσεις ασφάλειας, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα.

Σε αυτές τις καταστάσεις, οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις στρέφονται προς το outsourcing εξειδικευμένων υπαλλήλων – το 62% έχει ήδη κάνει χρήση των εξωτερικών παρόχων υπηρεσιών ασφάλειας του τομέα της Πληροφορικής και το 18% σχεδιάζει να πράξει αντιστοίχως στο άμεσο μέλλον.

«Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη σημασία της ψηφιακής ασφάλειας. Η απειλή των ransomware προγραμμάτων μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δεδομένων από φορητές συσκευές. Από την άλλη πλευρά, οι μικρές επιχειρήσεις δε διαθέτουν την τεχνογνωσία και τον απαιτούμενο χρόνο για να διαχειριστούν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια τους. Γι’ αυτό και θα πρέπει να επιλέξουν μια λύση που να ταιριάζει απόλυτα με τις ανάγκες τους, όπως είναι το Kaspersky Endpoint Security Cloud, αλλά και να επωφεληθούν από την παροχή υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένοι επαγγελματίες του χώρου», σχολίασε ο Sergey Martsynkyan, Senior Global B2B Product Marketing Manager της Kaspersky Lab.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη έκθεση «The Evolving Role of SaaS and IT Outsourcing in SMB IT Security» καθώς και να επισκεφτείτε τον ειδικό ιστότοπο https://cloud.kaspersky.com/.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις