Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Αύξηση προσλήψεων και τζίρου από τις εταιρείες της Endeavor

H Endeavor, ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός στήριξης της επιχειρηματικότητας με παρουσία σε 25 χώρες, συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια στοχευμένης στήριξης δυναμικά αναπτυσσόμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αυτές αναπτύσσονται με πολύ υψηλούς ρυθμούς δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Από το 2012 στο δίκτυο Endeavor έχουν ενταχθεί 21 ελληνικές εταιρείες, μετά από αξιολόγηση 850. Σήμερα το δίκτυο αποτελείται από τις: Hellas Direct, Papadimitriou, HotelBrain, Insurance Market, ERGON, Brainbox, Think Digital Group, Green Cola, Travelplanet24/Tripsta, blueground, FREZYDERM, Avocarrot, Sychem, Workable, CHB Group και Forky.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών τους είναι 236 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούν άμεσα και έμμεσα 11.900 εργαζόμενους. Είναι σημαντικό ότι το 80% των θέσεων αυτών είναι εκτός Αθηνών. Οι εταιρείες αυτές κατά την περίοδο 2012-2016 με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα που κυμαίνονται περίπου στο 25%, έχουν καταφέρει να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους κατά 114% ενώ μετά την ένταξή τους στο δίκτυο Endeavor παρουσιάζουν κατά μέσο όρο αύξηση της απασχόλησης κατά 57%. Ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 131% για το ίδιο διάστημα ενώ παρουσιάζουν 60% αύξηση μετά την ένταξή τους στην Endeavor.

Οι εταιρείες της Endeavor Greece έχουν έντονη παρουσία στο εξωτερικό καθώς εξάγουν ή έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε 96 χώρες. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα έχουν, επίσης, καταφέρει να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια συνολικού ύψους 96,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στα κεφάλαια αυτά παρατηρείται σημαντική συμμετοχή θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό, όπως η 83North (πρώην Greylock IL), που έχει επενδύσει στη Workable και η Thirdpoint LLC και το Endeavor Catalyst που συμμετείχαν στο γύρο χρηματοδότησης της Hellas Direct. Επιπλέον, η Avocarrot προχώρησε πρόσφατα σε συμφωνία εξαγοράς της από την γερμανική πολυεθνική εταιρεία Glispa Global Group με προοπτική να δημιουργηθούν 70 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Οι επιχειρηματίες του δικτύου μας στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα έρθει σε τουλάχιστον 2-5 χρόνια. Η γεωγραφική θέση και το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού είναι τα κύρια ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας ενώ δεν θεωρείται τόσο σημαντικό ​το χαμηλό κόστος του ανθρώπινου δυναμικού. Η ασταθής φορολογική πολιτική αποτελεί βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, περισσότερο από το ύψος της φορολογίας, ενώ η γραφειοκρατία είναι επίσης κυρίαρχος ανασταλτικός παράγοντας. Οι επιχειρηματίες του δικτύου μας βλέπουν ευκαιρίες σε πολλούς τομείς με πρώτο τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τους πιο «προφανείς» για την Ελλάδα τομείς, όπως τουρισμός, τρόφιμα και ενέργεια να ακολουθούν.

Η Endeavor Greece στηρίζεται από 10μελές διοικητικό συμβούλιο, που απαρτίζεται από κορυφαίους εκπροσώπους της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας. Πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Μιχάλης Δ. Χανδρής, Πρόεδρος του Chandris Group, ενώ η Αντιπρόεδρος Mareva Grabowski αποτελεί και την ιδρύτρια της Endeavor Greece. Μέλη του ΔΣ αποτελούν οι: Δρ. Ιωάννης Κούστας, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της DANAOS CORPORATION, Θοδωρής Μ. Κυριακού, Group CEO του Ομίλου Antenna, Iωάννα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ε.Ι. Παπαδόπουλος, Κωστάντζα Σμπώκου Κωνσταντακοπούλου, Αρχιτέκτων της Τ.Ε.ΜΕΣ., Γιάννης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Μελίνα Τραυλού, Προέδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος της Neptune Lines Shipping & Managing Enterprises και Μαρίλυ Φραγκίστα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Franco Compania Naviera και η Εθνική Τράπεζα που εκπροσωπείται από το Διευθύνοντα Σύμβουλό της.

H Endeavor μέσω ενός δικτύου περισσότερων από 1.000 επιλεγμένων επιχειρηματιών και 3.000 μελών και στρατηγικών συνεργατών διεθνώς προσφέρει στήριξη στους επιχειρηματίες σε τρεις κυρίως άξονες: πρόσβαση σε αγορές, πρόσβαση σε δανειοδότηση μέσω της συνεργασίας με την Εθνική Τράπεζα και επένδυση μέσω ενός ισχυρού διεθνούς δικτύου επενδυτών και στρατηγική καθοδήγηση για θέματα οικονομικής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, ​Branding και Επικοινωνίας.

Endeavor

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις