Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Σιγκαπούρη έχει βάλει στόχο να γίνει ένα μεγάλο κέντρο FinTech

Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης (MAS) είναι πολύ ενεργή στο θέμα FinTech και εφόσον η υποστήριξη ξεκινά από τόσο ψηλά αντιλαμβανόμαστε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα θα φτάσει στη κορυφή των κέντρων FinTech σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο φεστιβάλ FinTech από την Monetary Authority of Singapore (MAS) μόλις ολοκληρώθηκε στη Σιγκαπούρη το οποίο προσέλκυσε 11.000 κόσμο από πάνω από 50 χώρες και πρόσφερε μεταξύ άλλων χρηματικά έπαθλα 1,5 εκατ. δολ. σε 10 ιδέες που ξεχώρισαν.

H MAS έχει συστήσει ήδη ένα εργαστήριο FinTech, με την ονομασία Looking Glass, στο οποίο η τράπεζα θα δοκιμάζει και θα εξελίσσει τα νέα προϊόντα μαζί με Startups, τράπεζες αλλά τεχνολογικές εταιρείες, θα προσφέρει επικοινωνία μεταξύ όλων των συμμετεχόντων αλλά κυρίως θα λαμβάνει πολύτιμες πληροφορίες για τις αναγκαίες αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο της χώρας το οποίο είναι ο νούμερο ένας λόγος ανάπτυξης του FinTech.

Πρόσφατα επίσης ανακοίνωσε την διαθεσιμότητα 12 APIs (!) σε όλους τους ενδιαφερόμενους, τράπεζες και Startups, με παροχή στοιχείων όπως επιτόκια, ισοτιμίες, στατιστικά καρτών, δάνεια κ.α. ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα, με τη Σιγκαπούρη να είναι μια από τις λίγες χώρες που παρέχουν δημόσια ένα τεράστιο όγκο ψηφιακών χρηματοοικονομικών δεδομένων.
Παράλληλα η MAS έχει δημιουργήσει και ένα ειδικό cloud – sandbox με σκοπό να γίνονται οι δοκιμές των FinTech Startups με βάση το εκάστοτε νομοθετικό πλαίσιο.

Εκτός από το κανονιστικό πλαίσιο για το FinTech η MAS μαζί με την κυβέρνηση καταστρώνει σχέδια να αυξήσει μέσω κινήτρων τις επενδύσεις των VCs στη χώρα, οι οποίες ήδη αυξάνονται με ρυθμό 30% το έτος. Επίσης υποστηρίζει φοιτητές να ασχοληθούν με το FinTech μέσω ειδικών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια.

lattice80

Επίσης η MAS σε συνεργασία με τη μεγαλύτερη κοινοπραξία ανάπτυξης προτύπων Blockchain, R3, ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου εργαστηρίου Blockchain το οποίο θα έχει την έδρα του στο νέο FinTech hub της Σιγκαπούρης με την ονομασία Lattice80, 3.000 m2.

H Σιγκαπούρη είναι ίσως η πρώτη χώρα η οποία έχει ένα ένα ψηφιακό νόμισμα το οποίο βασίζεται στο Blockchain. Ήδη γίνονται δοκιμές μεταξύ τραπεζών και κεντρικής τράπεζας, όπου οι κατατεθειμένες εγγυήσεις ανταλλάσσονται με ψηφιακό νόμισμα Blockchain. Αυτό το νόμισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις τράπεζες για διατραπεζικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο χωρίς αυτές να περνάνε μέσω των παραδοσιακών συστημάτων και MAS.

Τέλος, ήδη έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές για ένα ενοποιημένο δίκτυο ψηφιακών πληρωμών στη χώρα, ένα σύστημα ψηφιακής πιστοποίησης πολιτών έτσι ώστε να μην χρειάζεται αυτοί να εισάγουν συνέχεια τα στοιχεία τους σε διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες αλλά και ενιαίες προδιαγραφές κυβερνοασφάλειας μεταξύ άλλων.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις